Καφέ και εστιατόρια: Πώς θα «σωθούν» - Το σχέδιο για την επιβίωση των καταστημάτων εστίασης

Οικονομία
Καφέ και εστιατόρια: Πώς θα «σωθούν» - Το σχέδιο για την επιβίωση των καταστημάτων εστίασης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο τραπέζι μέτρα «ανάσα» προκειμένου να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες ο κλάδος της εστίασης

Περισσότερα τραπέζια, χαμηλότερος ΦΠΑ, λιγότερα δημοτικά τέλη. Αυτό το σχέδιο προκρίνεται για την επιβίωση των καταστημάτων εστίασης μόλις δοθεί το πράσινο φως για την λειτουργία τους.

Η διάθεση δημοσίου χώρου χωρίς πρόσθετο κόστος θα έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξεως ενώ το ίδιο είναι πιθανό να συμβεί και για τον συντελεστή του ΦΠΑ ο οποίος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 13% για το καφέ.

Τη μείωση του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ από το 24% στο 13% εξετάζει η κυβέρνηση καθώς θεωρείται δεδομένο ότι πολλές επιχειρήσεις εστίασης θα αντιμετωπίσουν την απειλή του λουκέτου.

Το δημοσιονομικό κόστος του συγκεκριμένου μέτρου δεν αναμένεται να είναι μεγαλύτερο από 70-80 εκατ. ευρώ ενώ θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις του κλάδου οι οποίες σήμερα συνήθως υποχρεούνται σε υποβολή χρεωστικών δηλώσεων εξαιτίας και της διαφοράς που υπάρχει ανάμεσα στον ΦΠΑ πώλησης (24%) και στον ΦΠΑ προμήθειας της πρώτης ύλης (13%).

 Η δυνατότητα εκχώρησης περισσότερου χώρου τόσο για τις καφετέριες όσο και για τα εστιατόρια, θα έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξεως. Το πιθανότερο είναι ότι τα μέτρα θα ισχύσουν για τουλάχιστον τους επόμενους 2-3 μήνες με δυνατότητα παράτασης ανάλογα και με την πορεία της αγοράς.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης, με αξιοποίηση του προγράμματος Sure που συζητείται και την Παρασκευή στο eurogroup, θα έχει επίσης κανόνες. Καταρχήν δεν θα αφορά στο σύνολο της αγοράς αλλά και σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων. Επίσης, θα μπορεί να ισχύει για το σύνολο των εργαζομένων αλλά για μέρος αυτών.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

dikaiologitika

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News