default-image

Ι. Μελάκη: Δύσκολος ο Σεπτέμβρης για τους «κόκκινους» δανειολήπτες

Κρήτη
Ι. Μελάκη: Δύσκολος ο Σεπτέμβρης για τους «κόκκινους» δανειολήπτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακούστε τι δήλωσε στην Αγγέλα Δουλγεράκη η Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Κρήτης Ιωάννα Μελάκη.

Στα 30,8 δισ. έχει διαμορφωθεί πλέον η αξία των κόκκινων δανείων που έχουν περάσει στις εταιρείες διαχείρισης, οι οποίες λειτουργούν ανεξάρτητα από τις τράπεζες και διαχειρίζονται οφειλές σε καθυστέρηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η συνολική αξία των δανείων που πέρασαν στα funds το πρώτο τρίμηνο ανήλθε σε 7,3 δισ. ευρώ.

Η συνολική αξία των δανείων που άλλαξαν χέρια το Δ΄ τρίμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 7,3 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 30,8 δισ. ευρώ, έναντι 23,5 δισ. ευρώ το Δ΄ τρίμηνο του 2019.

Από αυτά, η πλειοψηφία, το 53%, είναι οφειλές ιδιωτών, δηλαδή στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Το 29% είναι κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων, ενώ το υπόλοιπο 18% είναι οφειλές ελευθέρων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων.

Την προσοχή των δανειοληπτών εφιστά η Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Κρήτης Ιωάννα Μελάκη μέσω του Ράδιο 98.4 καθώς η αναστολή περί πλειστηριασμών έως 31 – 7 – 2020 αφορά μόνο σε εκείνους που εκτελούνται για 1η φορά , ενώ η εκδίκαση προσφυγών δανειοληπτών στα Δικαστήρια σταδιακά γίνεται και αυτή την περίοδο όπως στην περίπτωση του οφειλέτη στα Χανιά. Βέβαια το αποτέλεσμα ήταν θετικό για τον ίδιο καθώς το χρέος του μειώθηκε  κατά 200.672 ευρώ.

 Ο εν λόγω οφειλέτης είχε χρεωθεί σε 8 πιστωτικούς φορείς με το ποσό των 271.694,58 ευρώ, ενώ, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Χανίων θα πληρώσει μόνο 71.022 ευρώ, με το χρέος του να έχει μειωθεί κατά 74%, ενώ, σώθηκε και το σπίτι του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News