Κίνηση "δύναμης" από την Παγκρήτια Τράπεζα

Κρήτη
Κίνηση "δύναμης" από την Παγκρήτια Τράπεζα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ανώτερη Γενική Δ/ντρια της Παγκρήτιας Τράπεζας ΑΕ Χρυσάνθη Παπαδοπούλου παρουσίασε αναλυτικά τα νέα δεδομένα για την τράπεζα αλλά και την δυναμική της στην νέα εποχή

Το μετασχηματισμό της από Συνεταιριστική Τράπεζα σε Ανώνυμη Εταιρία ψήφισε η Γενική Συνέλευση των μελών της Παγκρήτιας Τράπεζας. Για την εξέλιξη αυτή στην τράπεζα μίλησε στο Ράδιο 9.84 και τη δημοσιογράφο Μάνο Δασκαλάκη η Ανώτερη Γενική Διευθύντρια της Παγκρήτιας Τράπεζας ΑΕ Χρυσάνθη Παπαδοπούλου.

Η κα Παπαδοπούλου μίλησε για αυτή την νέα εποχή που ξεκινά για την Παγκρήτια τράπεζα που εδώ και χρόνια στέκεται στο πλευρό των πελατών της αλλά και της οικονομίας του νησιού μας.Μάλιστα ο μετασχηματισμός της συνεταιριστικής τράπεζας σε ανώνυμη εταιρία είναι μια απόφαση σταθμός που βάζει την τράπεζα σε μια εντελώς νέα φάση.

Σύμφωνα με την κα Παπαδοπούλου σε μια περίοδο δύσκολη για την οικονομία της χώρας αλλά και της Κρήτης η Παγκρήτια Τράπεζα έχει πλέον μια πιο ευέλικτη εταιρική μορφή και τεχνογνωσία ενώ παράλληλα είναι προετοιμασμένη να στηρίξει ακόμη πιο ενεργά τους πελάτες της που χρόνια τώρα έχουν ανάπτυξη μια δυνατή σχέση εμπιστοσύνης.

Μάλιστα η Ανώτερη Γενική Διευθύντρια της Παγκρήτιας Τράπεζας ΑΕ Χρυσάνθη Παπαδοπούλου εξέφρασε την συγκρατημένη αισιοδοξία της για την οικονομική κατάσταση τονίζοντας ότι με τη βοήθεια των πιστωτικών ιδρυμάτων , οι επιχειρήσεις θα καταφέρουν να ξεπεράσουν ευκολότερα τις επιπτώσεις από την πανδημία.

Η Ανώτερη Γενική Δ/ντρια της Παγκρήτιας Τράπεζας ΑΕ Χρυσάνθη Παπαδοπούλου στο λόγο της στην γενική συνέλευση της Παγκρήτιας Τράπεζας ΑΕ παρουσίασε αναλυτικά τα νέα δεδομένα για την τράπεζα αλλά και την δυναμική της στην νέα εποχή.

Η κα Παπαδοπούλου τόνισε χαρακτηριστικά:

«Είμαστε όλοι εδώ και είμαστε όλοι γεροί! Αυτό νομίζω πως είναι και το σημαντικότερο μήνυμα που μπορεί να εκπέμψει ο καθένας μας. Εύχομαι λοιπόν υγεία σε σας και στις οικογένειές σας, εύχομαι καλό καλοκαίρι με ότι αυτό σημαίνει για  το νησί μας, δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση καλές δουλειές σε όλους σας. Γι’ αυτό άλλωστε είμαστε εμείς εδώ, για να στηρίξουμε αυτές τις δουλειές, αυτές τις εργασίες, για να στηρίξουμε τον τόπο μας και την ελληνική οικονομία. Είμαι συγκινημένη γιατί αυτή η Συνέλευση δεν είναι όπως όπως όλες οι προηγούμενες συνελεύσεις. Είναι μια συνέλευση επόμενης εποχής, είναι μια συνέλευση ιστορική γιατί θα κληθούμε να δώσουμε, να δώσετε, την ψήφο σας προκειμένου η τράπεζα να περάσει στην επόμενη ημέρα.

Και έχουμε βάλει τα θεμέλια προς αυτήν την κατεύθυνση κι εσείς από τη δική σας πλευρά και εμείς από τη δική μας. Είναι σημαντικό για όλους, μετά τα δύσκολα να υπάρχει ελπίδα.

Θα κληθούμε να ψηφίσουμε το μετασχηματισμό της τράπεζας σε ανώνυμη εταιρία που σημαίνει, θα κληθούμε να ψηφίσουμε την εξέλιξη χωρίς να απαρνιόμαστε την παράδοση και τις ρίζες μας. Θέλουμε να γίνουμε μια άλλη τράπεζα υπό την έννοια του να  εξελιχθούμε σε  μια καλύτερη τράπεζα, για τους πελάτες, τους μετόχους και τους εργαζόμενους. Μια τράπεζα που θα υποστηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την ανάπτυξη στον τόπο μας.

Έχουμε την τεχνογνωσία και οι μέτοχοί μας, μας διασφαλίζουν τη στήριξή τους και τα κεφάλαια.

Περάσαμε μια χρονιά κατά την οποία θέσαμε τις βάσεις και τα θεμέλια γι’ αυτό το άλμα . Όμως το 2020 θέλησε να μας δοκιμάσει. Η δοκιμασία του covid - 19 κατέγραψε πάντως  και τις δυνάμεις μας και θέλω να σας πω πως τις μετρήσαμε και ήταν πολλές.

Πρώτα απ' όλα λειτουργήσαμε με ασφάλεια για το προσωπικό και τους πελάτες μας, προωθώντας την τηλεργασία και θέτοντας κανόνες ασφαλείας ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα καταστήματα της Κρήτης. Παρά το μικρό μας μέγεθος, σταθήκαμε με αξιώσεις δίπλα στην μικρομεσαία επιχείρηση γιατί κρίναμε πως η μικρομεσαία επιχείρηση είναι αυτή που πρέπει με κάθε τρόπο να στηριχθεί και να επιβιώσει.

Με την έναρξη της πανδημίας αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες που μας παρείχε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και προχωρήσαμε σε Μέτρα Διευκόλυνσης για Ιδιώτες και Επιχειρήσεις με αναστολές χρεολυσίων δανειακών υποχρεώσεων ύψους άνω των 200 εκ. €.

Παράλληλα με τις ευχέρειες που μας έδωσε ο Ευρωπαίος Επόπτης και κατ’ επέκταση η Τράπεζα της Ελλάδος, η δική μας εποπτεία , εκμεταλλευτήκαμε τα μέτρα χαλάρωσης των κεφαλαιακών απαιτήσεων της ΕΚΤ, ώστε να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε το ρόλο μας που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που δοκιμάζεται σκληρά, λόγω της πανδημίας.

Συμμετέχουμε σε όλα τα προγράμματα χρηματοδοτήσεων της ΕΑΤ, τόσο στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ όσο και στο πρόγραμμα εγγυοδοσίας Covid 19. Ειδικότερα στη δράση ΤΕΠΙΧ ΙΙ η Παγκρήτια Τράπεζα ενέκρινε περισσότερα από 225 δάνεια σε Επιχειρήσεις της Κρήτης, ενώ στη δράση Εγγυοδοσίας Covid 19 η Τράπεζα εξάντλησε άμεσα το όριο των εγγυήσεων που της είχε δοθεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι στηρίζει ενεργά την οικονομία.

Δώσαμε και δίνουμε καθημερινά δύσκολες εξετάσεις όλο αυτό το διάστημα της υγειονομικής κρίσης, βοηθώντας πολλές επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους.

Η πατρίδα μας, η ιδιαίτερη πατρίδα μας βάλλεται μιας και στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο τουριστικό προϊόν που επηρεάζει όλη την παραγωγή. Ωστόσο είμαστε εδώ και θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί. Δε θα σταματήσουμε να χορηγούμε  ρευστότητα στην αγορά, προερχόμενη από τις αυξημένες καταθέσεις,  τα μέτρα χαλάρωσης και τα προγράμματα εθνικών και ευρωπαϊκών φορέων, προκειμένου να στηρίξουμε την οικονομία της Κρήτης.

Τη χρονιά που πέρασε πετύχαμε πολλά.

Θέσαμε τις βάσεις για τον ψηφιακό μας μετασχηματισμό, ανάγκη που καθίσταται επιτακτική πλέον, για την βιωσιμότητα της Τράπεζας.

⦁ Για το σκοπό αυτό συστήσαμε διακεκριμένη διεύθυνση digital  παρακολουθώντας με τον τρόπο αυτό στενά τις εξελίξεις στο τομέα.

⦁ Αυξήσαμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό - σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο - την ασφάλεια των συναλλαγών μας και εκπαιδεύσαμε τους πελάτες μας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι είμαστε η Τράπεζα που πέτυχε τη μεγαλύτερη αύξηση 63 % των συναλλαγών, που διενεργούνται μέσω της ηλεκτρονικής Τράπεζας Pancreta Online.

Με την ψηφιακή καινοτομία απελευθερώνονται ανθρώπινοι πόροι, οι οποίοι θα αξιοποιηθούν για να αναπτυχθούν περαιτέρω οι εμπορικές εργασίες της Τράπεζας και θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πελατών μας για ψηφιακή εμπειρία που συνάδει με τον τρόπο ζωής τους. Μετά την κρίση μετρηθήκαμε - και δε λείπει κανείς - και θέλω να σας διαβεβαιώσω πως και κανένας δεν περισσεύει.

Η ανάπτυξη της Παγκρήτιας  το 2020 δε σταμάτησε παρά τις δυσκολίες.

⦁ Το επόμενο διάστημα η Τράπεζα θα λειτουργήσει το νέο της κατάστημα στην Αγία Παρασκευή επεκτείνοντας το δίκτυό της στην Αττική, καθώς και κατάστημα στην κεντρική πλατεία του Ηρακλείου, την πλατεία των Λιονταριών, σε έναν νέο υπερσύγχρονο χώρο.

⦁ Προχωράμε και στην εξυγίανση του ισολογισμού μας.

Το πρόγραμμα τιτλοποίησης κόκκινων δανείων της τράπεζας με την κωδική ονομασία Kastor συγκεντρώνει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Επισπεύδουμε τις εργασίες προς αυτήν την κατεύθυνση μιας και αποτελεί μείζονος σημασίας, για μας ζήτημα, μέσα από την εξυγίανση του ισολογισμού της,  η Τράπεζα να συνεχίσει να χρηματοδοτεί απρόσκοπτα την οικονομία, τις βιώσιμες επιχειρήσεις του τόπου μας, τις επιχειρήσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία, δημιουργούν θέσεις εργασίας και προάγουν το νέο παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα μας.

Αγαπητοί συνεταιριστές και ευελπιστώ σε λίγο και μέτοχοι, συμμέτοχοι σε μια μεγάλη προσπάθεια!

Τώρα ως κομμάτι ενός ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος καλούμαστε να λάβουμε μια καίρια απόφαση: Αυτήν που θα μετασχηματίσει την τράπεζα σε ανώνυμη εταιρία.

Γιατί σε ανώνυμη εταιρία και γιατί τώρα είναι δυο εύλογα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σε αυτήν την συνέλευση.

Σε αυτά τα ερωτήματα θέλω να απαντήσω σε όλους σας με τον πιο απλό και κατανοητό τρόπο.

Θέλουμε αγαπητοί συμμέτοχοι να εξελιχθούμε κι αυτός είναι ο δρόμος της εξέλιξης.

Μια τράπεζα με τη μορφή της ΑΕ μπορεί να επεκταθεί σε ένα ευρύ φάσμα τραπεζικών εργασιών,  όπως, επενδυτικής τραπεζικής, ενεργητικού  treasury & χρηματοοικονομικών αγορών, leasing, και factoring.

Τέτοιου είδους υπηρεσίες, αυξάνουν τα έσοδα, βελτιώνουν τους εποπτικούς δείκτες σε επίπεδο κεφαλαίων και σταθμισμένου ενεργητικού.

Θέλουμε να στηρίξουμε με αξιώσεις την οικονομία του τόπου μας, θέλουμε να αντλήσουμε κεφάλαια, να αποκτήσουμε εξειδίκευση, να συγκριθούμε με άλλες τράπεζες, να προσκαλέσουμε διεθνείς αναλυτές να δουν τα επιτεύγματά μας. Είμαστε στ’ αλήθεια πολύ καλοί για να μείνουμε στο περιθώριο της οικονομίας.

Γινόμαστε ανώνυμη εταιρία για να βοηθήσουμε τους πελάτες μας, και, τον τόπο μας πιο αποτελεσματικά, για να έχουν σημαντικότερες αποδόσεις  οι μέτοχοί μας,  δηλαδή εσείς.

Η μετατροπή της τράπεζας από Συνεταιριστική σε Ανώνυμη Εταιρία είναι λύση επιβεβλημένη που υπαγορεύτε από την νέα πραγματικότητα, καθώς οποίος δεν εκσυγχρονίζεται, σταδιακά παύει να υπάρχει, εξαφανίζεται!!

Δεν μικρομεγαλίζουμε αγαπητοί μου συντοπίτες. Επιχειρούμε έναν μετασχηματισμό στα μέτρα μας που θα μας επιτρέψει να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες και εξειδίκευση.

Οι συνεταιριστές θα γίνουν συμμέτοχοι σε ένα έργο επιτυχίας, οι πελάτες θα έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από τις υπάρχουσες, και η τράπεζα με βάση μια βαθιά τεχνογνωσία και τα απαραίτητα κεφάλαια θα μπορέσει να φέρει σε πέρας νέα έργα με μεγάλη προστιθέμενη αξία.

Ο μετασχηματισμός αυτός δεν μεταβάλλει ούτε την οικονομική κατάσταση της Τράπεζας, ούτε τη θέση των συνεταίρων.  Αντιθέτως ενισχύει την περιουσία των εταίρων .

Και είναι προφανής κύριοι, η ενίσχυση της αξίας της περιουσίας των συνεταιριστών. Πράγματι, η μετοχή, λόγω της φύσης της, έχει  μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα, επομένως, αυξημένη δυνατότητα μεταβίβασης και, φυσικά, μεγαλύτερη ελκυστικότητα για πιθανούς μελλοντικούς επενδυτές. Και είναι ο μόνος  τρόπος- να υπάρχουν δηλαδή μετοχές - σε περίπτωση που η Τράπεζα αποφασίσει την εισαγωγή της σε οργανωμένη αγορά, όταν οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες.

Αγαπητοί συντοπίτες μου, αγαπητοί συνέταιροι

Θέλω να είμαι ξεκάθαρη στο τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε και με ποιον τρόπο θα το αντιμετωπίσουμε

Όπως γνωρίζετε η εθνική μας οικονομία υπέστη μια βίαιη παύση, τις συνέπειες της οποίας ξεκινήσαμε να βιώνουμε. Οι πολιτικοί, οι παράγοντες της αγοράς, οι θεσμοί, ο επόπτης, μιλούν για μια διευρυμένη ύφεση. Οι εκτιμήσεις ξεκινούν από 6% και καταλήγουν σε 12%, πιθανότατα μετά το τέλος του καλοκαιριού να έχουμε σαφέστερη αντίληψη των πραγμάτων.

H ΤτΕ λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας όρισε σε 12,59% τον ελάχιστο δείκτη συνολικού κεφαλαίου της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου και του αποθέματος ασφαλείας διατήρησης κεφαλαίου ύψους 2,5% του οποίου όμως η διακράτησή θα αξιολογείται αναλόγως των συνθηκών. 

Ο  επόπτης μας όπως άλλωστε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκριναν, ως επιτακτική ανάγκη, και η Παγκρήτια Τράπεζα  κομμάτι του εθνικού τραπεζικού συστήματος της χώρας, να αξιοποιήσει όσους πόρους ελευθερώθηκαν από τις ευχέρειες των χαμηλότερων δεικτών κεφαλαιακών απαιτήσεων, για να  χρηματοδοτήσει άμεσα την  πραγματική οικονομία εν όψει των αρνητικών επιπτώσεων αλλά και των προκλήσεων στις επιχειρήσεις.

Θυμίζω πως η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας, είναι αποτέλεσμα της εισόδου του Στρατηγικού Επενδυτή Μιχάλη Σάλλα, καθώς και των επιτυχημένων αυξήσεων κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2015 και του 2018.

Μέσω αυτού του πλεονάσματος αλλά και των εργαλείων ρευστότητας που μας προσφέρθηκαν από την ΕΚΤ η Παγκρήτια χρηματοδοτεί με επιτυχία την οικονομία.

Ωστόσο η πορεία της οικονομίας θα καθορίσει και τη δική μας πορεία.

Ενδεχόμενη επιδείνωση της ποιότητας του Ενεργητικού της Τράπεζας, δεν θα αποτελέσει μια ευχάριστη εξέλιξη γι’ αυτό είμασταν και παραμένουμε εξαιρετικά προσεκτικοί στις χρηματοδοτήσεις μας.

Αγαπητοί Συνεταίροι

Θέλω να  εκπέμπω το μήνυμα μιας  συγκρατημένα αισιόδοξης διοίκησης,  γιατί οι εποχές δεν επιτρέπουν να είμαι περισσότερο αισιόδοξη. Όμως μέσα μου αισθάνομαι βαθιά αισιοδοξία για το μέλλον. Θεωρώ πως η τράπεζά έχει σημαντικές προοπτικές. Έχει έναν στρατηγικό επενδυτή με πολύ μεγάλη τεχνογνωσία, έχει μια διοίκηση αφοσιωμένη, έχει μια πελατεία που μπορεί να την στηρίξει, και ένα ανθρώπινο δυναμικό που έχει αποδείξει πολλές φορές την αξία του.

Σας καλώ λοιπόν όλους μαζί σε ένα νέο όραμα, σε ένα όραμα ανάπτυξης για την τράπεζα για τους πελάτες της για τον τόπο.

Υπάρχει χώρος υπάρχει επιθυμία υπάρχει γνώση.

Και μαζί θα τα καταφέρουμε».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News