O «Γολγοθάς» των λογιστών: 620 εγκύκλιοι μέσα σε 3 μήνες

Κρήτη
O «Γολγοθάς» των λογιστών: 620 εγκύκλιοι μέσα σε 3 μήνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρέχουν και δεν φτάνουν οι λογιστές

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει ο κλάδος των λογιστών και φοροτεχνικών τους τελευταίους μήνες εξαιτίας του συνεχούς και αυξανόμενου φόρτου εργασίας.

Με την έλευση του κορωνοϊού στη χώρα και την καραντίνα, ήρθαν και εκατοντάδες εγκύκλιοι και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έπρεπε να διαβάσουν για να γίνουν οι απαραίτητες δουλειές για τους πελάτες τους.

Για την ακρίβεια, από τον Μάρτιο έχουν εκδοθεί περί τις 620 εγκύκλιοι και 12 ΠΝΠ με άπειρες σελίδες, όπως λέει ο πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών), Βασίλης Καμπάνης, στη “HuffingtonPost”.

Και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν οδηγίες από το υπουργείο Εργασίας και το “ΕΡΓΑΝΗ”.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Όπως λένε αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου, χρειάζεται να διαβάζουν κακογραμμένα κείμενα αποφάσεων, εγκυκλίων ή διευκρινίσεων που χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις. Η γραφειοκρατία πλέον είναι τεράστια, οι προθεσμίες ασφυκτικές, πολλοί δικαιούχοι δεν κατάφεραν να πάρουν τα χρήματα που είχε εξαγγείλει το κράτος λόγω όλων αυτών των προβλημάτων, ενώ παράλληλα υπάρχει κίνδυνος προστίμων από την Πολιτεία.

Αυτός είναι ο λόγος που είχε κηρυχθεί διήμερη αποχή την Πέμπτη και την Παρασκευή 2 και 3 Ιουλίου για όλους τους λογιστές, με αίτημα η κυβέρνηση να λάβει τα μέτρα της και να διευκολύνει τη δουλειά τους.

Τα αιτήματα

Για τον λογιστή κ. Τιμολέοντα Κατηφόρη, όπως ο ίδιος αναφέρει στη “HuffingtonPost”, τα αιτήματα προς την Πολιτεία είναι τέσσερα: α) Λίγοι νόμοι, β) σαφείς νόμοι, γ) ανθρώπινες προθεσμίες και δ) νέα παράταση των φορολογικών δηλώσεων, όχι μέχρι τον Αύγουστο, αλλά μέχρι τον Σεπτέμβριο. «Είμαστε και εμείς άνθρωποι, έχουμε ανάγκη από ξεκούραση», λέει.

Για την ΠΟΦΕΕ τα αιτήματα είναι 11 και έχουν ήδη κατατεθεί:

  • «Νομοθετική διάταξη που να προβλέπει ως “ανωτέρα βία” γεγονότα ασθένειας ή εγκυμοσύνης αλλά και απευκταίες περιπτώσεις θανάτου λογιστών-φοροτεχνικών. Η λογίστρια-φοροτεχνικός δεν μπορεί ούτε να γεννήσει, και όλοι μας δεν μπορούμε ούτε να αρρωστήσουμε, ούτε καν να αποβιώσουμε, διότι τα πρόστιμα των πελατών μας θα είναι τεράστια και θα επιβαρύνουν εμάς ή τους κληρονόμους μας.
  • Ειδικά για το διάστημα του COVID-19, όλα τα πρόστιμα και για όλες τις δηλωτικές υποχρεώσεις (ασφαλιστικές και φορολογικές) να έχουν ενδεικτικό ποσό 1 ευρώ για λόγους ανωτέρας βίας.
  • Κανένα πρόστιμο σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής (διορθωτικής) δήλωσης (με ανάλογη εφαρμογή της διάταξης του ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων) στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, και γενικά όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων τελών και φόρων εφόσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.
  • Η ΠΟΦΕΕ εμμένει στη θέση της ώστε η προθεσμία των φορολογικών δηλώσεων να είναι ανάλογη με το κρίσιμο τρίμηνο της υγειονομικής κρίσης. Σε καμία περίπτωση δεν αρκεί ο χρόνος που δόθηκε μέχρι τις 29/7/2020 σε συνδυασμό με το σύνολο των έκτακτων δηλωτικών υποχρεώσεων του COVID-19 που εκκρεμούν ήδη ή τις νέες που προβλέπονται στο άμεσο διάστημα.
  • Συντονισμός του χρόνου λειτουργίας των “πλατφορμών” από τα διάφορα υπουργεία, ώστε να μη συμπίπτουν με τις πολλαπλές παράλληλες δηλωτικές υποχρεώσεις των λογιστικών γραφείων, και θεσμοθέτηση ειδικής συμβουλευτικής “ομάδας παρατηρητηρίου” από την αγορά, με συμμετοχή σε αυτή πρωτίστως λογιστών-φοροτεχνικών ελεύθερων επαγγελματιών από την ΠΟΦΕΕ.
  • Από μηδενική βάση το όριο της διάταξης του άρθρου 38 του Ν. 2873/2000 (50.000 ευρώ όπως ισχύει με την απόφαση Α.1123/2019) υποχρεωτικής υπογραφής δηλώσεων, βιβλίων και οικονομικών καταστάσεων για να ταυτίζεται με τη νεότερη διάταξη (που κατισχύει) της παρ. 4 του άρθρου 5 του Ν. 4308/2015 (ΕΛΠ), που προβλέπει υπογραφή όλων των οικονομικών καταστάσεων και δηλώσεων από μηδενική βάση.
  • Δυνατότητα υποβολής ορθών επαναλήψεων αιτήσεων στις “πλατφόρμες”, με τις οποίες γίνονται αιτήσεις για όλα τα μέτρα που αφορούν τον COVID-19.
  • Καθιέρωση ενδεικτικού ελάχιστου κόστους για όλες τις εργασίες του λογιστή-φοροτεχνικού.
  • Υλοποίηση της υπόσχεσης του πρωθυπουργού για 800 ευρώ τον μήνα Μάιο για τους επιστήμονες.
  • Διευθέτηση του χρόνου τιμολόγησης υπηρεσιών από τους λογιστές-φοροτεχνικούς. Να γίνεται στα πλαίσια ετήσιας περιόδου, γιατί αποτελούν συνεχιζόμενες υπηρεσίες που ολοκληρώνονται στο τέλος της διαχειριστικής περιόδου.
  • Οι χαρακτηρισμοί εξόδων του MyData, που ορίζει η απόφαση Α.1138/2020, να μεταφερθούν το 2021 και σε κάθε περίπτωση να μην υποβληθούν ΜΥΦ για το 2020».

Ίδια η κατάσταση και το καλοκαίρι…

«Έχουμε φτάσει στα άκρα και απαιτούμε σεβασμό»

«Eμείς επιτελούμε ένα αρκετά σημαντικό έργο που έχει να κάνει με την αποτελεσματική εφαρμογή της φορολογικής διοίκησης. Με τα γεγονότα του COVID-19, ελήφθησαν πολλές αποφάσεις που αφορούσαν εργαζόμενους, επιχειρήσεις και πολλά άλλα θέματα. Αυτές τις αποφάσεις, είτε αφορούσαν αποφάσεις των υπηρεσιών δημόσιας διοίκησης είτε υπηρεσίες της εφορίας, οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί κλήθηκαν να διεκπεραιώσουν και να “σηκώσουν στις πλάτες” τους μια πρωτόγνωρη κατάσταση», σημειώνει ο στη “Νέα Κρήτη” ο Παύλος Μπαριτάκης, πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης και πρώην πρόεδρος φοροτεχνικών Ηρακλείου και συνεχίζει: «Ήταν μια κατάσταση όπου οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί “έτρεχαν” πίσω από προθεσμίες. Οι διαταγές έπρεπε να εφαρμοστούν την επόμενη ημέρα, με πλατφόρμες είτε να υπολειτουργούν είτε να μη λειτουργούν καθόλου. Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις “έτρεχαν” μαζί με τους λογιστές είτε για να πάρουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού είτε για να πάρουν δάνεια. Μέσα σε όλα αυτά, “έτρεχαν” οι προθεσμίες για τις φορολογικές δηλώσεις και τα άλλα τρέχοντα θέματα. Η καταβολή των φορολογικών δηλώσεων έγινε στην ώρα τους. Αυτά έκαναν τους φοροτεχνικούς να φτάσουν στα όριά τους. Μιλάμε για απίστευτες συνθήκες ώστε να προλάβουν οι συνάδελφοι. Γίνονται αρκετά λάθη. Και είναι δικαιολογημένο αυτό, εάν σκεφτούμε πως σε ένα συγκεκριμένο διάστημα καλείσαι να αποκωδικοποιήσεις μια πολυσύνθετη εγκύκλιο. Λάθη έχουν γίνει. Και προβλήματα υπάρχουν. Συνεχίζουμε για όλο το καλοκαίρι σε αυτήν την κατάσταση, καθώς έχουμε ξενοδοχοϋπαλλήλους, ξενοδοχεία, κ.λπ. Για όλα αυτά, η Πολιτεία δεν έχει πράξει τα ανάλογα. Για τα αυτονόητα, αναγκαζόμαστε να φτάνουμε στα άκρα. Κάναμε τρεις κινητοποιήσεις αποχής υποβολής δηλώσεων. Έχουμε φτάσει στα άκρα και απαιτούμε σεβασμό».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News