Οικονομία

Σούπερ μάρκετ: "Πλαφόν" στις τιμές για τρόφιμα, απορρυπαντικά, καύσιμα & είδη πρώτης ανάγκης

Η διάταξη θα προβλέπει ανώτατο όριο, δηλαδή πλαφόν, στο ποσοστό κέρδους με το οποίο δουλεύουν οι επιχειρήσεις

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία που θα προβλέπει πλαφόν στις τιμές βασικών ειδών που πωλούν σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων όπως των καθαριστικών προϊόντων, αλλά και των προϊόντων και υπηρεσιών υγείας, ακόμα και τηλεπικοινωνίων αλλά και στα καύσιμα.

Η κυβέρνηση θα βάλει πλαφόν στις τιμές των προιόντων με χρονικό κριτήριο λόγω των φαινομένων αδικαιολόγητων αυξήσεων των τιμών, με την ανακοίνωση της καραντίνας σε ορισμένα προιόντα.

Το υπουργείο Ανάπτυξης όπως έχει προαναγγείλει ο Άδωνης Γεωργιάδης, για να μην υπάρξουν φαινόμενα επιτήδειων που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν τις συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας προχωρά στη νομοθετική ρύθμιση θα ορίσει ανώτατο όριο τιμών ιδιαίτερα στα σούπερ μάρκετ, λόγω ότι στην καραντίνα δέχονται σχεδόν αποκλειστικά το ευρύτερο καταναλωτικό κοινό.

Η διάταξη θα προβλέπει ανώτατο όριο, δηλαδή πλαφόν,  στο ποσοστό κέρδους με το οποίο δουλεύουν οι επιχειρήσεις. Τη Δευτέρα θα φέρουμε τροπολογία για το θέμα της αδικαιολόγητης αύξησης των τιμών που παρατηρήθηκε σε ορισμένα σουπερ μάρκετ. Είμαι υπέρ της ελευθέρας αγοράς αλλά όταν είσαι σε καθεστώς καραντίνας δεν έχεις ελεύθερη αγορά, έχεις ρυθμισμένη αγορά. Θα επαναφέρουμε τη ρύθμιση που είχαμε φέρει, τον περασμένο Μάρτιο, και όποιος έχει κάνει παράλογη αύξηση πάνω από αυτό που θα επιτρέψουμε, θα λάβει τεράστιο πρόστιμο. Καλώ τους επικεφαλής που το έκαναν να μην το συνεχίσουν». τόνιζε πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Ανάπτυξης.

Αυτό σημαίνει ότι εάν μια λιανεμπορική αλυσίδα έχει τιμολόγια αγοράς που να δικαιολογούν τις αυξήσεις και το ποσοστό κέρδους είναι το ίδιο με την 1η Σεπτέμβριου, αυτό δεν θα δικαιολογεί κερδοσκοπία.

Όμως εφόσον δεν υπάρχουν τιμολόγια ανατιμήσεων από τη βιομηχανία ή εάν πάνω στα τιμολόγια υπολογιστεί υψηλότερο ποσοστό κέρδους από αυτό που εφάρμοζε η επιχείρηση τον περασμένο Σεπτέμβριο, τότε θα στοιχειοθετείται κερδοσκοπία και θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα, τα οποία θα ανέρχονται έως και το 1 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Dikaiologitika

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια