Επόμενη μέρα με φοροελαφρύνσεις

Οικονομία
Επόμενη μέρα με φοροελαφρύνσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για την οικονομία

Προσβλέποντας στο γενναιόδωρο πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης, στην κυβέρνηση σχεδιάζουν ήδη περισσότερες μειώσεις φόρων, με κύρια στόχευση στις επιχειρήσεις, τα υψηλά εισοδήματα και συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας για μείωση του ΦΠΑ.

Όπως αναφέρει το capital.gr, στην κυβέρνηση «βλέπουν» «μεγάλα δημοσιονομικά περιθώρια για μειώσεις φόρων» για την επόμενη τουλάχιστον διετία. Εφόσον επαληθευτούν τα βασικά σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2021 και τα επόμενα χρόνια, με ισχυρή ανάκαμψη μετά το τέλος της περιπέτειας του κορωνοϊού, και η Ελλάδα λάβει τα προβλεπόμενα από την πρόταση της Κομισιόν κεφάλαια από το Ταμείο Στήριξης, τότε, όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα μειωθεί σημαντικά το φορολογικό βάρος στην οικονομία.

Τα προαπαιτούμενα που βλέπουν στο οικονομικό επιτελείο για τη συνέχιση της μείωσης της φορολογίας από το σημείο που εγκαταλείφθηκε με το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού περιλαμβάνουν:

- Την εισροή στην ελληνική οικονομία των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως προβλέπει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η εισροή κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία αυξάνει το μέγεθος του εθνικού εισοδήματος», λέει πηγή του οικονομικού επιτελείου. «Με συντηρητικές εκτιμήσεις η εισροή 32 δισεκατομμυρίων στην ελληνική οικονομία μεταφράζεται σε συνολική αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά μπορούν να διατεθούν για τη μείωση της φορολογίας».

- Την επαναφορά της οικονομίας, ανεξαρτήτως από τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης, σε τροχιά ανάπτυξης από το 2021.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν συντάξει έναν κατάλογο με τις μειώσεις φόρων και εισφορών που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Στον κατάλογο αυτόν περιλαμβάνεται:

  • Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ο σχεδιασμός προβλέπει μείωση κατά επιπλέον δύο μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για τους πλήρως απασχολούμενους, προκειμένου να μειωθεί κατά κύριο λόγο το εργοδοτικό κόστος. Το πακέτο μειώσεων θα περιλαμβάνει και μείωση του πλαφόν αποδοχών για τον υπολογισμό των εισφορών, προκειμένου να μειωθούν οι εισφορές για στελέχη επιχειρήσεων και να γίνει πιο εύκολη η προσέλκυση εργαζομένων με υψηλή προστιθέμενη αξία.
  • Η μείωση του ΕΝΦΙΑ με παράλληλη επικαιροποίηση και επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών.
  • Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Η μείωση του τέλους επιτηδεύματος.
  • Η μείωση των φορολογικών συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Παράλληλα, εκκρεμεί η επόμενη δόση της μείωσης του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 24% στο 20%, που αποτελεί και την προεκλογική δέσμευση του κυβερνητικού κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τη χρήση του 2019 ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής μειώθηκε από το 28% στο 24%.

Υπενθυμίζεται ότι πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να μονιμοποιηθούν οι μειώσεις ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές, που θεσπίστηκαν εκτάκτως για το 5μηνο Ιουνίου-Οκτωβρίου.

Χαμηλότερα πλεονάσματα;

Την πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση των πλεονασμάτων στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που θα γίνει ανά την Ε.Ε. λόγω της υγειονομικής κρίσης επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο CNBC. Προανήγγειλε και μεγάλη μείωση του χρέους το 2021.

«Λαμβάνοντας υπόψη όσα αποφάσισε πρόσφατα το Eurogroup, δεν έχουμε αυτούς τους στόχους το 2020 και θα συζητήσουμε ως Ευρώπη, στο Eurogroup, τους στόχους, τους κανόνες και τις απαιτήσεις για το 2021 και τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντας στα υπόψη και την απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο ΥΠ.ΟΙΚ. είχε προβεί σε παρόμοια τοποθέτηση και στη συνέντευξή του στο capital.gr. Είχε πει πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να ζητήσει μείωση του στόχου περί πρωτογενών πλεονασμάτων όταν τελειώσει η δημοσιονομική «χαλάρωση» ανά την Ε.Ε., που θεωρεί πως θα συνεχιστεί και τα επόμενα έτη.

«Η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων, όπως άλλωστε είχε θέσει ως βασική προτεραιότητα και προ υγειονομικής κρίσης. Όλοι μας, βεβαίως, θα πρέπει να κινούμαστε στο πλαίσιο του ρεαλισμού, με γνώση των περιθωρίων της οικονομίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», επισήμανε τότε.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο ΥΠ.ΟΙΚ. επισήμανε επίσης πως, «σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δε θα έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση του χρέους ως αναλογία του ΑΕΠ το 2020, θα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση, αλλά θα έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση αυτής της αναλογίας το 2021», λέγοντας ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Επιπλέον, επισήμανε πως μία από τις κύριες αβεβαιότητες για το 2020 είναι η απόδοση της τουριστικής βιομηχανίας. «Το ποσοστό ύφεσης του 2020 εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επιδόσεις του τουρισμού», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Αλλαγή χρήσης

Επιπλέον χρηματοδότηση αξίας 2-3 δισ. ευρώ, προκειμένου να στηρίξει επενδύσεις, θέλει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση, ζητώντας από τους δανειστές να αλλάξει η χρήση των κερδών από τα ομόλογα του ESM. Το ποσό προτείνεται να τροφοδοτήσει τη λίστα 40 μεγάλων έργων που καταρτίζει η κυβέρνηση.

Ο λόγος για τον μηχανισμό επιτάχυνσης μεγάλων έργων που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για 40 μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού 6 δισ. ευρώ. Επίσης, προτείνονται να χρηματοδοτηθούν από την ίδια «δεξαμενή» και πιθανά κίνητρα ιδιωτικών επενδύσεων και φοροελαφρύνσεις στο πρότυπο του Αναπτυξιακού Νόμου.

Το ποσό προέρχεται από τα κέρδη ομολόγων τα οποία διαχειρίζεται ο ESM στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας και απελευθερώνονται ως δόση κάθε έξι μήνες, σε συνδυασμό με τα προαπαιτούμενα. Μεθαύριο Πέμπτη συνεδριάζει το Εuroworking Group, προκειμένου να εγκρίνει την 6η έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας

και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα προεγκρίνει ένα πακέτο «δόσεων», το οποίο θα ξεπερνάει τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Για φέτος το εν λόγω πακέτο έχει συμφωνηθεί να μην οδεύσει για επενδύσεις αλλά να καταλήξει στην αποπληρωμή χρέους. Στόχος της κυβέρνησης είναι από το 2021 και μετά το ποσό που θα απομείνει (της τάξης των 2-3 δισ. ευρώ) να οδεύσει για επενδύσεις.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται για τον λόγο αυτό (σε συνεννόηση με τους Θεσμούς) η «δόση», η οποία θα μπορούσε να φτάσει στα τέλη Δεκεμβρίου στην Αθήνα, να μεταφερθεί για το 2021.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News