Οικονομία

Μέχρι την Κυριακή ο νέος ΕΝΦΙΑ – Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα

Ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί φέτος σε έξι μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να εξοφλείται έως τις 30 Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου

Θέμα λίγων ημερών -ή και ωρών ενδεχομένως- είναι πλέον να φανούν οι χρεώσεις για τον ΕΝΦΙΑ του 2020.

Μέχρι την Κυριακή αναμένεται να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά για 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, που θα δείχνουν βεβαίωση φόρου 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το πραγματικό ποσόν όμως που θα κληθούν να πληρώσουν με 6 μηνιαίες δόσεις (από το τέλος Σεπτεμβρίου έως και τον Φεβρουάριο) θα είναι αισθητά μικρότερο, κάτω ίσως και από τα 2,5 δισ. ευρώ τελικά.

Και αυτό γιατί λόγω της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση έχει προβλέψει «μισή ντουζίνα» περιπτώσεων φορολογουμένων, που θα πληρώσουν λιγότερα και από όσα θα δείξουν τα εκκαθαριστικά.

Συγκεκριμένα, μικρότερο ΕΝΦΙΑ εφέτος θα πληρώσουν:

 

  1. εκμισθωτές ακινήτων με συμψηφισμό 30% από τα ενοίκια που έχασαν, λόγω της μείωσης που δια νόμου επεβλήθηκε. Την πίστωση φόρου αυτήν δεν θα την έχουν ιδιοκτήτες που οι ενοικιαστές τους έχουν αφήσει απλήρωτα ενοίκια αλλά δεν είχαν ενταχθεί στους ωφελούμενους «κουρέματος» ενοικίου (πχ έμποροι που άφησαν απλήρωτο ενοίκιο κατοικίας τον Μάρτιο και Απρίλιο  όταν έκλεισε το κατάστημά τους).

 

  1. με συμψηφισμό αν έχουν υπόλοιπο επιστροφής από φόρο εισοδήματος

 

  1. με συμψηφισμό του 2% αν εξόφλησαν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος πριν ισχύσει η μείωση τον Ιούλιο

 

  1. με 25% επιστροφή φόρου λόγω Κορωνοϊού, για όσους προτίμησαν και μπόρεσαν να εξοφλήσουν πλήρως τις οφειλές τους ως τον Ιούλιο, αντί να προτιμήσουν τις αναστολές πληρωμής που τους προσφέρθηκαν. Στις παραπάνω περιπτώσεις, το τυχόν πιστωτικό υπόλοιπο φαίνεται στο λογαριασμό του υποχρέου στο Taxisnet

 

  1. 100% απαλλαγή για τρίτεκνες, πολύτεκνες, ΑμΕΑ 80% με εισόδημα ως 12.000 ευρώ (+1.000 για κάθε μέλος). Η έκπτωση αυτή θα αναγράφεται και στο Εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, καθώς έχει ληφθεί υπόψιν ήδη στον υπολογισμό του φόρου.

 

  1. 50% απαλλαγή σε νοικοκυριά με εισόδημα έως 9.000 (+1.000 για κάθε μέλος) και ακίνητα έως 150 τμ. Και η μείωση αυτή θα φαίνεται στο εκκαθαριστικό.

 

Για όλους τους ιδιοκτήτες έχει υπολογιστεί και η έκπτωση 10%-30% όπως ίσχυσε το 2019.

Αν δηλαδή δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή τους κατάστασης, θα πληρώσουν για ΕΝΦΙΑ τα ίδια ή ολιγότερα από πέρυσι. Οι μειώσεις αυτές, ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας φθάνουν σε:

 

30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ.

27% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ.

25% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ.

20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ.

10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί φέτος σε έξι μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να εξοφλείται έως τις 30 Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου, ενώ για ακόμη μία χρονιά απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα.

newmoney

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια