Οικονομία

e-ΕΦΚΑ: Μέχρι τις 15 Ιουνίου οι εισφορές για επικουρική ασφάλιση μηνός Απριλίου

Αναλυτικά στοιχεία

Αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια εισφορών του ΕΤΕΑEΠ, μη μισθωτών και αυτοτελώς απασχολούμενων για επικουρική και εφάπαξ παροχή, μηνός Απριλίου με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 15η Ιουνίου 2020.

Για το πρώτο εξάμηνο του 202 οι μη μισθωτοί που έχουν υποχρέωση ασφάλισης για επικουρική και πρόνοια (εφάπαξ) θα καταβάλλουν τις ελάχιστες και υποχρεωτικές εισφορές οι οποίες συμπίπτουν απόλυτα σε ποσό με τις εισφορές του παλαιού συστήματος, δηλαδή ασφάλιστρο 6,5% επί του κατώτατου μισθού των 650€ για την επικουρική (42 ευρώ) και 4% για το εφάπαξ (26 ευρώ).

Στην συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία ελεύθερης επιλογής με ηλεκτρονική αίτηση ανάμεσα στις τρεις νέες κατηγορίες σταθερών ποσών που θεσμοθετήθηκαν για την επικουρική – 42€, 51€ και 61€ – και τις τρεις κατηγορίες που θεσμοθετήθηκαν για το εφάπαξ – 26€, 31€ και 37€ – θα είναι διαθέσιμη τελικά από τον ερχόμενο Ιούλιο.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα dikaiologitika, υπόχρεοι ασφάλισης για επικούριση και πρόνοια είναι 216.000 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και ειδικότερα:

- Μηχανικοί, εργολήπτες του πρ. ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ : ασφαλίζονται για επικουρική και για εφάπαξ.

- Γιατροί – υγειονομικοί του πρ. ΕΤΑΑ - ΤΣΑΥ : ασφαλίζονται για εφάπαξ.

- Δικηγόροι Αθηνών του πρ. ΕΤΑΑ - ΤΑΝ : ασφαλίζονται για επικουρική και για εφάπαξ.

- Δικηγόροι υπόλοιπης Ελλάδας:ασφαλίζονται για επικουρική

- Πρατηριούχοι υγρών καυσίμων του πρ. ΟΑΕΕ : ασφαλίζονται για επικουρική.

- Αρτοποιοί του πρ. ΟΑΕΕ : ασφαλίζονται για επικουρική.

Στο νέο καθεστώς όλοι οι ασφαλισμένοι, δηλαδή ακόμη και οι αγρότες, όπως και οι υγειονομικοί του πρ. ΤΣΑΥ έχουν δυνατότητα προαιρετικής ασφάλισης για επικουρική ή και για πρόνοια (εφάπαξ).

 Εφόσον επιλέξουν να ασφαλιστούν γι αυτούς τους κλάδους, στη συνέχεια η ασφάλισή τους θα είναι υποχρεωτική, δεν θα μπορούν δηλαδή να αποδεσμευτούν από την ασφάλιση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια