Οικονομία

Φοροαπαλλαγές & ελαφρύνσεις λόγω της πανδημίας - Τι ισχύει για ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος & τέλη κυκλοφορίας

Όλα όσα ισχύουν για ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και τέλη κυκλοφορίας - Μέτρα που λαμβάνονται λόγω του Covid-19

Απαλλαγές, διευκολύνσεις και γενικότερα μέτρα ανακούφισης έρχονται από τώρα έως και το τέλος της χρονιάς. Συγκεκριμένα, για σημαντικές απαλλαγές από τον μισό έως και το σύνολο του ΕΝΦΙΑ, με παράλληλη αύξηση των δόσεων από πέντε σε έξι, μετράει ήδη αντίστροφα ο χρόνος για τους 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Μέχρι το τέλος του χρόνου βέβαια θα πρέπει να γνωρίζουμε τι άλλο θα πληρώσουμε, καθώς έχουμε και μια σειρά άλλων φόρων και υποχρεώσεων απέναντι στο κράτος.

Αναλυτικότερα, ο ΕΝΦΙΑ φέτος θα αποπληρωθεί σε 6 αντί για 5 δόσεις που ίσχυαν μέχρι πέρυσι, ενώ υπάρχουν κατηγορίες φορολογουμένων που απαλλάσσονται στο 100% κι άλλες που καλούνται να καταβάλουν τον μισό φόρο.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν στο τέλος Αυγούστου, ενώ η εξόφληση του φόρου θα ξεκινήσει στο τέλος Σεπτεμβρίου, για να ολοκληρωθεί σε 6 μήνες έως και τον Φεβρουαρίου του 2021.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι θα έχουν έκπτωση 50% ή και πλήρη απαλλαγή από τον φόρο, ενώ για άλλη μια χρονιά απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού, ενώ θα ισχύσουν οι ίδιες μειώσεις με πέρυσι.

Καθόλου ΕΝΦΙΑ

Έτσι, λοιπόν, με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί, για πρώτη φορά φέτος δε θα πληρώσουν καθόλου ΕΝΦΙΑ οι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 80% κι άνω, και με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ, που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε παιδί. Επίσης, οι έγγαμοι με 3 παιδιά και 16.000 ευρώ εισόδημα, οι έγγαμοι με 4 παιδιά και 17.000 ευρώ εισόδημα και οι έγγαμοι με 5 παιδιά κι ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ, με 1 ανήλικο παιδί κι 1 ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 80% και εισόδημα 15.000 ευρώ.

Προϋπόθεση το σύνολο κτισμάτων της οικογένειας να μην ξεπερνά τα 150 τ.μ., ενώ η αναπηρία προκύπτει βάσει Ε1 ή ΚΕΠΑ.

Μισό ΕΝΦΙΑ

Μισό ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν όσοι:

έχουν οικογενειακό εισόδημα 9.000 ευρώ + 1.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο + σύζυγο και το σύνολο των κτισμάτων να είναι έως 150 τ.μ. και η αξία της ακίνητης περιουσίας να είναι έως 85.000 ευρώ για άγαμο, έως 150.000 ευρώ για έγγαμο + 1 εξαρτώμενο μέλος, έως 200.000 ευρώ για έγγαμο με 2 εξαρτώμενα μέλη.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν βάσει των προϋποθέσεων εισοδήματος και τετραγωνικών των ακινήτων.

Ισχύει, εξάλλου, απαλλαγή και φέτος, όπως και το 2019, για τον συμπληρωματικό φόρο για το σύνολο αγροτεμαχίων και για τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης.

Δόσεις ΕΝΦΙΑ

Σε ό,τι αφορά τις δόσεις ΕΝΦΙΑ, η πρώτη δόση θα πληρωθεί τέλος Σεπτεμβρίου κι εξόφληση μέχρι και τις 26/2/2021. Δηλαδή, προβλέπονται 6 δόσεις αντί για 5 που ήταν πέρυσι.

Τα παραπάνω θα ισχύσουν με την προϋπόθεση να ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2020 ως τα τέλη Ιουλίου και να μη δοθεί επιπλέον παράταση.

Φόρος εισοδήματος

Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2019 πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μηνός Ιουλίου 2020 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών.

Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογούμενων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία γίνεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2020 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.

Όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση 2%.

Τέλη κυκλοφορίας

Στο μεταξύ, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ως τα τέλη της χρονιάς θα πρέπει να πληρώσουμε και τα τέλη κυκλοφορίας. Έτσι, υπενθυμίζουμε επίσης ότι αργά το βράδυ της Τρίτης 30 Ιουνίου ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την ευνοϊκή διάταξη που σχετίζεται με τα μειωμένα τέλη κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας.

Ειδικότερα, για πρώτη φορά όσοι πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, καθώς δεν υπάρχει η επιβάρυνση του 1/12 ή των 2/12 επί των ετήσιων τελών.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από τον κορωνοϊό, ο οποίος άλλαξε για τα καλά τις ζωές όλων μας και με αυτή την κίνηση το υπουργείο Οικονομικών θέλει να βοηθήσει όσους περισσότερους μπορεί ώστε να προβούν σε άρση ακινησίας των οχημάτων τους, ώστε να μετακινούνται με τα οχήματά τους αποφεύγοντας τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Πώς γίνεται η άρση της ακινησίας

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων που θέλουν να πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας θα πρέπει να επισκεφτούν την αρμόδια ΔΟΥ και να υποβάλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  1. Βεβαίωση ακινησίας.
  2. Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο του αιτούντος.
  3. Αποδεικτικό πληρωμής τελών κυκλοφορίας.
  4. Ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ.

Με την κατάθεση των δικαιολογητικών οι ιδιοκτήτες των Ι.Χ. θα παραλάβουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός τους, αλλά και μια δήλωση άρσης ακινησίας.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια