default-image

Τι έρχεται για προκαταβολή φόρου και τέλη κυκλοφορίας

Οικονομία
Τι έρχεται για προκαταβολή φόρου και τέλη κυκλοφορίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για άμεσες παρεμβάσεις

Δύο σημαντικές φορολογικές παρεμβάσεις έρχονται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Αφορούν τις επιχειρήσεις και τους ιδιοκτήτες Ι.Χ.

Όπως αναφέρει το capital.gr, το πρώτο είναι η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος και το δεύτερο είναι η επαναφορά και αυτό το καλοκαίρι του μέτρου για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, οι διατάξεις που αφορούν τον τρόπο μείωσης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για την τρέχουσα χρήση θα κατατεθούν στη Βουλή εντός του Ιουνίου ή το αργότερο έως τα μέσα Ιουλίου, και θα προβλέπουν τη σημαντική μείωση του φορολογικού βάρους σχεδόν για το σύνολο των επιχειρήσεων. Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος φέρνει ελάφρυνση στις επιχειρήσεις, οι οποίες υπέστησαν μείωση των ακαθάριστων εσόδων τους κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του κορωνοϊού.

Η απόδειξη της μείωσης του τζίρου σχεδιάζεται να γίνει από τη σύγκριση των περυσινών με τις φετινές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Με βάση τον αριθμό και τα δεδομένα των επιχειρήσεων που θα αιτηθούν (προφανώς το σύνολο των πληττόμενων) τη μείωση της προκαταβολής φόρου θα καθοριστεί και το ακριβές ποσοστό της μείωσης. Μάλιστα, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο το ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου να μην είναι ενιαίο, αλλά να είναι κλιμακωτό ανάλογα με το ύψος της μείωσης των ακαθάριστων εσόδων. Υπενθυμίζεται ότι η προκαταβολή φόρου εισοδήματος είναι σήμερα 100% του φόρου που αναλογεί στην επιχείρηση ή τον επαγγελματία, και εξετάζεται να μειωθεί στο 50% έως 70%.

Η δεύτερη παρέμβαση η οποία έρχεται είναι αυτή της επαναφοράς και για το φετινό καλοκαίρι των τελών κυκλοφορίας οχημάτων με τον μήνα. Το μέτρο απευθύνεται σε όσους έχουν υποβάλει δήλωση ακινησίας των οχημάτων τους και επιθυμούν να τα θέσουν εκ νέου σε κυκλοφορία. Το μέτρο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει τη μορφή που είχε και τα προηγούμενα χρόνια, που σημαίνει ότι:

Όποιος λαμβάνει τις πινακίδες για έναν μήνα, θα πληρώνει τα τέλη δύο μηνών (τα 2/12).

Όποιος τις λαμβάνει για τρεις μήνες, θα πληρώνει τα τέλη τεσσάρων μηνών (τα 4/12).

Όποιος τις λαμβάνει για το τέλος του έτους, θα πληρώνει για τους υπόλοιπους μήνες συν άλλον έναν μήνα.

Για παράδειγμα, όταν έχουμε ένα όχημα 1.800 κυβικών, με έτος κυκλοφορίας το 2002, τέλη 300 ευρώ και κατατεθειμένες πινακίδες:

- εφόσον τις πάρει πίσω για έναν μήνα, θα κληθεί να πληρώσει 50 ευρώ,

- εάν τις πάρει για τρεις μήνες, θα πληρώσει 100 ευρώ,

- εάν τις πάρει για έξι μήνες, θα πληρώσει 200 ευρώ.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Διευκολύνσεις για τις υποχρεώσεις

Στο θέμα των σχεδίων για φορολογικές διευκολύνσεις αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας πως «από την αρχή της πανδημίας διευκολύνουμε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις ώστε να ξεπεράσουν αυτή την πρωτόγνωρη κρίση. Τι θα κάνουμε από εδώ και μετά: Εφόσον έχουμε δώσει παρατάσεις για την πληρωμή των ασφαλιστικών και των φορολογικών υποχρεώσεων, καταλαβαίνουμε όλοι, όταν πλέον φτάσουμε στο τέλος Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου, ότι θα είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν όλοι στο σύνολο των ποσών που θα έχουν συσσωρευτεί. Επομένως, θα τους διευκολύνουμε και μετά. Αυτό είναι δεδομένο».

Όπως είπε, είναι απόφαση του πρωθυπουργού να υπάρξει διευκόλυνση και η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις ακριβείς λεπτομέρειες στην πορεία.

«Οι πολίτες δε θα “στραγγαλιστούν” όταν θα πάνε να ξαναπιάσουν το νήμα της ζωής τους από εκεί που το άφησαν τον Φεβρουάριο», διαβεβαίωσε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News