Τουρισμός: Στο 22% οι πληρότητες των ξενοδοχείων

Οικονομία
Τουρισμός: Στο 22% οι πληρότητες των ξενοδοχείων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το φετινό καλοκαίρι είναι πρωτόγνωρο για τον τουριστικό κλάδο

Στο 22% πανελλαδικά κυμαίνονται οι πληρότητες στα ξενοδοχεία κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον δείκτη επιδόσεων που έχει δημιουργήσει και λειτουργεί σε 500 ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΞΕΕ Αλέξανδρο Βασιλικό, το καλοκαίρι αυτό, εξαιτίας του κορωνοϊού, είναι πρωτόγνωρο.

«Η πανδημία έχει φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η ζήτηση τον Ιούλιο κινήθηκε πράγματι πολύ χαμηλά. Το ΞΕΕ, μέσω ειδικής εφαρμογής που έχει δημιουργήσει το ΙΤΕΠ, παρακολουθεί σε εβδομαδιαία βάση τους βασικούς δείκτες επιδόσεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 500 ξενοδοχείων και με βάση τα δεδομένα που συλλέγονται μπορώ να σας πω ότι πανελλαδικά ο μέσος όρος πληρότητας στα ξενοδοχεία δεν ξεπερνάει το 22%. Αυτή είναι η εικόνα της στιγμής που μιλάμε», σημειώνει στη “Ναυτεμπορική” ο κ. Βασιλικός.

Αναφορικά με τις επιδόσεις που αναμένουμε τον Αύγουστο, προκειμένου να μειωθεί έστω και λίγο το έλλειμμα συγκριτικά με τις επιδόσεις του 2019, ο πρόεδρος του ΞΕΕ δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν εκτιμήσεις.

«Κανείς δεν μπορεί - και κανείς δεν πρέπει να κάνει την παραμικρή πρόβλεψη. Τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν μέρα με τη μέρα και σε τελική ανάλυση είναι αυτά που προσδιορίζουν το τι θα καταφέρουμε να σώσουμε από αυτή τη σεζόν. Ο κ. Βασιλικός διαβεβαιώνει για τη βούληση της συντριπτικής πλειονότητας των ξενοδόχων να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, αλλά «η σεζόν δε θα εξαρτηθεί από τη δική μας βούληση», τονίζει. «Επιπλέον», προσθέτει, «δε φτάνει να είμαστε εμείς σε καλή επιδημιολογική φάση, το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει και στις χώρες προέλευσης των επισκεπτών», επικαλούμενος το παράδειγμα της Σερβίας.

«Η συγκυρία είναι τέτοια που επιβάλλει να βλέπουμε πώς θα ξημερώσει η επόμενη ημέρα και να μην κάνουμε προβλέψεις με βάση κάποιες γενικές τάσεις ή ενδείξεις. Το πρώτο σημαντικό είναι να κάνουμε ταμείο» των απωλειών αυτής της σεζόν. Και το αμέσως επόμενο σημαντικό είναι η βιωσιμότητα των ξενοδοχείων, με ιδιαίτερη έμφαση στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας τον χειμώνα που θα έρθει», σημειώνει μιλώντας στη “Ναυτεμπορική” ο κ. Βασιλικός.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News