Βουλγαρία: Πήρε μέτρα στήριξης για τους αγρότες και προκάλεσε την οργή των Βρυξελλών

Οικονομία
Βουλγαρία: Πήρε μέτρα στήριξης για τους αγρότες και προκάλεσε την οργή των Βρυξελλών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την κατάργηση των μέτρων ζητάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς οδηγούν σε διακρίσεις εις βάρος παρόμοιων εισαγόμενων προϊόντων της Ε.Ε.

Πήρε μέτρα για τους αγρότες της η Βουλγαρία και προκάλεσε... την οργή των Βρυξελλών! Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Σόφιας έλαβε μέτρα για τη στήριξη της εγχώριας αγροτικής παραγωγής. Κακώς το έκανε; Δε φρόντισε πρώτα να πάρει το... ΟΚ του «διευθυντηρίου» των Βρυξελλών;

Η «Νέα Κρήτη» κατέγραψε και δημοσιεύει παρακάτω σχολιασμούς αλλά και χρήσιμες διαπιστώσεις του προέδρου του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέκου Στεφανάκη, που κάνει αναφορά και στα τεκταινόμενα της χώρας μας, λέγοντας πως «οι μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εκπληκτικοί, αλλά οι χώρες-μέλη δεν τους κάνουν σωστή χρήση».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, η βουλγαρική νομοθεσία υποχρεώνει τους λιανοπωλητές της χώρας να προβάλλουν και να παρέχουν ειδικά σημεία πώλησης για τοπικά προϊόντα διατροφής, όπως γάλα, ψάρι, φρέσκο κρέας και αβγά, μέλι, φρούτα και λαχανικά, καθώς και να αγοράζουν μέχρι και το 90% κάποιων από τα παραπάνω προϊόντα από εγχώριους παραγωγούς.

Οι ντόπιοι αγρότες καλωσορίζουν τα μέτρα ως θετικά για τη στήριξη ειδικά σε τομείς που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε επισήμως από τη Βουλγαρία να καταργήσει τα σχετικά μέτρα υποστηρίζοντας ότι εισάγουν διακρίσεις για την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων και δημιουργούν ευνοϊκότερους και πιο ανταγωνιστικούς όρους για την εμπορία τοπικών προϊόντων διατροφής, γεγονός που οδηγεί σε διακρίσεις εις βάρος παρόμοιων εισαγόμενων προϊόντων από την Ε.Ε.

Ευνοεί τους μικρούς

Εξάλλου, η κυβέρνηση της Σόφιας ευνοεί τις μικρές αλυσίδες εφοδιασμού για τα προϊόντα λιανικής, είτε πρόκειται για φρούτα, κρέας ή γαλακτοκομικά. Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ από το τέλος αυτού του μήνα και θα κρατήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Εναπόκειται στους εμπόρους να βρουν νέους προμηθευτές και να γεμίσουν με προϊόντα τα ράφια τους, σύμφωνα με τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις της Βουλγαρίας.

Οι ντόπιοι αγρότες καλωσορίζουν τα μέτρα ως μια νέα πνοή, ειδικά σε τομείς που έχουν πληγεί από την πανδημία. Ο δημοσιογράφος του Εuronews μεταδίδει: «Για τους παραγωγούς φρούτων και λαχανικών στη Βουλγαρία, κάθε είδους μέτρα είναι ευπρόσδεκτα, καθώς ο κλάδος τους βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής εδώ και πολλά χρόνια. Επίσης δεν υπάρχει τρόπος να ανταγωνιστεί ή να μπλοκάρει τις εισαγωγές από την Ευρώπη». Η κατανομή των προϊόντων είναι διαφορετική, όμως οι εισαγωγές υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν στο ένα τρίτο όλων των πωλήσεων το 2019 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Στο μεταξύ, σύμφωνα με εμπορικούς κύκλους της Ελλάδας, τα μέτρα της κυβέρνησης της Βουλγαρίας αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τις ελληνικές εξαγωγές.

«Ήταν λάθος χωρίς έγκριση»

Σχολιάζοντας αυτές τις εξελίξεις, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέκος Στεφανάκης, λέει στη «Νέα Κρήτη»: «Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας έπρεπε να είχε πάρει έγκριση για να τηρείται το θεμιτό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει όλους τους μηχανισμούς για να υποστηρίξει μια χώρα εάν έχει υποστεί ζημιά. Αλλιώς η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει μέτρα. Έχει βγάλει ατελείωτα πακέτα για να υποστηρίξει τους παραγωγούς. Άρα, ασφαλώς, ή θα είμαστε ενιαία αγορά και θα εφαρμόζουμε τους ίδιους κανόνες ή θα κάνει ο καθένας ό,τι μπορεί και να ισχύει το... «όπου μπορεί κι απάνω του»... Και η λογική αυτή μας έχει οδηγήσει σήμερα σε τέτοιες πρακτικές όπου οι χώρες-μέλη στο τέλος-τέλος ανταγωνίζονται τους ίδιους τους εαυτούς τους...».

Στο μεταξύ, για την Ελλάδα όπου ακόμα μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει χρήματα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι προκειμένου να αντέξουν την κρίση του κορωνοϊού, ο Αλέκος Στεφανάκης λέει πως «σε αυτό υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, πράγματι. Μην ξεχνάμε ότι, οι όποιες ενισχύσεις δίνονται από το κοινό ταμείο, είναι μέσα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Έχουμε υπογράψει, λοιπόν, την τήρησή της. Άρα, όλες οι ενέργειες που κάνουμε πρέπει να έχουν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός είναι ο λόγος που κατά την άποψή μου καθυστερεί η υποστήριξη των αγροτών μας. Γι’ αυτό έχει μείνει πίσω όλη αυτή η ιστορία. Δεν μπορεί η Ελλάδα να πει ό,τι λέει για τους εργαζόμενους με την καταβολή των 800 ευρώ για παράδειγμα...».

Και συνεχίζει λέγοντας, ότι «γίνεται η καταγραφή της ζημιάς. Και μετά απευθυνόμαστε στην Ε.Ε. και ζητάμε τεκμηριωμένα τις ανάλογες εγκρίσεις...». Πάντως, σύμφωνα με τον προβληματισμό του Αλέκου Στεφανάκη, εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας υπήρξαν διαχρονικά προβλήματα που για άλλη μια φορά σήμερα, στις όποιες αποζημιώσεις, θα πάρουν χρήματα και πάρα πολλοί κτηνοτρόφοι, για παράδειγμα, που δε θα έχουν στην πραγματικότητα υποστεί ζημιά από τον κορωνοϊό. «Αυτό είναι κάτι που ισχύει για τις χώρες-μέλη γενικότερα. Πήραν τους μηχανισμούς της Ε.Ε. αλλά δεν τους έκαναν τη σωστή χρήση. Δείτε τις επιδοτήσεις. Η Ε.Ε λέει στη χώρα μας «μοιράστε τις»... Το θέμα είναι εμείς πώς κάνουμε την κατανομή τόσα χρόνια;».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News