Οικονομία

Τι «φέρνει» το 2021 στους φορολογούμενους - «Ποδαρικό» με μειώσεις φόρων και αυξήσεις μισθών

Ήδη το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τα μέτρα στήριξης τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή το επόμενο χρονικό διάστημα, με κάποια ήδη να έχουν δρομολογηθεί

Αυξήσεις σε μισθούς, μειώσεις φόρων και νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων "φέρνει" το 2021. Ήδη το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τα μέτρα στήριξης τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή το επόμενο χρονικό διάστημα, με κάποια ήδη να έχουν δρομολογηθεί.

Με την έναρξη του 2021, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

- Από τον Ιανουάριο οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα δουν τον μισθό τους να αυξάνεται, εφόσον οι ετήσιες αποδοχές τους ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ, καθώς καταργείται για το 2021 η εισφορά αλληλεγγύης.

Μέτρο το οποίο δεν ισχύει για όσους εργάζονται στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους.

- Το παραπάνω συνδυάζεται και με την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους, μέτρο το οποίο καλύπτει και όσους η αμοιβή είναι μικρότερη από 1.000 ευρώ μηνιαίως. Όφελος υπάρχει και για τους εργοδότες, καθώς η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αφορά και τους ίδιους.

- Ιανουάριο και Φεβρουάριο οι επιχειρήσεις που έχουν παραμείνει κλειστές από τις 16 Δεκεμβρίου θα καταβάλουν μόλις το 20% του ενοικίου στον ιδιοκτήτη. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση είναι σε αναστολή, αλλά και τις επιχειρήσεις που λειτούργησαν με "παράδοση εκτός". Όπως έχει ανακοινωθεί, οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν για το 60% του αρχικού ενοικίου. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που θεωρούνται πληττόμενες ωστόσο λειτουργούσαν, η μείωση του ενοικίου παραμένει στο 40%.

- Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει ο 5ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με το 50% να αποτελεί επιδότηση. Για τους δικαιούχους, θα ληφθεί υπόψη η μείωση του τζίρου τους μήνες Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο 2020, θα αφαιρεθεί η ενίσχυση που έλαβαν μέσω του 4ου κύκλου, ενώ το ελάχιστο ποσό δανεισμού διατηρείται στα 1.000 ευρώ. Στις προϋποθέσεις και η διατήρηση των θέσεων εργασίας έως τον Ιούνιο του 2021.

- Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myΘΕΡΜΑΝΣΗ για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης. Η προθεσμία λήγει στις 11 του μηνός, ενώ φέτος, εκτός από το πετρέλαιο θέρμανσης, επιδοτούνται η χρήση φυσικού αερίου, υγραερίου, αλλά και καυσόξυλων ή pellet - μόνο για τις ορεινές περιοχές έως 2.500 κατοίκους.

- Στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myCAR θα πρέπει να μπουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων που επιθυμούν να θέσουν το αυτοκίνητο ή τη μηχανή τους σε ακινησία. Προσοχή, καθώς θα πρέπει να φυλάξουν τις πινακίδες (δεν παραδίδονται στην εφορία), ενώ θα πρέπει να δηλώσουν και το σημείο στο οποίο θα βρίσκεται το ακινητοποιημένο όχημα. Σε αυτή την περίπτωση, η δήλωση ακινησίας, αλλά και η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας μπορεί να γίνει έως τις 26 Φεβρουαρίου.

Μετάθεση

Για την 1η Απριλίου 2021 μετατέθηκε η έναρξη της υποχρεωτικής ψηφιακής διαβίβασης στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών βιβλίων-myDATA για όλες τις επιχειρήσεις και για παραστατικά που εκδίδουν από αυτή την ημερομηνία και έπειτα, με τροποποίηση της κοινής απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, και του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.

Προσωρινά εκτός λειτουργίας

Στο μεταξύ, η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε πως, ενόψει της ολοκλήρωσης εργασιών για το κλείσιμο της χρονιάς:

α )Η εφαρμογή του Περιουσιολογίου για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων ΕNΦΙΑ 2014 έως και 2020 θα είναι διαθέσιμη μέχρι τις 31/12/2020 και ώρα 11 το βράδυ (ημερομηνία ανοίγματος 7/1/2021).

β) Η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικών ετών 2015 έως και 2019 θα είναι διαθέσιμη μέχρι τις 31/12/2020 και ώρα 11 το βράδυ (ημερομηνία ανοίγματος 11/1/2021).

γ) Η πληρωμή βεβαιωμένων οφειλών με τη χρήση καρτών μέσω TAXISnet θα είναι διαθέσιμη μέχρι τις 31/12/2020 και ώρα 11 το βράδυ (ημερομηνία ανοίγματος μεθαύριο Δευτέρα 4/1/2021).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια