Οικονομία

Επίδομα 800€: Ποιοι θα το λάβουν και πότε - Τα ποσά για όσους μπουν σε αναστολή από αύριο

Πώς θα υπολογιστεί το ποσό ανά ημέρα

Δέσμη τριών βασικών μέτρων για πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζομένους και ανέργους ενεργοποιείται σταδιακά, λόγω του νέου καθολικού lockdown, εξαιτίας της συνεχούς αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, από αύριο Σάββατο 7 Νοεμβρίου:

--Αναστολές συμβάσεων εργασίας για περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενους σε όλη την χώρα, από κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις και ειδική αποζημίωση που θα υπολογιστεί με βάση το ποσό των 800 ευρώ για 30 ημέρες

--Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ σε 130.000 μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, που απέκτησαν πρόσφατα (από 1η Μαρτίου 2020 και μετά) την ιδιότητα του μακροχρόνια άνεργου,

--Επιπλέον δυο μηνιάτικα σε όλους τους επιδοτούμενους ανέργους – κοινούς, μακροχρόνιους και αυτοαπασχολούμενους – των οποίων το δικαίωμα στην επιδότηση έληξε ή λήγει από Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Τα προσωρινά λουκέτα με κρατική εντολή επιστρέφουν στο προσκήνιο και σε γενικευμένη χρήση για δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού επελαύνει σε όλη την χώρα.

Μαζί με την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων επιστρέφουν στο προσκήνιο οι αναστολές συμβάσεων εργασίας και η αποζημίωση ειδικού σκοπού, που ειδικά για τον Νοέμβριο και για 30 ημέρες θα φτάνει στα 800 ευρώ, έναντι 534 ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως σε αναστολή σύμβασης εργασίας θα τεθούν τον Νοέμβριο περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι, καθώς το μέτρο της ειδικής αποζημίωσης και της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών στο ύψος του ονομαστικού μισθού, προυπολογίζεται, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, στα 890 εκατομμύρια ευρώ.

Όσοι δηλωθούν σε αναστολή για ολόκληρο τον μήνα Νοέμβριο θα λάβουν το πλήρες ποσό της ειδικής αποζημίωσης, δηλαδή 800 ευρώ. Αντίθετα, όσοι τεθούν σε αναστολή για τμήμα του μηνός Νοεμβρίου θα λάβουν 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής. Συνεπώς, το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού αυξάνεται για τον Νοέμβριο κατά 266 ευρώ, ώστε να φτάσει τα 800 ευρώ για αναστολή 30 ημερολογιακών ημερών.

Σύμφωνα με τις διευκρινήσεις των αρμόδιων αξιωματούχων του υπουργείου Εργασίας και όπως συμβαίνει παγίως από την αρχή της πανδημίας, το ποσό της ειδικής αποζημίωσης θα υπολογιστεί  αναλογικά για τις ημέρες που οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή. Το πλήρες ποσό της ειδικής αποζημίωσης, δηλαδή τα 800 ευρώ θα λάβουν οι εργαζόμενοι που θα μπορούν να μπουν σε αναστολή από 1η Νοεμβρίου και έως 30 Νοεμβρίου, δηλαδή για 30 ημέρες. Για παράδειγμα, 800 ευρώ θα μπορούν να λάβουν οι εργαζόμενοι σε κλάδους που πλήττονταν ήδη από τον Οκτώβριο – όπως είναι οι κλάδοι τουρισμού, επισιτισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και μεταφορών – και η αναστολή τους θα συνεχιστεί και τον Νοέμβριο. Αντίθετα, όσοι δηλωθούν σε αναστολή για τμήμα του Νοεμβρίου θα λάβουν 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής. 

Αναλυτικά παραδείγματα

Για παράδειγμα, με βάση και τις οδηγίες που δόθηκαν από αξιωματούχους του υπουργείου Εργασίας, εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή από αύριο Σάββατο 7 Νοεμβρίου και τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου δούλευαν κανονικά, θα λάβουν για τον Νοέμβριο :

--640 ευρώ από το κράτος για 24 ημέρες αναστολής και

αναλογία μισθού από τον εργοδότη για τις πρώτες 6 ημέρες (5 εργάσιμες Δευτέρα 2 – Παρασκευή 6 Νοεμβρίου).

Αντίστοιχα, εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης που έκλεισαν με κρατική εντολή από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, θα λάβουν για τον Νοέμβριο :

--746,5 ευρώ από το κράτος για 28 ημέρες αναστολής και

αναλογία μισθού από τον εργοδότη για την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου.

--Αντίστοιχα, όσοι εργαζόμενοι από πληττόμενες επιχειρήσεις δηλωθούν σε αναστολή για 15 ημέρες εντός Νοεμβρίου θα λάβουν 400 ευρώ, ενώ όσοι δηλωθούν σε αναστολή για 20 ημέρες θα λάβουν 533,2 ευρώ κ.ο.κ.

 

Ποιοι εργαζόμενοι μπαίνουν στις αναστολές Νοεμβρίου

Οι αναστολές Νοεμβρίου με ειδική αποζημίωση 800 ευρώ αφορούν αυστηρά μισθωτούς που έχουν προσληφθεί έως και τις 4 Νοεμβρίου. Εφόσον η αναγγελία πρόσληψης έγινε στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» έως και την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, ο μισθωτός μπορεί να μπει σε αναστολή, ώστε να λάβει για τον Νοέμβριο τα 800 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης. 

 

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Εργασίας, οι δηλώσεις των αναστολών Νοεμβρίου από τους εργοδότες στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» και από τους εργαζόμενους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr θα γίνουν αρχές Δεκεμβρίου – όπως παγίως συμβαίνει από την αρχή της πανδημίας – ενώ οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού αναμένεται να καταβληθούν το χρονικό διάστημα από 21 έως 31 Δεκεμβρίου.

Το κράτος καλύπτει και το 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στο ύψος του ονομαστικού τους μισθού. Για παράδειγμα, μισθωτός με ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ, καλύπτεται για εισφορές 396,6 ευρώ. 

Οι αναστολές Νοεμβρίου θα δηλωθούν με βάση τη διευρυμένη λίστα πληττόμενων κλάδων του περασμένου Απριλίου. Συνεπώς οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων ανά την Επικράτεια, που πλήττονται σύμφωνα με τη μεγάλη λίστα πληττόμενων ΚΑΔ της ανοιξιάτικης καραντίνας, μπορούν να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Οι εργοδότες που πλήττονται μπορούν να θέσουν σε αναστολή ένα τμήμα ή ακόμη και το 100% των εργαζομένων τους.

Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Για παράδειγμα, αν η αναστολή διαρκέσει 30 ημέρες, ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει για άλλες 30 ημέρες μετά τη λήξη της αναστολής, τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Εφάπαξ επίδομα 400 ευρώ

Μη επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι, που ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας στον ΟΑΕΔ από την 1η Μαρτίου 2020 και μετά (πιθανότατα έως την ημερομηνία δημοσίευσης της ρύθμισης σε ΦΕΚ) θα λάβουν εφάπαξ έκτακτο επίδομα 400 ευρώ. Πρόκειται για περίπου 130.000 ανέργους δικαιούχους, οι οποίοι θα λάβουν το επίδομα των 400 ευρώ με την ίδια φόρμουλα που είχε ακολουθηθεί και τον περασμένο Απρίλιο. Όσοι έχουν IBAN καταχωρισμένο στον ΟΑΕΔ θα επιβεβαιώσουν τον ΙΒΑΝ τους, ενώ οι υπόλοιποι θα τον καταχωρίσουν σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή. Ειδικότερα :

 Οι άνεργοι που έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές (όπως επιδοτήσεις, παροχές, βοηθήματα, συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, κλπ.) θα μπορούν είτε να επιβεβαιώσουν το ΙΒΑΝ τους είτε να καταχωρίσουν νέο ΙΒΑΝ στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή.

Οι άνεργοι που δεν έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ, θα πρέπει να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Επέκταση επιδομάτων ανεργίας

Για δυο μήνες επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ που έληξαν ή λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Δηλαδή, για όσους η επιδότηση έληξε εντός του εν λόγω 4μήνου δικαιούνται τώρα να πάρουν άλλα δύο μηνιαία επιδόματα ανεργίας. Η δίμηνη παράταση αντιστοιχεί στα εξής ποσά:

Δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας –798,5 € (399,25 € μηνιαίως), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Δικαιούχοι βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων –720 € (360 € μηνιαίως)

Δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας –400 € (200 € μηνιαίως).

Οι άνεργοι που ολοκλήρωσαν την 12μηνη επιδότησή τους εντός Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου θα λάβουν εφάπαξ τα δύο μηνιαία επιδόματα πιθανότατα εντός Νοεμβρίου, αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ. Οι άνεργοι που θα ολοκληρώσουν την 12μηνη επιδότησή τους εντός Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου θα λάβουν σε δυο δόσεις - μηνιάτικα τα δύο επιπλέον μηνιαία επιδόματα που δικαιούνται. Μετά την λήξη του 12μήνου της επιδότησής τους θα λάβουν άλλα δυο μηνιαία επιδόματα ανεργίας.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ethnos

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια