Ποιοι πρέπει να πάρουν επίδομα αδείας μέχρι τέλος χρόνου –Τι γίνεται με την καταβολή επιδόματος

Οικονομία
Ποιοι πρέπει να πάρουν επίδομα αδείας μέχρι τέλος χρόνου –Τι γίνεται με την καταβολή επιδόματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tο επίδομα αδείας, ακολουθεί την άδεια και καταβάλλεται, από τον εργοδότη, μαζί με τις αποδοχές αδείας του μισθωτού,

Η παράταση της χορήγησης της ετήσιας άδειας κατ' εξαίρεση μόνο για το έτος 2020 μεχρι 30 Ιουνίου 2021 συμπαρασύρει και την καταβολή του επιδόματος αδείας του τρέχοντος έτους

Ειδικότερα όσοι εργοδότες δεν κάνουν χρήση της παράτασης θα πρέπει να καταβάλλουν το επίδομα αδείας και το υπόλοιπο των ημερών αδείας μέχρι 31.12.2020. Για δε τους εποχικά εργαζόμενους που έχει λήξει η σύμβαση τους θα πρέπει να τους καταβληθεί το επίδομα αδείας με την λήξη της σύμβασης ενώ όσοι απασχολούνται ακόμη η πληρωμή θα πρέπει να γίνει έως τις 31/12/2020 εκτός αν ο εργοδότης κάνει χρήση του δικαιώματος μεταφοράς της άδειας έως τις 30/6/2021.

Έτσι το επίδομα αδείας, ακολουθεί την άδεια και καταβάλλεται, από τον εργοδότη, μαζί με τις αποδοχές αδείας του μισθωτού, κατά την έναρξη της αδείας του μισθωτού, κατ'αναλογία πάντα των ημερών αδείας που λαμβάνει κάθε φορά ο μισθωτός.

Κατ' εξαίρεση, μόνο για το έτος 2020 και μόνο για επιχειρήσεις - εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις έχουν τεθεί σε αναστολή από τον Μάρτιο του 2020 και συνεχίζουν να τελούν σε αναστολή αδιαλείπτως ή κατά διαστήματα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, δίνεται η δυνατότητα να μεταφέρουν το σύνολο ή το υπόλοιπο των δικαιούμενων ημερών της ετήσιας κανονικής άδειας έτους 2020 των εν λόγω εργαζομένων τους, έως και την 30η Ιουνίου 2021. Σε περίπτωση, αντιθέτως, που δεν κάνουν χρήση της εν λόγω δυνατότητας, υποχρεούνται, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020, να καταβάλουν στους εν λόγω εργαζόμενους τις αποδοχές μη ληφθείσας αδείας και επιδόματος αδείας.

Η ανακοίνωση από την ΓΣΕΕ για όσους βρίσκονται σε αναστολη΄αύμβασης

H ΓΣΕΕ μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ, http://www.kepea.gr/) ενημερώνει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σχετικά με τη χορήγηση άδειας του τρέχοντος έτους 2020.

Ολόκληρη η οφειλόμενη ετήσια κανονική άδεια και το επίδομα αδείας πρέπει να χορηγηθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Κατ’ εξαίρεση και κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων περί ετήσιας άδειας, το σύνολο ή το υπόλοιπο οφειλόμενο τμήμα της ετήσιας κανονικής άδειας και του επιδόματος αδείας έτους 2020 των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή κατά το διάστημα από Μάρτιο του 2020 έως Δεκέμβριο του 2020, είτε στο σύνολό του, είτε τμηματικά, μπορεί να μεταφερθεί στο επόμενο ημερολογιακό έτος και πάντως όχι αργότερα από την 30η Ιουνίου 2021.

Σημειώνεται ότι ο χρόνος αναστολής υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας για τα δικαιώματα στην ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας και η μεταφορά τους δεν επηρεάζει τα αντίστοιχα δικαιώματα του έτους 2021.

 Ενδεχόμενη συμφωνία για μη χορήγηση της ετήσιας άδειας είναι άκυρη.

Σε περίπτωση που ο εργοδότης αρνείται να χορηγήσει την ετήσια άδεια ανάπαυσης  που ζήτησε ο εργαζόμενος, τότε οφείλει την πληρωμή της σε χρήμα με προσαύξηση 100%.

Στην ιστοσελίδα του ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ δίνονται αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τη χορήγηση της ετήσιας άδειας. Επίσης διατίθεται online εφαρμογή του ΚΕ.Π.Ε.Α., με την οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να υπολογίσουν μόνοι τους την άδεια που δικαιούνται, στον παρακάτω σύνδεσμο: http://kepea.gr/calc-epidoma-adeias.php

Παράλληλα έχει δημιουργηθεί και νέα online εφαρμογή υπολογισμού αδείας σε σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης: https://www.kepea.gr/calc-adeia-ek-peritropis.php

Επιδότηση αποζημίωσης αποδοχών αδείας εργαζομένων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δωδεκάμηνης λειτουργίας

 Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την διάταξη του νόμου 4745/2020 οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στον ξενοδοχειακό κλάδο δωδεκάμηνης λειτουργίας και απασχολούν εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας είχαν τεθεί σε αναστολή εντός του έτους 2020, καταβάλλουν στους εργαζόμενους τις αποδοχές αδείας και το επίδομα αδείας, επί του ονομαστικού μισθού, για το έτος 2020, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, το αργότερο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή μέχρι τη λήξη της σύμβασης ορισμένου χρόνου.

Δικαιούχοι ετήσιας άδειας

 Η ετήσια κανονική άδεια χορηγείται με αποδοχές σε όλους τους μισθωτούς που συνδέονται με τον εργοδότη με σύμβαση ή σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Δηλαδή η ετήσια κανονική άδεια οφείλεται τόσο σε έγκυρες, όσο και σε άκυρες συμβάσεις εργασίας.

Κανονική άδεια δικαιούνται επίσης και οι μισθωτοί που απασχολούνται καθημερινά λιγότερες ώρες από το συνηθισμένο ή το νόμιμο ωράριο της ημερήσιας εργασίας τους. Δηλαδή οι μισθωτοί δικαιούνται να λάβουν κανονική άδεια όχι μόνο όταν έχουν πλήρη απασχόληση, αλλά και όταν η εργασία τους διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα ημερησίως (μερική απασχόληση).

Περαιτέρω, κανονική άδεια δικαιούνται και όσοι εργαζόμενοι εργάζονται σε πολλούς εργοδότες με μειωμένο ωράριο ημερήσιας εργασίας.

Άδεια επίσης χορηγείται και στην περίπτωση της διαθεσιμότητας και της ετοιμότητας εργασίας.

Εξαιρέσεις: Δεν δικαιούνται κανονική άδεια τα εξής πρόσωπα (άρθρο 1, παρ.2 Α.Ν. 539/1945:

α) οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ή εργασίες στις οποίες απασχολούνται μόνο μέλη της οικογένειας του εργοδότη

β) οι εργαζόμενοι σε γεωργικές, κτηνοτροφικές, δασικές, ναυτιλιακές και αλιευτικές εργασίες

γ) δημόσιοι υπάλληλοι, που εργάζονται επιπρόσθετα τα απογεύματα σε μία άλλη επιχείρηση, τότε από την επιχείρηση αυτή δεν δικαιούνται κανονική άδεια.

δ) οι μισθωτοί που κατέχουν θέση εποπτείας, διεύθυνσης ή εμπιστευτική (διευθύνοντες υπάλληλοι)

ε) οι μισθωτοί που απουσίασαν από την εργασία τους λόγω ασθένειας για μεγάλο χρονικό διάστημα (πέρα από τα καθοριζόμενα από το νόμο χρονικά όρια της βραχείας διάρκειας ασθένειας).

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Φωτογραφία: rawpixel

Dikaiologitika

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News