Μέτριο το τραπεζικό... «κομπόδεμα» των Κρητικών - Ποιοι είναι πρωταθλητές στις καταθέσεις

Κρήτη
Μέτριο το τραπεζικό... «κομπόδεμα» των Κρητικών - Ποιοι είναι πρωταθλητές στις καταθέσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε 6,6 δισ. από τα 148,5 συνολικά δισ. των Ελλήνων ανέρχονται οι καταθέσεις των Κρητικών, ενώ το μέσο ύψος καταθέσεων είναι στα 3.000 ευρώ

Μικρότερο τραπεζικό κομπόδεμα από ό,τι θα περίμενε ίσως κανείς, με βάση τη γενικότερη εικόνα ευρωστίας που υπάρχει για το νησί μας, διαθέτουν οι Κρητικοί!

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τις τραπεζικές καταθέσεις ανά νομό, οι συνολικές τραπεζικές καταθέσεις των Κρητικών ανέρχονται σε 6,6 δισ. ευρώ. Το ποσό εκ πρώτης όψεως μπορεί να μοιάζει υψηλό και να σκιαγραφεί ένα γερό κομπόδεμα για τους κατοίκους της Κρήτης.

Ωστόσο, αν το δει κανείς συγκριτικά και κατ' αναλογία, είναι χαμηλότερο του αναμενόμενου, αφού με 6,6 δισ. καταθέσεις, σε σύνολο καταθέσεων ύψους 148,5 δισ. ευρώ όλης της χώρας, το ποσοστό της Κρήτης επί του πανελλαδικού συνόλου περιορίζεται σε ένα σχετικά... φτωχό 4%!

Είναι κάτω δηλαδή και από την πληθυσμιακή αναλογία της Κρήτης, που ως γνωστόν συγκεντρώνει κοντά στο 6% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδος!

Βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα πολύ μεγάλο μερίδιο από τις συνολικές καταθέσεις των 148,5 δισ. ευρώ που έχουν οι Έλληνες καταγράφεται στην Αττική. Μονάχα στην Αθήνα οι τραπεζικές καταθέσεις φτάνουν τα 64,7 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχουν άλλα 5,8 δισ. ευρώ στην Ανατολική Αττική, άλλα 6,3 δισ. ευρώ στον Πειραιά, κι άλλα 1,4 δισ. ευρώ στη Δυτική Αττική.

Σε επίπεδο μέσου όρου τραπεζικών καταθέσεων η Κρήτη φαίνεται ότι κινείται σε μια μέση κατάσταση συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα.

Το μέσο ποσό κατάθεσης ανά τραπεζικό λογαριασμό στην Κρήτη κινείται στα επίπεδα των 3.000 ευρώ και είναι κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο, που αντιστοιχεί σύμφωνα με τα στοιχεία στο ποσό των 4.192 ευρώ.

Η εικόνα στην Κρήτη

Ας δούμε αναλυτικώς πώς έχει η “ακτινογραφία” των τραπεζικών καταθέσεων των Κρητικών με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που δόθηκαν επισήμως στη δημοσιότητα. Τα στοιχεία αντιστοιχούν χρονικά στις καταθέσεις του Ιουνίου. Έχουμε λοιπόν και λέμε... Τον Ιούνιο, οι Κρητικοί είχαν συνολικά 2.182.002 εν ενεργεία τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους υπήρχαν 6,6 δισ. ευρώ.

Τη μερίδα του λέοντος έχει φυσικά ο νομός Ηρακλείου, όπου υπάρχουν 3,3 δισ. ευρώ κατατεθειμένα σε 1.099.182 τραπεζικούς λογαριασμούς. Το μέσο ύψος κατάθεσης ανά τραπεζικό λογαριασμό στον νομό Ηρακλείου αντιστοιχεί σε 3.033 ευρώ.

Στον νομό Χανίων έχουμε (με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου) καταθέσεις συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ σε 530.849 τραπεζικούς λογαριασμούς. Ο μέσος όρος κατάθεσης για τον δυτικότερο νομό της Κρήτης είναι 3.044 ευρώ. Τρίτος νομός της Κρήτης σε συνολικό ύψος τραπεζικών καταθέσεων έρχεται ο νομός Λασιθίου με 908 εκατομμύρια ευρώ σε 272.592 λογαριασμούς. Η μέση τραπεζική κατάθεση στον ανατολικότερο νομό του νησιού αντιστοιχεί στο ποσό των 3.030 ευρώ.

Τελευταίος έρχεται ο νομός Ρεθύμνου, όπου οι συνολικές τραπεζικές καταθέσεις ανέρχονται σε 771 εκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχούν σε 279.379 τραπεζικούς λογαριασμούς.

Το μέσο ύψος κατάθεσης στον νομό Ρεθύμνου είναι αρκετά χαμηλότερο από τους άλλους 3 νομούς της Κρήτης. Συγκεκριμένα διαμορφώνεται στα 2.759 ευρώ.

Οι φτωχοί και οι πλούσιοι: «Πρωταθλητές» στις καταθέσεις οι Αθηναίοι

“Πρωταθλητές” και με μεγάλη διαφορά, τόσο στο συνολικό ύψος όσο και στον μέσο όρο των τραπεζικών καταθέσεων, ανακηρύσσονται οι Αθηναίοι.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τις καταθέσεις ανά νομό, οι Αθηναίοι έχουν 64,7 δισ. ευρώ στις τράπεζες.

Κι αν ο αριθμός εξηγείται σε μεγάλο βαθμό λόγω της μεγάλης πληθυσμιακής συγκέντρωσης στην πρωτεύουσα, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ο μέσος όρος των καταθέσεων.

Το μέσο ποσό ανά τραπεζικό λογαριασμό για όσους ζουν στην πρωτεύουσα προσέγγιζε τον περασμένο Ιούνιο τα 6.000 ευρώ, με τον αριθμό των τραπεζικών λογαριασμών των Αθηναίων να ξεπερνά το επίμαχο διάστημα τα 11 εκατομμύρια.

Το μέσο ποσό κατάθεσης ανά τραπεζικό λογαριασμό στην Κρήτη κινείται στα επίπεδα των 3.000 ευρώ και είναι κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο, που αντιστοιχεί σύμφωνα με τα στοιχεία στο ποσό των 4.192 ευρώ

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι διαμένοντες στα ανατολικά της Αττικής, με ποσά καταθέσεων περί τα 5,8 δισ. ευρώ ή 4.651 ευρώ/λογαριασμό, ενώ ακολουθούν οι Χιώτες, με μέση κατάθεση 4.537 ευρώ σε σύνολο 184.232 λογαριασμών.

Την πεντάδα συμπληρώνουν οι κάτοικοι στους νομούς Αρκαδίας και Κυκλάδων, οι οποίοι “μετρούν” 715.155 λογαριασμούς (253.712 και 461.443 αντίστοιχα), με το ύψος των καταθέσεων να υπολογίζεται σε 3,1 δισ. ευρώ ή άνω των 4.000 ευρώ/λογαριασμό.

Στον αντίποδα, τα πιο χαμηλά ποσά αποταμιεύσεων/λογαριασμών καταγράφουν όσοι κατοικούν στους νομούς Κιλκίς (2.632 ευρώ), Αιτωλοακαρνανίας (2.661 ευρώ), Κέρκυρας (2.684 ευρώ), Ηλείας (2.707 ευρώ) και Ρεθύμνου (2.759 ευρώ).

Στο σύνολο της χώρας, όπως σημειώνει το newmoney.gr, οι εν ενεργεία τραπεζικοί λογαριασμοί είναι σήμερα 35,4 εκατομμύρια, με το μέσο ποσό να κυμαίνεται στα 4.192 ευρώ. Σε αντίθεση, πάντως, με παλαιότερες έρευνες, που ήθελαν τις προθεσμιακές καταθέσεις να αποτελούν το αγαπημένο “καταφύγιο” των Ελλήνων, αυτές εμφανίζονται μειωμένες σε εξαμηνιαία βάση (από 48,8 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019 σε 45,9 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιούνιο).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News