Οικονομία

Ξεκινούν οι αιτήσεις για την νέα φάση Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής

Ολοκληρώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠ.ΟΙΚ. η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση με τους όρους διανομής έως 1,5 δισ. ευρώ μέσα από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο3. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν οι 174.027 εταιρείες και επαγγελματίες που μετείχαν στην πρώτη αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Θα πρέπει να υποβάλουν νέα αίτηση χορήγησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής Νο3 στη σχετική ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ. Με την υποβολή των νέων αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, θα μπορεί να γίνει η καταβολή του ποσού.

Ο ΥΠ.ΟΙΚ. Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στο 3ο Athens Investment Forum, εκτίμησε πως την άλλη εβδομάδα μπορεί να αρχίσει η πίστωση του ποσού στους λογαριασμούς των ενδιαφερομένων. Ανέφερε επίσης πως το μέτρο έχει ήδη χρηματοδοτήσει 120.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και πολύ μικρές. Επισήμανε πως «η συνολική στήριξη του κράτους προς τις επιχειρήσεις, μέσω του εν λόγω χρηματοδοτικού σχήματος, αναμένεται να ξεπεράσει τα 4,1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του 4ου κύκλου, που θα ακολουθήσει τον Νοέμβριο».

Η ΚΥΑ θα καταγράφει τον αλγόριθμο με τον οποίο θα υπολογιστεί η διανομή του ποσού. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και εταιρείες χωρίς προσωπικό, ενώ για τον τουριστικό τομέα δεν απαιτείται ούτε ταμειακή μηχανή.

Σημειώνεται πως οι ενισχύσεις με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής χορηγούνται με βάση την πτώση τζίρου τους μήνες Μάρτιο-Αύγουστο. Τίθεται συγκεκριμένο κριτήριο ελάχιστης μείωσης κύκλου εργασιών.

Εξαιρούνται επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Ιουνίου 2020, αλλά και επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά, καθώς και Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Το ποσό της ενίσχυσης επιβαρύνεται με επιτόκιο αναφοράς 0,94%. Είναι επιστρεπτέο πλήρως (σε εύρος 5ετίας με περίοδο χάριτος έως το τέλος του 2021) ή μερικώς. Ορίζεται ότι μη επιστρεπτέα σε ποσοστό 30% είναι η προκαταβολή για επιχειρήσεις οι οποίες ένα χρόνο μετά θα αποδειχτεί ότι συνεχίζουν να υφίστανται πτώση τζίρου πάνω από 70%. Μη επιστρεπτέα κατά 40% είναι η προκαταβολή για επιχειρήσεις άνω των 20 εργαζομένων που διατηρούν τις θέσεις απασχόλησης για ένα έτος.

Για τον 4ο κύκλο του Νοεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζεται στο ΥΠ.ΟΙΚ. είναι να κρίνονται οι εταιρείες με βάση τους τριγμούς που είχαν στα έσοδά τους το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.

Και τούτο για να δοθεί έμφαση σε εταιρείες που δέχτηκαν πλήγμα τις τελευταίες εβδομάδες (λόγω των περιοριστικών μέτρων αλλά και του “Ιανού”). Ήδη έχει ανακοινωθεί πως επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί θα συμμετέχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο4 χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής.

Υπάρχει και μια παράλληλη μεγάλη αλλαγή “φιλοσοφίας”. Εξετάζεται ένα μεγάλο μέρος του ποσού που θα λάβουν οι επιχειρηματίες θα είναι μη επιστρεπτέο (σ.σ. καθαρή επιδότηση).

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια