Επίδομα 534 ευρώ: Ξεκινούν οι αιτήσεις – Πότε θα πιστωθεί στους δικαιούχους

Οικονομία
Επίδομα 534 ευρώ: Ξεκινούν οι αιτήσεις – Πότε θα πιστωθεί στους δικαιούχους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διορία μέχρι τις 31 Μαΐου

Από σήμερα Δευτέρα 18 μέχρι και τις 31 Μαΐου μπορούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού να κάνουν αίτηση για να λάβουν το έκτακτο επίδομα των 534 ευρώ.

Ποίοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού συνολικού ύψους των 534 ευρώ είναι οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας συνεχίζει να τελεί σε αναστολή, σε επιχειρήσεις – εργοδότες που δεν θα επαναλειτουργήσουν κατά τον Μάιο 2020 με εντολή δημόσιας αρχής.

Υπενθυμίζεται πως η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Η διαδικασία για τις επιχειρήσεις

Για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, οι επιχειρήσεις – εργοδότες βεβαιώνουν όλα τα στοιχεία των δηλώσεων τους, όπως αυτά αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και κυρίως αφορούν τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους συνεχίζει να είναι σε ισχύ και εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή και τα στοιχεία που αφορούν τη μίσθωση ακινήτων επαγγελματικής στέγης και δηλώνουν υπεύθυνα ότι παραμένουν ως μη λειτουργούσα επιχείρηση με εντολή δημόσιας αρχής κατά το μήνα Μάιο 2020. Σε περίπτωση προκυπτουσών αλλαγών επιτρέπεται η τροποποίηση των δηλώσεών τους.

Η διαδικασία για τους εργαζόμενους

Από τους εργαζόμενους δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους.

Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις – εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση τους, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζόμενους τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

Αλλαγές στις δηλώσεις

Οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τροποποιήσεις Υπευθύνων Δηλώσεων τους από τις 19 Μαΐου του 2020 έως και την 1η Ιουνίου του 2020.

Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάιο θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 10 Ιουνίου του 2020.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News