Οικονομία

Χρ. Σταϊκούρας: Περί τις 20 Δεκεμβρίου το επίδομα των 800 ευρώ

Αφορά τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή εργασίας τον Νοέμβριο

Περί τις 20 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το επίδομα των 800 ευρώ στους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή εργασίας τον Νοέμβριο, και το οποίο θα πληρωθεί αναλογικά με τις ημέρες εργασίας.

Αυτό δήλωσε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, διευκρινίζοντας πως «εάν κάποιες επιχειρήσεις δεν κλείσουν το Σαββατοκύριακο, όπως για παράδειγμα τα κομμωτήρια, ο εργαζόμενος θα αμειφθεί από τον εργοδότη του. Δεν μπορεί ταυτόχρονα να αμειφθεί και από το Δημόσιο.

Όταν θα μπει σε αναστολή από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, θα πληρωθεί αναλογικά για τις ημέρες που είναι σε αναστολή, με βάση όμως τα 800 ευρώ και όχι τα 534 ευρώ. Η ουσιώδης διαφορά είναι ότι τα 800 ευρώ που δόθηκαν στο πρώτο lockdown ήταν για 45 ημέρες, δηλαδή 534 ευρώ για έναν μήνα, ενώ τώρα είναι 800 ευρώ για έναν μήνα». Διευκρίνισε δε, ότι είναι επιπλέον του δώρου Χριστουγέννων, το οποίο θα καταβληθεί από τις 21 έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Σχετικά με το ύψος της ύφεσης εφέτος, ο υπουργός είπε ότι «δεν μπορούμε ακόμα να προβλέψουμε την ύφεση, αλλά μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες που θα καταθέσουμε τον προϋπολογισμό στη Βουλή, στις 21 Νοεμβρίου, θα έχουμε καλύτερη εικόνα. Δεν σημαίνει βέβαια ότι η εικόνα που θα αποτυπώσουμε στον προϋπολογισμό θα είναι και αυτή τελικά που θα κλείσει η χρονιά. Επιβεβαιώνω, όμως, ότι σε σχέση με τις εκτιμήσεις του προσχεδίου για ύφεση 8,2%, προφανώς θα είναι επιβαρυμένη η κατάσταση, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Δέσμη τριών βασικών μέτρων για πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζομένους και ανέργους ενεργοποιείται σταδιακά

Δέσμη τριών βασικών μέτρων για πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζομένους και ανέργους ενεργοποιείται σταδιακά, λόγω του νέου καθολικού lockdown, εξαιτίας της συνεχούς αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, από αύριο Σάββατο 7 Νοεμβρίου:

--Αναστολές συμβάσεων εργασίας για περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενους σε όλη την χώρα, από κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις και ειδική αποζημίωση που θα υπολογιστεί με βάση το ποσό των 800 ευρώ για 30 ημέρες

--Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ σε 130.000 μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, που απέκτησαν πρόσφατα (από 1η Μαρτίου 2020 και μετά) την ιδιότητα του μακροχρόνια άνεργου,

--Επιπλέον δυο μηνιάτικα σε όλους τους επιδοτούμενους ανέργους – κοινούς, μακροχρόνιους και αυτοαπασχολούμενους – των οποίων το δικαίωμα στην επιδότηση έληξε ή λήγει από Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Τα προσωρινά λουκέτα με κρατική εντολή επιστρέφουν στο προσκήνιο και σε γενικευμένη χρήση για δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού επελαύνει σε όλη την χώρα.

Μαζί με την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων επιστρέφουν στο προσκήνιο οι αναστολές συμβάσεων εργασίας και η αποζημίωση ειδικού σκοπού, που ειδικά για τον Νοέμβριο και για 30 ημέρες θα φτάνει στα 800 ευρώ, έναντι 534 ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως σε αναστολή σύμβασης εργασίας θα τεθούν τον Νοέμβριο περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι, καθώς το μέτρο της ειδικής αποζημίωσης και της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών στο ύψος του ονομαστικού μισθού, προυπολογίζεται, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, στα 890 εκατομμύρια ευρώ.

Όσοι δηλωθούν σε αναστολή για ολόκληρο τον μήνα Νοέμβριο θα λάβουν το πλήρες ποσό της ειδικής αποζημίωσης, δηλαδή 800 ευρώ. Αντίθετα, όσοι τεθούν σε αναστολή για τμήμα του μηνός Νοεμβρίου θα λάβουν 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής. Συνεπώς, το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού αυξάνεται για τον Νοέμβριο κατά 266 ευρώ, ώστε να φτάσει τα 800 ευρώ για αναστολή 30 ημερολογιακών ημερών.

Σύμφωνα με τις διευκρινήσεις των αρμόδιων αξιωματούχων του υπουργείου Εργασίας και όπως συμβαίνει παγίως από την αρχή της πανδημίας, το ποσό της ειδικής αποζημίωσης θα υπολογιστεί  αναλογικά για τις ημέρες που οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή. Το πλήρες ποσό της ειδικής αποζημίωσης, δηλαδή τα 800 ευρώ θα λάβουν οι εργαζόμενοι που θα μπορούν να μπουν σε αναστολή από 1η Νοεμβρίου και έως 30 Νοεμβρίου, δηλαδή για 30 ημέρες. Για παράδειγμα, 800 ευρώ θα μπορούν να λάβουν οι εργαζόμενοι σε κλάδους που πλήττονταν ήδη από τον Οκτώβριο – όπως είναι οι κλάδοι τουρισμού, επισιτισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και μεταφορών – και η αναστολή τους θα συνεχιστεί και τον Νοέμβριο. Αντίθετα, όσοι δηλωθούν σε αναστολή για τμήμα του Νοεμβρίου θα λάβουν 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια