Οικονομία

Αναδρομικά σε δόσεις... 5-6 ετών

Πώς θα επιστραφούν τα χρήματα των συνταξιούχων

Η κυβέρνηση όπως αναμενόταν έχει ήδη αποφασίσει να δώσει τα αναδρομικά που επιδίκασε το ΣτΕ όχι μόνο στους συνταξιούχους που κατέθεσαν προσφυγές αλλά στο σύνολο των δικαιούχων, ωστόσο η καταβολή τους θα γίνει σε δόσεις και σε βάθος χρόνου, καθιστώντας τα όποια οφέλη των συνταξιούχων μάλλον ελάχιστα.

Η πλειοψηφία των δικαιούχων κάνει να λαμβάνει λιγότερα από 2.000 ευρώ (συνολικά το εύρος των αναδρομικών ξεκινά από τα 660 ευρώ για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ και φτάνει τα 10.000 σχεδόν για ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων “ευγενών ταμείων”) και θα τα λάβει σε βάθος... πενταετίας, πιθανότατα σε 10 ισόποσες δόσεις.

Δεν είναι ακριβώς αυτό που περίμεναν οι συνταξιούχοι, όταν έβλεπαν να “μαγειρεύεται” από το ΣτΕ το σκεπτικό της υπόθεσης, ώστε να μην έχουν δικαίωμα λήψης αναδρομικών πριν από το 2015 - ιδιαίτερα καθώς μεταξύ 2011 και 2014 σημειώθηκε το 90% των απωλειών των συνταξιούχων! Αλλά έστω κι έτσι... έχουν λαμβάνειν.

Δημόσιοι υπάλληλοι

Κι ενώ το δικαστικό θρίλερ έλαβε τέλος για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, δε συμβαίνει το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους. Η νέα δικαστική απόφαση καταλαμβάνει τις συντάξεις που έχουν χορηγηθεί από όλα τα πρώην Ταμεία πλην του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ, ΔΕΚΟ-Τράπεζες). Για τις συντάξεις του Δημοσίου αρμόδιο δικαστήριο είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώπιον του οποίου εκκρεμούν αντίστοιχες αγωγές. Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως, μετά την απόφαση του ΣτΕ, αναμένεται και αντίστοιχη απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε μελλοντικά να μπουν και οι κύριες συντάξεις του ΓΛΚ στα αναδρομικά του 11μήνου, οριστικοποιώντας τον τελικό λογαριασμό στα 3,9 δισ. ευρώ μικτά.

Σύμφωνα με το ethnos.gr και με τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε λίγα 24ωρα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τον τρόπο και τον χρόνο καταβολής των αναδρομικών των συνταξιούχων. Οι ανακοινώσεις ίσως γίνουν στο τέλος της τρέχουσας βδομάδας και πιθανότατα σε αυτή τη φάση οι επιστροφές να αφορούν καταρχήν τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή περίπου 2 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Σε κάθε περίπτωση, η λύση που θα δοθεί θα εμπεριέχει δόσεις σε βάθος ετών, τουλάχιστον για τα μεσαία και μεγάλα ποσά, για να μην προκύψει εκτροχιασμός των δημοσιονομικών. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται διάφορα σενάρια εξόφλησης των αναδρομικών, με κυρίαρχα αυτά των ετήσιων ή εξαμηνιαίων δόσεων, σε βάθος 3 έως 5 ετών, χωρίς να έχουν αποκλειστεί και οι μηνιαίες δόσεις.

«Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τον χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης, συνεκτιμώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της εθνικής οικονομίας», ήταν η αρχική αντίδραση του υπουργείου Εργασίας, με παραπομπή στην πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που διαχειρίστηκε τις αποφάσεις ΣτΕ του περασμένου Οκτωβρίου με κοινό παρονομαστή για όλους τους συνταξιούχους. Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έχει τονίσει πως η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ, θέλει να κινηθεί σε ένα περιβάλλον χρηστής διοίκησης, ενώ ο τρόπος που θα καταβληθούν τα αναδρομικά θα είναι στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας και της οικονομίας.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται εντός του 2020, ώστε η σταδιακή αποπληρωμή να ξεκινήσει από τα τέλη του 2020 ή από το 2021.

Ορισμένες απόψεις θέτουν τα αναδρομικά των επικουρικών εκτός, με αποτέλεσμα το μικτό κόστος να πέφτει στα 2,5 δισ. ευρώ, καθώς η πιλοτική δίκη στηρίχτηκε σε ερωτήματα του ΕΦΚΑ για τις κύριες συντάξεις. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η απόφαση μόνο έμμεσα αφορά τις επικουρικές. Έγκριτοι νομικοί ωστόσο επιμένουν πως τα αναδρομικά των επικουρικών συμπεριλαμβάνονται στον λογαριασμό, μάλιστα όχι μόνο του ιδιωτικού τομέα αλλά και των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς χορηγούνταν από το επικουρικό Ταμείο και όχι από το ΓΛΚ.

Στον σχεδιασμό που βρίσκεται επί τάπητος, τα μικρά ποσά που διεκδικούν οι χαμηλοσυνταξιουχοι - δηλαδή όσοι εισέπρατταν το 2012 συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ και έχασαν μόνο τα Δώρα των 800 ευρώ - εξετάζεται να επιστραφούν σε λίγες δόσεις, για παράδειγμα σε 1 έως 3 ετήσιες δόσεις. Σε περισσότερες δόσεις και σε βάθος 5 ή 6 ετών εξετάζεται να απλωθούν τα αναδρομικά των μεσαίων και υψηλών συντάξεων, δηλαδή όσων είχαν συντάξεις πάνω από 1.000 ή 1.300 ευρώ το 2012. Σύμφωνα με εισηγήσεις, οι επιστροφές θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με ετήσιες ή εξαμηνιαίες δόσεις. Διαφορετικό σενάριο προβλέπει μηνιαίες δόσεις. Έμπειρα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης αναφέρουν πως θα μπορούσε να οριοθετηθεί ένα πλαφόν ποσού στη δόση, ώστε αντίστοιχα να προκύπτει και το εύρος των δόσεων ανά συνταξιούχο.

Σε κάθε περίπτωση, τα αναδρομικά που έρχονται είναι πολλών ταχυτήτων καθώς πολλών ταχυτήτων ήταν και οι απώλειες των συνταξιούχων από τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012. Οι συνταξιούχοι διεκδικούν ποσά που κυμαίνονται από 660 ευρώ έως και κοντά στις 10.000 ευρώ, από τις μειώσεις των Νόμων 4051 και 4093 του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές το 2015. Τα αναδρομικά, που ξεκινούν από τον Ιούλιο του 2015 και φτάνουν έως και τις 11 Μαΐου του 2016, μπορούν να αγγίξουν κατά περίπτωση ακόμη και το επίπεδο των 10.000 ευρώ ειδικά αν ο συνταξιούχος λαμβάνει περισσότερες από δύο συντάξεις. Τα υψηλότερα ποσά προκύπτουν για συνταξιούχους με υψηλές συντάξεις ή περισσότερες από δύο συντάξεις, όπως για υψηλοσυνταξιούχους του ΙΚΑ, των ΔΕΚΟ-Τραπεζών και του Δημοσίου. Αντίθετα, τα ελάχιστα προκύπτουν για συνταξιούχους του πρώην ΟΓΑ που έχασαν μόνο τα δώρα, τα οποία για την κατώτατη σύνταξη των 330 ευρώ ήταν 660 ευρώ τον χρόνο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια