Στόχος η ταχύτερη απονομή συντάξεων

Οικονομία
Στόχος η ταχύτερη απονομή συντάξεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να εκλείψει το φαινόμενο των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων από το 2022»

Στο διάστημα που βρίσκεται στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό και με γρήγορο ρυθμό οι συντάξεις σε καθυστέρηση. Δηλαδή οι νέες συντάξεις ή οι μεταφορές παλιών συντάξεων χηρείας κ.λπ. που δεν έχουν αποδοθεί.

Ο αριθμός πλέον των συντάξεων που καθυστερούν να αποδοθούν στους δικαιούχους τους είναι πολύ μεγάλος και μεγαλώνει καθημερινά. Το νέο στοίχημα πλέον για την κυβέρνηση και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι να μειωθούν ή και να εξαλειφθούν οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, στη ραγδαία αύξηση - ακόμα και στο σημείο του διπλασιασμού - του πλήθους των νέων συντάξεων επικεντρώνεται η προσοχή των ασφαλιστικών ταμείων για το 2021, έτσι ώστε να εκλείψει το φαινόμενο των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων από το 2022.

Αυτό αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το Capital.gr, εξηγώντας πως μοχλός προς αυτήν την κατεύθυνση δεν είναι άλλος από την ψηφιοποίηση της διαδικασίας αίτησης και απονομής συντάξεων, η οποία βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας (μέχρι την καθολική εφαρμογή της) από φέτος.

Έτσι, καθώς κλείνει σύντομα ο “κύκλος” των αναδρομικών (ενόψει της καταβολής των αυξήσεων στις κύριες συντάξεις όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης στις αρχές του επόμενου έτους) και παρά την πίεση που συνεχίζουν να δέχονται τα έσοδα των Ταμείων από τις αρνητικές συνέπειες της κορωνο-κρίσης, το στοίχημα των Ταμείων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι η ραγδαία επιτάχυνση της έκδοσης των νέων συντάξεων.

Η επίτευξη αυτού του στόχου όχι μόνο θα μειώσει την (οικονομικά επώδυνη) αναμονή των συνταξιούχων, αλλά θα αυξήσει την άμεση καταναλωτική δύναμη της εν λόγω κοινωνικής ομάδας (καθώς θα διευρυνθεί το πλήθος τους) και έτσι τη ρευστότητα στην αγορά, σημειώνουν στο Capital.gr ειδικοί αναλυτές.

Το επόμενο ορόσημο αυτής της διαδικασίας, μετά την ολοκλήρωσή της για τους αγρότες και τους υγειονομικούς, είναι ο Μάρτιος του 2021, οπότε θα πρέπει να είναι εφικτή η έκδοση ψηφιακής σύνταξης για τους ΑμεΑ.

Τέσσερις μήνες μετά, και συγκεκριμένα τον Ιούλιο, θα πρέπει να μπορούν να εκδοθούν ψηφιακά - μετά από σχετική αίτηση - οι συντάξεις των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή του τέως ΙΚΑ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η έκδοση νέας σύνταξης το αργότερο ένα-δύο μήνες μετά την αίτησή της.

Δεδομένου ότι κατά μέσο όρο φέτος εκδίδονται περίπου 10.500 νέες συντάξεις κάθε μήνα, ενώ κατατίθενται σχεδόν 13.000 κατά μέσο όρο μηνιαίως, η δυναμική που διαμορφώνεται είναι για την έκδοση κοντά διπλάσιου αριθμού νέων συντάξεων κάθε μήνα σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση.

Και αυτό γιατί όλες οι νέες αιτήσεις (περίπου 13.000 κάθε μήνα με βάση τους σημερινούς ρυθμούς), οι οποίες θα κατατίθενται ψηφιακά, θα εκδίδονται επίσης ψηφιακά, ενώ επιπλέον 10.500 συντάξεις στη βάση του stock των παλιότερων αιτήσεων θα συνεχίσουν να εκδίδονται μέσω κυρίως της εργασίας των υπαλλήλων στα κατά τόπους υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ.

Να σημειωθεί πως, με βάση τα τελευταία στοιχεία του συστήματος “Άτλας”, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, οι εκκρεμείς συντάξεις τον Σεπτέμβριο του 2020 είχαν ανέλθει στις 163.224, με το δημοσιονομικό κόστος εξόφλησής τους να φτάνει τα 619 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις (δηλαδή εκείνες που “μετράνε” πάνω από 3 μήνες), αυτές ανήλθαν στις 133.354.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η σταδιακή μετάβαση στην “ψηφιακή εποχή” σε σχέση με την αίτηση και απονομή συντάξεων, ο e-ΕΦΚΑ έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ενσωμάτωσης των ήδη εκκρεμών αιτήσεων (οι οποίες είχαν κατατεθεί χειρόγραφα) στο ψηφιακό σύστημα.

Προκειμένου να υποστηριχθεί οικονομικά η παραπάνω στόχευση αύξησης του πλήθους των νέων συντάξεων, στο τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2021 έχει ήδη καταγραφεί αύξηση της δαπάνης για απονομή συντάξεων.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στο εν λόγω σχέδιο προβλέπεται «αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 499 εκατ. ευρώ, η οποία κυρίως οφείλεται στην εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης εντός του 2021».

Πράγματι, στον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων προβλέπεται πως οι δαπάνες για τις συντάξεις θα ανέλθουν στα 29,235 δισ. ευρώ το 2021 έναντι 28,736 δισ. ευρώ φέτος.

Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το σχέδιο του ΥΠ.ΟΙΚ., δε θα καλυφθεί από κάποια αύξηση της κρατικής επιχορήγησης. Αντίθετα, η κρατική επιχορήγηση θα μειωθεί. Έτσι, η επιπλέον δαπάνη για συντάξεις θα καλυφθεί από τη μια μεριά από την προβλεπόμενη αύξηση των εσόδων από εισφορές (παρά μάλιστα την επικείμενη μείωση των εισφορών κατά 3 μονάδες, η οποία θα μειώσεις τις εισπράξεις και του e-ΕΦΚΑ και όχι μόνο στον ΟΑΕΔ) λόγω της αναμενόμενης αύξησης της απασχόλησης, και από την άλλη από τη μείωση των δαπανών για επικουρικές συντάξεις και προνοιακές παροχές (σ.σ. δεν αφορούν τις παροχές του Οργανισμού Προνοιακών Παροχών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι οποίες θα αυξηθούν το 2021).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News