Οικονομία

Λιγότεροι φόροι και εισφορές

Τι ετοιμάζει η κυβέρνηση για τον νέο προϋπολογισμό

Παραμένει στους στόχους της κυβέρνησης η μείωση φόρων αλλά και ασφαλιστικών εισφορών, θέματα για τα οποία είχε δεσμευτεί ήδη από την προεκλογική περίοδο. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, και τα δύο παραπάνω ζητήματα θα περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2021.

Η κυβέρνηση, όπως γράφει το capital.gr, επιθυμεί το ταχύτερο δυνατό να επαναφέρει τη δημοσιονομική πολιτική σε τροχιά μόνιμων μειώσεων του φορολογικού βάρους στην οικονομία. Η πρόθεση αυτή έχει διττή σημασία για την κυβέρνηση: Από τη μια να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο το δευτερογενές κύμα ύφεσης που θα πλήξει την οικονομία τους τελευταίους μήνες του έτους μετά το πέρας της ούτως ή άλλως προβληματικής τουριστικής περιόδου, και από την άλλη να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο το πολιτικό κόστος της ύφεσης. Η ταχεία επανεκκίνηση της πορείας μείωσης του φορολογικού βάρους στην οικονομία εξυπηρετεί και τον κυβερνητικό σχεδιασμό για μη πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών.

Ο σχεδιασμός στο φορολογικό και ασφαλιστικό πεδίο περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:

- Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και σταδιακή κατάργησή της. Το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών είναι η μείωση από τον Ιανουάριο της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 20%, ενώ εξετάζεται ακόμη και η πλήρης κατάργησή της για το εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται με βάση το συνολικό εισόδημα των φυσικών προσώπων από κάθε πηγή και με συντελεστές που κυμαίνονται από 2,2% έως 10%.

- Μείωση του τέλους επιτηδεύματος και σταδιακή κατάργησή του. Η πρώτη δόση της μείωσης του τέλους θα γίνει από το φορολογικό έτος 2020, δηλαδή από τη φορολογική δήλωση του 2021. Το τέλος ξεκινά από τα 500 ευρώ και ανέρχεται ακόμη και στα 1.000 για τις επιχειρήσεις.

- Συνέχιση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η πορεία μείωσης ξεκίνησε από φέτος με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στην κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος φυσικών προσώπων. Δεδομένη θεωρείται η μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή που επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ και ανέρχεται σε 44%.

- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τη μισθωτή εργασία και ειδικά την υψηλά αμειβόμενη. Ειλημμένη είναι η απόφαση της κυβέρνησης για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία μέσω της προσέλκυσης εργαζομένων με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Παράμετρος που μπορεί, ωστόσο, να ανατρέψει τον παραπάνω σχεδιασμό είναι η πορεία της πανδημίας. Μια πιθανή αναζωπύρωση, που θα επιβάλει ένα νέο lockdown στην οικονομία, θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ύφεση φέτος αλλά και μικρότερη ανάκαμψη το 2021.

Τα μέτρα για Ιούλιο-Αύγουστο

Η καταβολή δύο “δόσεων” της επιστρεπτέας προκαταβολής, συνολικής αξίας τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ, η διανομή των δανείων της Αναπτυξιακής Τράπεζας (περίπου 2 δισ. ευρώ από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ από σχήμα εγγυήσεων), η εφαρμογή της μειωμένης ή και μηδενικής προκαταβολής φόρου αλλά και οι αυξημένες (6-8) δόσεις για τις νέες οφειλές προς την εφορία είναι, μαζί με τις κλαδικές δράσεις στήριξης και με το σχέδιο “Συν-Εργασία”, τα “πολεμοφόδια” που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, ώστε να στηρίξει την αγορά.

Επιπλέον, εφαρμόζονται τα κλαδικά μέτρα για μείωση των ενοικίων, τα οποία παρατάθηκαν και για τον Ιούλιο-Αύγουστο, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του capital.gr (το μέτρο συνδέεται με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, των μεταφορών, της εστίασης, του πολιτισμού και του αθλητισμού).

Παράλληλα, συνεχίζει να ισχύει η μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά και στα εισιτήρια των κινηματογράφων από το 24% στο 13%, αλλά και στο τουριστικό πακέτο, καθώς και η δυνατότητα αναστολών.

Προβλέπεται η δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου (ξενοδοχεία, εποχικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία), λιανικό εμπόριο τουριστικών ειδών, καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και τις επιχειρήσεις στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών και για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνεται η χορήγηση του 2ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ προωθείται ο 3ος κύκλος, που επιχειρείται να πληρωθεί μέσα στον Αύγουστο, λαμβάνοντας υπόψη και την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Σε αυτόν τον κύκλο θα συμπεριληφθούν και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή μηχανή, οι οποίες ανήκουν στον τουριστικό κλάδο.

Επίσης, έχει προβλεφθεί η επέκταση της διάταξης για επιδότηση 60% των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών στο πρόγραμμα “Συν-Εργασία” και για τους μήνες Αύγουστο έως Οκτώβριο.

Παράλληλα, προβλέπεται η κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών έως και τον Σεπτέμβριο για τις επιχειρήσεις που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου τους κατά το γ' τρίμηνο του έτους. Το ίδιο ισχύει για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Πρόσθετα κεφάλαια 800 εκατ. ευρώ, μέσω της επιδότησης επιτοκίου, πρόκειται να δοθούν στις επιχειρήσεις. Τα κεφάλαια θα δοθούν στις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας. Οι επιπλέον πόροι θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης που υπήρξε στην πρώτη φάση του προγράμματος και όχι για νέες αιτήσεις. Δηλαδή θα δοθούν για να καλύψουν μέρος των αιτημάτων που εκκρεμούν στις τράπεζες, και τα οποία δεν καλύφθηκαν στην πρώτη φάση λόγω εξάντλησης των πόρων.

Εντωμεταξύ, τη δυνατότητα σε προβληματικές πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, αυτές δηλαδή που απασχολούν έως 50 εργαζομένους, να αποκτήσουν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που στις 30 Ιουνίου ενέκρινε την 3η τροποποίηση του Προσωρινού Πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, έπειτα από σχετικά αιτήματα τόσο της Ελλάδας όσο και άλλων κρατών-μελών. Σύμφωνα με τη νέα τροποποίηση επέκτασης του Προσωρινού Πλαισίου, το οποίο συνιστά τη νομική βάση υλοποίησης των δράσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων - προγράμματος επιδότησης επιτοκίου υφιστάμενων επιχειρηματικών δανείων και Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας - προβλέπεται ότι:

- Για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή για όσες απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους και έχουν κύκλο εργασιών και/ή σύνολο του ετήσιου ισολογισμού μικρότερο από 10 εκατ. ευρώ, ο έλεγχος της προβληματικής στις 31/12/2019 περιορίζεται πλέον στην υποχρέωση η επιχείρηση να μην έχει υπαχθεί σε πτωχευτική διαδικασία/παύση πληρωμών.

- Δεν απαιτείται, συνεπώς, πλήρωση του κριτηρίου περί μη απώλειας του μισού μετοχικού/εταιρικού κεφαλαίου τους (σύμφωνα με το σημείο 15 της νέας τροποποίησης).

Το μέτρο δεν ισχύει, σύμφωνα με πληροφορίες, αν οι εν λόγω επιχειρήσεις βρίσκονται:

- Σε διαδικασία αφερεγγυότητας.

- Έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης που δεν έχει επιστραφεί.

- Υπάγονται σε σχέδιο αναδιάρθρωσης βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια