Ασφαλιστικές εισφορές: Από τον Μάρτιο του 2021 η καταβολή και σε 5 δόσεις

Οικονομία
Ασφαλιστικές εισφορές: Από τον Μάρτιο του 2021 η καταβολή και σε 5 δόσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ρύθμιση αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες , αυτοαπασχολούμενους και αγρότες

Τροπολογία στο νομοσχέδιό του, που βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση, κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σύμφωνα με την οποία ρυθμίζονται σε πέντε μήνες τα χρεωστικά υπόλοιπα ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, τα οποία προέκυψαν από την εκκαθάριση των οφειλών τους για το έτος 2019.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, «κλείνει οριστικά ο κύκλος της σύνδεσης εισοδήματος και ασφαλιστικών εισφορών με το νόμο ΣΥΡΙΖΑ και η απίστευτη ταλαιπωρία και γραφειοκρατία που προκαλούσε».

Ειδικότερα, η καταβολή των πέντε μηνιαίων δόσεων θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2021 και αφορά 800.349 ασφαλισμένους, για τους οποίους προέκυψε μέσο χρεωστικό υπόλοιπο 1.355,61 ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών μερίδων κλείνει οριστικά το κεφάλαιο της πολύπλοκης και γραφειοκρατικής διαδικασίας υπολογισμού και είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών για 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένους, που εισήγαγε ο νόμος 4387/2016 (νόμος ΣΥΡΙΖΑ) και μετέτρεψε το ασφαλιστικό σύστημα σε φορολογικό».

Από την 1η Ιανουαρίου 2020, 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, επιλέγουν με απόλυτη ελευθερία στην αρχή κάθε έτους την ασφαλιστική κατηγορία, που επιθυμούν, με βάση  την οικονομική δυνατότητά τους, όπως προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος (ν. 4670/2020).

Φωτογραφία: unsplash

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News