Τουρισμός στην Κρήτη: «Θέλουμε όλους τους πελάτες»

Κρήτη
Τουρισμός στην Κρήτη: «Θέλουμε όλους τους πελάτες»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν μπορούμε να κλείσουμε την πόρτα σε όσους τουρίστες δεν εμβολιαστούν» - Τι αναφέρουν φορείς του τουρισμού

Θετικά αξιολογούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού οι τουριστικοί παράγοντες της Κρήτης, κάνοντας σαφές πως ένα τέτοιο μέτρο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση της ανάκαμψης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, κάνουν σαφές πως το μέλλον του ελληνικού τουρισμού το 2021 είναι εξαιρετικά αβέβαιο, καθώς θα επηρεαστεί άμεσα από παράγοντες που αφορούν το εύρος του εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση τάχθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα υπέρ του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Είναι ένα μέσο όπου ο τουρίστας που θα επισκέπτεται τη χώρα μας θα καταδεικνύει το πιστοποιητικό στο αεροδρόμιο και με αυτόν τον τρόπο θα δείχνει πως έχει εμβολιαστεί.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία όπως αναφέρονται στο ethnos.gr, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα έχει τη μορφή QR κωδικού. Με τη σάρωση (σκανάρισμα) αυτού του κωδικού θα αποκαλύπτονται όλες οι πληροφορίες για τον εμβολιασμό, όπως το ποιο εμβόλιο και πότε χρησιμοποιήθηκε και το αν έχουν γίνει οι δύο δόσεις. Παράλληλα, αναμένεται να έχει την ίδια μορφή με την εφαρμογή του “The Commons Project”, που θεσπίστηκε για τα τεστ κορωνοϊού.

Με τη συγκεκριμένη εφαρμογή, αεροπορικές εταιρείες και οργανισμοί μπορούν να επιβεβαιώσουν ποιοι ταξιδιώτες υπεβλήθησαν σε τεστ και διαγνώστηκαν αρνητικοί.

«Δε θα λειτουργεί ως διαβατήριο»

Στο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού και την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, την περασμένη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Ο κ. Ταραντίλης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για διαβατήριο και δε θα επιβάλλεται. Θα είναι απλά, όπως εξήγησε, κωδικοποίηση για όλη την Ευρώπη, ώστε όταν κάποιος μετακινείται, αντί να του ζητούν να κάνει τεστ, να δείχνει το πιστοποιητικό και άνετα και με λιγότερη γραφειοκρατία να μετακινείται από μία χώρα σε μια άλλη.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τώρα, όταν κάποιος έρχεται από μία χώρα σε μία άλλη, του ζητάμε να κάνει τεστ, κάτι που ενδεχομένως δε θα χρειάζεται αν έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Παράλληλα επισήμανε πως αυτό είναι σημαντικό για την Ελλάδα, καθώς είναι τουριστική χώρα και θα μειώσει τη γραφειοκρατία.

«Στη σωστή κατεύθυνση»

Αρχικά, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων ν. Ρεθύμνου κ. Μανόλης Τσακαλάκης μίλησε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” κάνοντας σαφές πως ο τουριστικός κόσμος θα καταφτάσει στο νησί στα τέλη του Ιούνη. Την ίδια στιγμή, τίθενται ζητήματα που αφορούν το εύρος της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

«Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως τον Ιούνιο θα είμαστε έτοιμοι, εφόσον έχουμε εμβόλια και εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί. Δεν έχουμε κινηθεί βάσει του πλάνου που είχε προγραμματιστεί στην αρχή. Και αυτό δε συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, πριν την Ε.Ε. Πριν τα τέλη Ιουνίου δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ταξιδέψει ο κόσμος. Πώς ταξίδεψε πέρυσι ο κόσμος; Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα ταξιδέψει και φέτος ο κόσμος», ανέφερε ο κ. Τσακαλάκης.

Ο ίδιος τόνισε: «Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι ένα μέσο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να εξαρτήσουμε το ελληνικό τουριστικό προϊόν από αυτό το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που δε θέλουν να εμβολιαστούν. Σε αυτούς τους τελευταίους δεν μπορούμε να τους απαγορέψουμε να μην έρχονται διακοπές. Θα πρέπει όμως να αποδείξουν πως δεν έχουν τον κορωνοϊό. Και αυτό θα μπορεί να γίνει με κάποιο τεστ. Τα rapid tests μπορούν να αξιοποιηθούν καθώς δε κοστίζουν τόσο πολύ. Επίσης, θεωρώ αδύνατο να εμβολιαστεί το σύνολο του κόσμου. Πρέπει να βρεθούν άλλες δικλίδες ασφαλείας, ώστε να συνεχίσει η οικονομική δραστηριότητα.

Όσοι δουλέψαμε το καλοκαίρι του 2020, ο τζίρος ήταν 80% κάτω. Όταν η πληρότητα είναι χαμηλή, τότε έχεις ζημία. Εάν έχουμε και φέτος ζημία, τότε θα μιλάμε για μια δύσκολη κατάσταση. Και η λογική της λήψης δανείων δεν είναι σωστή. Από πού θα βρεθούν οι τόκοι; Τα ξενοδοχεία πρέπει να δουλέψουν. Όπως επίσης, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία δεν μπορούν να συνεχίζουν να ζουν με επιδόματα. Ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος και θα πρέπει να εμβολιαστούν όσο γίνεται περισσότεροι. Και το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα διευκολύνει την κατάσταση. Εμείς χρειαζόμαστε όλους τους πελάτες και θα πρέπει να υπάρξει κρατική μέριμνα για όλους εκείνους που δε θέλουν να εμβολιαστούν».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσακαλάκης υπογράμμισε: «Η Ελλάδα έχει ανάγκη από 35 εκατ. τουρίστες για να δουλέψει τουριστικά. 35 εκατ. εμβολιασμένους τουρίστες δε θα τους βρούμε. Τα τεστ θα βοηθήσουν. Θα πρέπει να κάνουμε σωστά τη δουλειά. Οι εργαζόμενοι να καταρτιστούν εκ νέου. Ρευστοποιούμε την καλή εικόνα που είχαμε πέρυσι. Ας κάνουμε σωστά τη δουλειά μας φέτος».

«Καλοδεχούμενο»

«Ό,τι χρειάζεται για να επανεκκινήσουν η οικονομία και ο τουρισμός είναι καλοδεχούμενα. Από ’κει και πέρα, σίγουρα κανένας δεν μπορεί να επιβάλλει τίποτα. Είναι δίκαιο και σωστό να ζητάς απ’ όλους που θα έρθουν να μη νοσούν. Επίσης, το να προσπαθείς να προφυλάξεις τον πληθυσμό είναι θεμιτό. Αυτοί που θα έχουν κάνει το εμβόλιο δε θα περνούν από διαδικασίες ελέγχου. Απλά θα δείχνουν το ψηφιακό πιστοποιητικό. Εμείς στηρίζουμε το πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπως στηρίξαμε το αρνητικό τεστ από τους ταξιδιώτες. Ο τουρισμός δεν έφερε πολλά κρούσματα στην Κρήτη. Ήταν ελάχιστα τα θετικά κρούσματα που προήλθαν από ξένες χώρες και κανένας τουρίστας δε νοσηλεύτηκε», είπε από την πλευρά του ο Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων Κρήτης.

ΜΟΛΙΣ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Με πολύ αργούς ρυθμούς ο εμβολιασμός του πληθυσμού

Το ζήτημα του αριθμού των εμβολιαζομένων έθιξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων του ν. Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, ο οποίος ανέφερε πως το εμβολιαστικό κύμα πάει αρκετά καθυστερημένα.

«Το θέμα είναι πιο περίπλοκο. Το ζήτημα είναι πόσοι θα έχουν εμβολιαστεί και σε πόσο χρονικό διάστημα. Εάν οι εμβολιασμοί είναι εντατικοί όπως συνέβη στο Ισραήλ, τότε θα έλεγα πως θα κινηθούμε θετικά φέτος. Σαφώς καλύτερα θα είμαστε τουριστικά σε σχέση με πέρυσι. Το πρόβλημα είναι πως το 40-50% του πληθυσμού δε θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τον Σεπτέμβρη. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού το αξιολογώ θετικά. Καλύτερα να “χάσουμε” δύο μήνες παρά να χάσουμε παραπάνω χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News