Με ρεπό θα «πληρώνονται» οι υπερωρίες - Πλήρης ανατροπή στα εργασιακά

Οικονομία
Με ρεπό θα «πληρώνονται» οι υπερωρίες - Πλήρης ανατροπή στα εργασιακά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας - Πιο δύσκολη η πλειοψηφία για απεργία

Δραστικές αλλαγές επιφέρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα καθιστά πλέον πολύ πιο δύσκολη την πραγματοποίηση απεργίας, αφού θεσπίζεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία και ως εκ τούτου για την λήψη απόφασης θα απαιτείται η πλειοψηφία όχι των παρισταμένων, αλλά του συνόλου των εργαζομένων στην οποιαδήποτε επιχείρηση.

Εκτός από την απεργία, το νομοσχέδιο για τα εργασιακά φέρνει κι άλλες αλλαγές. Οι υπερωρίες θα «πληρώνονται» στο εξής όχι απαραίτητα με χρήμα αλλά με ρεπό ή λιγότερη εργασία, κάτι που αλλάζει τα όσα μέχρι σήμερα γνωρίζαμε.

Όπως είναι γνωστό σε πολλές απεργίες ήταν στηριγμένες σε επίπλαστες πλειοψηφίες. Στο εξής πλέον, εφόσον το εν λόγω σχέδιο λάβει σάρκα και οστά και γίνει νόμος του κράτους, θα πρέπει η πραγματική πλειοψηφία των εργαζομένων να λάβει την σχετική απόφαση.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχουν και άλλες παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο με στόχο τον εξορθολογισμό του συστήματος και την πραγματική εκπροσώπηση των εργαζομένων.

Οι αλλαγές όμως δεν σταματούν στον συνδικαλιστικό νόμο, αλλά επεκτείνονται και σε όλο το εργασιακό τοπίο. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που παρουσίασε χθες (29.10.2020) ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στο υπουργικό συμβούλιο, περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων, τη θέσπιση ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, νέο πλαίσιο υπερωριών, αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και μεγαλύτερη ευελιξία στον τόπο και το χρόνο εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα:

Δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να απασχολούν τους εργαζομένους έως και δέκα ώρες ημερησίως και χωρίς να καταβάλλουν υπερωρίες, αλλά να τις αντισταθμίζουν με μειωμένο ωράριο ή ρεπό. Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών, ενώ διευρύνει τη λίστα επιχειρήσεων για τις οποίες επιτρέπει κυριακάτικη εργασία. Σε μια ακόμη προσπάθεια καταπολέμησης της «μαύρης εργασίας», θεσπίζεται ηλεκτρονική κάρτα εργασίας για την OnLine παρακολούθηση του πραγματικού ωραρίου των εργαζομένων.

Θεσπίζεται άδεια τοκετού στον πατέρα 14 εργάσιμων ημερών και πρόσθετη 6μηνη γονική άδεια έως ότου το παιδί γίνει 8 ετών για όλους τους πατέρες και όσες μητέρες δεν λαμβάνουν ήδη την 6μηνη παροχή προστασίας μητρότητας. Από τους 6 μήνες, οι 2 πρώτοι πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό.

Επίσης, θεσπίζεται άδεια φροντίδας ανήμπορου γονέα, παιδιού, αδελφού, συζύγου ή συντρόφου: 5 εργάσιμες ετησίως.

newsit

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News