Ο Κορωνοϊός "τρώει" τις συντάξεις

Οικονομία
Ο Κορωνοϊός "τρώει" τις συντάξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το νομικό πλαίσιο των ενσήμων τινάζεται στον αέρα λόγω της πανδημίας και της ανεργίας που προκαλεί

Μια ανακοίνωση που πραγματικά έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είναι αυτή του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου, που αναφέρει τα εξής:

«Η επιδημία του κορωνοϊού, εκτός των άλλων επιπτώσεων, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε εργαζόμενους που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι ο εργαζόμενος που πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί, με βάση τα ένσημα που έχει συγκεντρώσει, θα πρέπει απαραίτητα να έχει και τουλάχιστον 100 ένσημα τον χρόνο κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό ενσήμων που έχει συγκεντρώσει. Αν αυτό δε συμβαίνει, τότε η σύνταξη θα δοθεί όταν ο εργαζόμενος συμπληρώσει την ηλικία των 67 ετών»...

 Και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου - που θα καλούσαμε και τους εδώ συνδικαλιστικούς φορείς να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ετούτη τη διάσταση - συνεχίζει ως εξής: «Λόγω της πανδημίας έκλεισαν ή δε λειτούργησαν επί μεγάλο διάστημα πολλοί τομείς παραγωγής (τουρισμός, εμπόριο, επισιτισμός, βιοτεχνίες κ.ά.) και είναι άγνωστο πότε και αν θα ξαναλειτουργήσουν. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι σε ηλικία λίγο πριν από τη συνταξιοδότηση παραμένουν άνεργοι και δε θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν 100 ένσημα το 2020, αλλά και τα επόμενα χρόνια, αφού η οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι αυτοί να παραμείνουν ουσιαστικά χωρίς πόρους μέχρις ότου φτάσουν στην ηλικία των 67 ετών, ακόμη και αν έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα ένσημα».

Το Σωματείο μας ζητάει «να μην ισχύσει η διάταξη των 100 ενσήμων τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια και να συνταξιοδοτηθούν άμεσα όσοι έχουν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο συνολικό αριθμό ενσήμων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News