«Ζαριές» για τη νέα τουριστική σεζόν στην Κρήτη - Τα δύο σενάρια - Οι εκτιμήσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα

Κρήτη
«Ζαριές» για τη νέα τουριστική σεζόν στην Κρήτη - Τα δύο σενάρια - Οι εκτιμήσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το καλό και το κακό σενάριο για τον κρητικό τουρισμό το 2021, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου

Τα δύο σενάρια, το καλύτερο και το χειρότερο, για τον τουρισμό το 2021 έδωσαν στη δημοσιότητα μέσω της εφημερίδας “Νέα Κρήτη” φορείς του τουρισμού. Το καλύτερο σενάριο είναι ο τουρισμός να αγγίξει το 70% του τουριστικού κόσμου που έφτασε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2019, ενώ το χειρότερο σενάριο είναι να μην ανοίξει καθόλου η τουριστική περίοδος.

Όλα ωστόσο, όπως ανέφεραν, εξαρτώνται από την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, ο τουρισμός δικαιολογημένα θεωρείται η ατμομηχανή της εθνικής μας οικονομίας. Απασχολεί μεγάλο αριθμό ανθρώπων, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει το κατά κεφαλήν εισόδημα περιοχών που θεωρούνται τουριστικές.

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, είπε πως τα δύο σενάρια (καλό και κακό) είναι τα εξής: Το κακό σενάριο είναι η τουριστική περίοδος 2021 να κλείσει με το μισό (50%) του τουριστικού κόσμου που έφτασε στη χώρα μας το 2019, ενώ το καλύτερο σενάριο είναι να κινηθεί ο τουρισμός στο 70% της τουριστικής περιόδου του 2019.

«Το χειρότερο σενάριο είναι η Ελλάδα να “χτυπηθεί” από ένα τρίτο κύμα πανδημίας, πράγμα που θα σημάνει το τέλος των κρατήσεων, δηλαδή Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Προσωπική μου άποψη είναι πως θα “ανοίξει” ο τουρισμός και συγκεκριμένα αρχές Απριλίου, όπου θα έχουμε το καθολικό Πάσχα. Δε γνωρίζω το υγειονομικό πρωτόκολλο, αλλά θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις συνέπειες της πανδημίας, την ψυχολογία του τουρίστα και των ξενοδόχων, και τον αριθμό των ατόμων που θα εμβολιαστούν. Ακόμη κι αν τους πρώτους μήνες καθυστερήσει ο εμβολιασμός και δεν υπήρχε η ψυχολογία, η τουριστική σεζόν θα αρχίσει. Στη χειρότερη των περιπτώσεων, να έχουμε το 50% του κόσμου του 2019.

Υπάρχει ένα μέτριο σενάριο. Να προχωρήσει ο εμβολιασμός, αλλά όχι πολύ γρήγορα. Σε περίπτωση που θα επικρατήσει ένα τέτοιο σενάριο, θα πρέπει να περιμένουμε το 60% του κόσμου σε σχέση μ’ εκείνον που μας επισκέφτηκε το 2019. Και το καλύτερο σενάριο είναι να μη “χτυπηθούμε” από τρίτο κύμα και ο εμβολιασμός πραγματοποιείται. Η ψυχολογία αλλάζει. Η σεζόν ξεκινάει έστω και με αργούς ρυθμούς, αλλά όχι με τον φόβο της πανδημίας. Σε αυτό το καλό σενάριο, θα κινηθούμε στο 70% του τουριστικού κόσμου σε σχέση μ’ εκείνο του 2019», ανέφερε ο κ. Βλατάκης.

Μ. ΤΣΑΚΑΛΑΚΗΣ

«Δεν ξέρουμε πώς θα κινηθεί η πανδημία»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων του ν. Ρεθύμνου κ. Μανόλης Τσακαλάκης έκανε λόγο για τις προβλέψεις των ειδικών και των εμπειρογνωμόνων στον τουρισμό, οι οποίες κινδυνεύουν να μην επαληθευτούν. Γι’ αυτό πρότεινε να μην μπαίνουν οι ειδικοί σε μια διαδικασία εξαγωγής πρόωρων συμπερασμάτων.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε καλό ούτε κακό σενάριο. Τα πάντα είναι στάσιμα. Και δυστυχώς, όποιος κάνει προβλέψεις κινδυνεύει να γελοιοποιηθεί. Δεν ξέρουμε πώς θα κινηθεί η πανδημία. Το καλό και το κακό σενάριο στον τουρισμό θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την εξέλιξη της πανδημίας. Εάν συνεχιστεί η κατάσταση του λοκντάουν σε χώρες όπως η Βρετανία και η Γερμανία, τότε το τουριστικό προϊόν δε θα πάει καλά. Και ειδικά εάν επιβεβαιωθούν οι απόψεις ειδικών, που αναφέρουν για τρίτο κύμα πανδημίας», είπε ο κ. Τσακαλάκης.

Ο ίδιος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως η τουριστική χρονιά του 2021 εξαρτάται εξολοκλήρου από την εξέλιξη της πανδημίας.

«Ξεκινούμε με το αισιόδοξο σενάριο, να είμαστε λίγο καλύτερα σε σχέση με φέτος. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν επιβεβαιώνεται ούτε από τις κρατήσεις ούτε από την εξέλιξη της πανδημίας. Αποτελεί θετική είδηση το εμβόλιο. Εάν εμβολιάσουμε τον πληθυσμό κατά 70%, έστω μέχρι τον Μάιο, μπορούμε να ελπίζουμε πως από τον Ιούνιο θα έχουμε περισσότερα κέρδη στον τουρισμό σε σχέση με πέρυσι. Εάν δεν καταστεί δυνατό, θα έχουμε χειρότερα αποτελέσματα».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή, οι κρατήσεις είναι στάσιμες. Όποιες κρατήσεις έχουμε μέχρι και αυτή τη στιγμή είναι τα περυσινά vouchers. Δηλαδή, οι τουρίστες που δεν μπόρεσαν να έρθουν φέτος, θα έρθουν την επόμενη χρονιά. Στα περισσότερα ξενοδοχεία δεν υπάρχει η κράτηση. Η Αγγλία ξεκίνησε να μπει στον “χορό” των κρατήσεων, αλλά σταμάτησε. Γι’ αυτό είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος».

Μ. ΒΑΜΙΕΔΑΚΗΣ

«Ξεκινάμε από ένα χαμηλό σημείο εκκίνησης»

Ο Μιχάλης Βαμιεδάκης, τουριστικός πράκτορας-ξενοδόχος, επισήμανε πως οι αποκλίσεις μεταξύ καλού και κακού σεναρίου είναι μικρές. Το 2020 ξεκίνησε με προκρατήσεις, πολλές από τις οποίες ακυρώθηκαν ή μεταφέρθηκαν για τη χρόνια που φτάνει σε λίγες μέρες. Το 2021 ξεκινάει μ’ ένα χαμηλό πήχη εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, πράγμα που κάνει τους ειδικούς να μην έχουν υψηλούς στόχους για φέτος.

«Δεν υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ καλού και κακού σεναρίου. Τα πράγματα είναι συγκεκριμένα και αναμενόμενα. Έχουμε κάποιες σταθερές. Το 2021, σε αντίθεση με το 2020, ξεκινάει χωρίς προκρατήσεις. Το 2020, όσο προβληματικό κι αν ήταν, υπήρχε μεγάλος αριθμός κρατήσεων, που ένα μεγάλο μέρος ακυρώθηκε και ένα μέρος επιβεβαιώθηκε. Το 2021 οι κρατήσεις είναι μηδενικές και οι όποιες κρατήσεις είναι περυσινές. Επομένως, ξεκινάμε από ένα χαμηλό σημείο εκκίνησης», ανέφερε ο κ. Βαμιεδάκης.

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Υπάρχει ένα άλλο δεδομένο. Η Ευρώπη θα περάσει ένα “μαύρο” χειμώνα με τρία λοκντάουν. Μέχρι τον Μάρτιο θα υπάρχει προβληματισμός ως προς το μέλλον και ο κόσμος πολύ δύσκολα θα μπει σε μια λογική να κάνει διακοπές. Αρχές Απριλίου θα αρχίσει ο κόσμος να κλείνει διακοπές. Ο κόσμος θα εμβολιαστεί. Το ερώτημα θα είναι τον Μάρτιο: πότε και με ποια ροή θα ξεκινήσουν οι κρατήσεις; Η σεζόν θα ξεκινήσει τέλη Μαρτίου. Επίσης, εάν υπάρξουν - που δεν το εύχομαι - επιπλοκές στο εμβόλιο, θα δημιουργηθεί βραχυκύκλωμα. Εάν όλα πάνε καλά με το εμβόλιο και δημιουργηθεί η “ανοσία της αγέλης”, θα μιλάμε για την περίοδο αρχές καλοκαιριού. Πρακτικά, δε θα επηρεαστεί η χρονιά αλλά η ψυχολογία του κόσμου».

Ν. ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ

Η κανονικότητα θα έρθει αρχές καλοκαιριού

Ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων ν. Ηρακλείου, υποστήριξε πως η κανονικότητα θα έρθει αρχές καλοκαιριού. Μέχρι τότε οι τουρίστες που θα επισκεφτούν τη χώρα μας θα είναι ελάχιστοι.

«Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου δε θα έχουμε τίποτε σε αριθμό κρατήσεων. Είμαστε στάσιμοι. Οι κρατήσεις που έχουμε σήμερα είναι οι περυσινές. Οι τουρίστες είχαν τη δυνατότητα να αλλάξουν το δρομολόγιό τους για το 2021 χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν αρχές Μαΐου, αλλά τα νούμερα θα είναι μικρά. Ο αριθμός των τουριστών που θα μας επισκεφτούν θα είναι μικρός τον Μάιο. Τον Ιούνιο θα υπάρξει μια κανονικότητα η οποία θα αγγίξει το 70% του 2019», σημείωσε ο κ. Χαλκιαδάκης.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News