«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Προκάλεσε οργή και... μήνυση

Κρήτη
«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Προκάλεσε οργή και... μήνυση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις και οι καταγγελίες

Οι καταγγελίες μηχανικών , ενεργειακών επιθεωρητών, για ύπαρξη παράνομου λογισμικού που υπονόμευσε τη διαδικασία του προγράμματος Εξοικονομώ με αποτέλεσμα περισσότερες από τις μισές αιτήσεις να μην εγκριθούν, συνεχίζονται.

Ενεργειακός επιθεωρητής από το Ρέθυμνο μάλιστα κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά , αφού προηγουμένως απευθύνθηκε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Την ίδια στιγμή το Τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος διερευνά το θέμα εκφράζοντας ταυτόχρονα σοβαρές επιφυλάξεις συνολικά για το φετινό πρόγραμμα. 

Τη δράση μεγάλων εταιριών που χρησιμοποιώντας παράνομο λογισμικό κατάφεραν να μπλοκάρουν την καταχώρηση αιτήσεων του Προγράμματος Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2020 δεσμεύοντας από τα πρώτα δευτερόλεπτα μέρος της επιχορήγησης, καταγγέλλουν μηχανικοί και στην Κρήτη. 

Ο κ. Μιχάλης Φιλιππίδης από το Ρέθυμνο με άδεια ενεργειακού επιθεωρητή, έφτασε μέχρι την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας με την καθοδήγηση της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σύμφωνα με την οποία οποιοδήποτε πρόγραμμα πατάει πάνω σε κρατική πλατφόρμα είναι παράνομο. 

Το τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας τηρεί στάση αναμονής μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα και να διαπιστωθεί αν πράγματι υπήρξε παράνομη παρέμβαση στην ηλεκτρονική βάση της κρατικής ιστοσελίδας του Εξοικονομώ

Στο μεταξύ, ήδη διατυπώνονται αιτήματα για αναμόρφωση του επόμενου προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης Εξοικονομώ που αναμένεται την προσεχή άνοιξη με τους μηχανικούς και το ΤΕΕ να ζητούν τη θέσπιση και κοινωνικών κριτηρίων. 

Στην Κρήτη υποβλήθηκαν 4.468 αιτήσεις,  από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 1.308. Αυτή τη φορά και, σε αντίθεση με άλλες περιφέρειες της χώρας, διαπιστώθηκε αύξηση του μέσου όρου που αιτήθηκαν οι Κρητικοί ως επιχορήγηση για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News