"Βουτιά" στις εισπράξεις φόρων λόγω lockdown

Οικονομία
"Βουτιά" στις εισπράξεις φόρων λόγω lockdown

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρύπα 17% στα έσοδα

Καταποντίστηκαν οι εισπράξεις φόρων κατά τη διάρκεια του lockdown, δημιουργώντας “τρύπα” εσόδων 17%, έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2020. Τα έσοδα από ΦΠΑ και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης εμφάνισαν μεγάλη υστέρηση έναντι των προσδοκώμενων, ενώ ενδεικτικό είναι ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020 σε καμία κύρια κατηγορία εσόδων δε σημειώθηκε αύξηση έναντι του στόχου. Τις χαμηλές αυτές αποδόσεις η κυβέρνηση αποδίδει στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης, καθώς και στην επίπτωση των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων. Το οικονομικό επιτελείο μιλά για αναμενόμενες εξελίξεις.

Όπως επισημαίνει, «τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 18.262 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 2.794 εκατ. ευρώ ή 13,3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020».

«Ωστόσο, σε σύγκριση με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020 που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας το οποίο κατατέθηκε στην Ε.Ε. στις 30 Απριλίου 2020, και οι οποίες περιέχουν τις επιπτώσεις των μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και λαμβανομένου υπόψη του ποσού των 185 εκατ. ευρώ, του οποίου η καταχώριση εκκρεμεί, τα έσοδα από φόρους είναι αυξημένα κατά περίπου 375 εκατ. ευρώ». Απόρροια των παραπάνω είναι το πρωτογενές αποτέλεσμα στο α’ εξάμηνο να διαμορφωθεί σε πρωτογενές έλλειμμα ύψους 6,101 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 313 εκατ. ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News