Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης σημαίνει φορο-απαλλαγές

Ο δημοσιονομικός χώρος θα διατεθεί για την επανεκκίνηση της πορείας μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων στην οικονομία

Δημοσιονομικό χώρο μέσω του πακέτου οικονομικής στήριξης που θα παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης προσδοκά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα διατεθεί για την επανεκκίνηση της πορείας μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων στην οικονομία.

Αυτό που εκμυστηρεύονται στους συνομιλητές τους μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν θα προκαλέσει αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσω της μεγέθυνσης της οικονομίας. Όπως λένε χαρακτηριστικά, «το 30% των νέων κεφαλαίων που εισρέουν στην οικονομία “μεταφράζεται” σε αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσω της μεγέθυνσης του εγχώριου οικονομικού προϊόντος».

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τις μειώσεις φόρων έχει ουσιαστικά ξεκινήσει και βασίζεται σε παραδοχές όπως το ότι η ύφεση δε θα ξεπεράσει φέτος το 10%, αλλά στο ότι θα υπάρξει σημαντική ανάκαμψη το 2021, έστω και σε μικρότερο μέγεθος σε σχέση με τη φετινή ύφεση.

Ο σχεδιασμός αυτός προβλέπει:

- Τη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 24% που είναι σήμερα στο 20%.

- Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ειλημμένη είναι η απόφαση για τη μείωσή τους από το 2021. Το βασικό σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες, αλλά και τη μείωση του ανώτατου ορίου αποδοχών βάσει του οποίου υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές.

- Τη μονιμοποίηση των μειώσεων ΦΠΑ που θεσπίστηκαν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης στην οικονομία. Πρόκειται για τη μείωση του ΦΠΑ στον καφέ, τα ροφήματα και όλες τις μεταφορές προσώπων από το 24% στο 13%.

- Την εκκίνηση της πορείας σταδιακής μείωσης από το 2021 μιας σειράς φορολογικών επιβαρύνσεων που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων. Πρόκειται για την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος. Στόχος είναι έως το τέλος του 2023 να έχουν καταργηθεί πλήρως ή έστω να έχουν περιοριστεί δραστικά.

- Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ συνολικά κατά 30% και ήδη έχει πραγματοποιηθεί μια μεσοσταθμική μείωση κατά 22%. Η νέα μείωση σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθεί μέσω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια