Οι προκλήσεις και η οικονομία της γνώσης

Απόψεις
Οι προκλήσεις και η οικονομία της γνώσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Αχιλλέας Γραβάνης μιλάει με αφορμή τη συμμετοχή του στο StartUp Week Greece 2020

Με αφορμή τη συμμετοχή του στην Εβδομάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας StartUp Greece Week 2020, o καθηγητής-ερευνητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ΙΜΒΒ-ΙΤΕ, Αχιλλέας Γραβάνης, μίλησε στη εφημερίδα “Νέα Κρήτη”.

 * Ποια είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας;

 «Η χώρα αντιμετωπίζει εξαιρετικές οικονομικές, κοινωνικές και πρόσφατα υγειονομικές προκλήσεις, ίσως τις πιο επικίνδυνες για την επιβίωσή της μεταπολεμικά. Τα επόμενα χρόνια οφείλει σε αυτές τις προκλήσεις να αναπτύξει μια διεθνώς ανταγωνιστική οικονομία, στοχεύοντας στη διεθνή αγορά με προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η οικονομία αυτή είναι διεθνώς η οικονομία της γνώσης και της καινοτομίας. Τα πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα (Ε.Κ.) μας έχουν καθήκον να βοηθήσουν την οικονομία στον αναπροσανατολισμό της προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση. Διαθέτουμε σημαντικούς επιστήμονες τόσο μέσα αλλά και έξω από τη χώρα. Ιδιαίτερα στα επιστημονικά πεδία των Επιστημών Ζωής, όπως η Ιατρική, η Βιοτεχνολογία και η Φαρμακευτική τεχνολογία. Στις αναπτυγμένες χώρες τα πανεπιστήμια συνεργάζονται με την οικονομία, την τροφοδοτούν με καινοτομία και συμμετέχουν στην παραγωγή πλούτου και νέων θέσεων εργασίας. Η πρακτική αυτή είναι εξαιρετικά ελλειμματική ακόμη στη χώρα μας. Διεθνώς, οι μεγάλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας αναπτύσσουν πλέον ερευνητικά εργαστήρια αιχμής μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις και κλείνουν τα δικά τους».

 * Σε τι βοηθά η δράση StartUp Greece Week;

 «Προσπάθειες όπως το Startup Greece Week έχουν σημαντικό ρόλο στην αλλαγή του τρόπου σκέψης των νέων επιστημόνων που δραστηριοποιούνται τόσο στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα. Δίνουν τη δυνατότητα ενημέρωσης για τις διαδικασίες ίδρυσης και χρηματοδότησης, τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι startup εταιρείες στη χώρα και διεθνώς. Συμβάλλουν καθοριστικά στην προώθηση της δημιουργίας του αναγκαίου οικοσυστήματος καινοτόμου επιχειρηματικότητας που έχει ανάγκη η χώρα».

 * Έχουμε το παράδειγμα της κρητικής spin-off βιοτεχνολογίας Bionature. Η Bionature είναι spin-off εταιρεία με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Κρήτης που έχει ιδρυθεί από τους καθηγητές του Α. Γραβάνη και Η. Καστανά πριν 12 χρόνια. Ο καθηγητής και συνιδρυτής της spin-off εταιρείας μάς λέει:

 «Η εταιρεία έχει αναπτύξει μη τοξικά, συνθετικά μικρά μόρια που διέρχονται τον αιματεγκεφαλικό φραγμό, συνδέονται με μεγάλη χημική συγγένεια και ενεργοποιούν τους κυτταρικούς υποδοχείς TrkA των νευροτροφινών (μικρονευροτροφίνες) και έχουν ισχυρή νευροπροστατευτική και νευροαναγεννητική δράση σε διάφορα πειραματικά μοντέλα των νευροεκφυλιστικών νόσων του ανθρώπου (Alzheimer’s στους διαγονιδιακούς επίμυες 5xFAD, Parkinson’s στους διαγονιδιακούς επίμυες Weaver, Απομυελίνωση-Σκλήρυνση κατά Πλάκας στους επίμυες που έχουν εκτεθεί στη νευροτοξίνη Κουπριζόνη, Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια στους διαβητικούς επίμυες που έχουν εκτεθεί στη Στρεπτοζοτοξίνη).

Τα πνευματικά δικαιώματα των μικρονευροτροφινών προστατεύονται από διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας και ανήκουν στην Bionature. Η εταιρεία συνεργάζεται με διεθνή και ελληνικά ακαδημαϊκά ερευνητικά εργαστήρια, καθώς και με ελληνικές και διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες, με στόχο την προετοιμασία των απαραίτητων στοιχείων για την κατάθεση φακέλου νέου φαρμάκου (Investigational New Drug, IND) στην Αμερική (FDA) και στην Ευρώπη (ΕΜΑ).

Οι κοινοπραξίες της βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις με διεθνείς επενδυτές της φαρμακευτικής βιομηχανίας που επενδύουν σε έργα που έχουν ήδη περατώσει τις προκλινικές μελέτες αποτελεσματικότητας (proof of concept), φαρμακοκινητικής και τοξικότητας στα πειραματόζωα, με στόχο την κλινική ανάπτυξη των μικρονευροτροφινών».

 Ο κ. Αχιλλέας Γραβάνης συμμετέχει στη δράση StartUp Greece Week ως μέλος του πάνελ - Industry Specific Session - με θέμα “Biotech - Healthtech” που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 στις 9 το βράδυ.

 Το πάνελ

 Στο ίδιο πάνελ θα βρίσκεται και η κ. Αθηνά Οικονομίδου, σύμβουλος Μεταφοράς Τεχνολογίας και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης που ασχολείται κυρίως με τον χώρο των Επιστημών Ζωής και Βιοτεχνολογίας. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ερευνητικούς οργανισμούς, μεμονωμένους ερευνητές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και άλλους φορείς, και ασχολείται με startups Βιοτεχνολογίας από το 2001. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου “Παστέρ” και συνιδρύτρια της ResQ Biotech, μιας καινοτόμας startup στον τομέα της Βιοτεχνολογίας. Ταυτόχρονα διδάσκει “Βασικές Αρχές Μεταφοράς Τεχνολογίας” σε διάφορα μεταπτυχιακά προγράμματα και από το 2014 έχει αξιολογήσει πάνω από 200 προτάσεις χρηματοδότησης του Προγράμματος SME Instrument/EIC Accelerator της Ε.Ε. Επίσης, έχει υπάρξει διευθύντρια Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΕΚΕΒΕ “Αλ. Φλέμιγκ” και coach επιχειρηματικών ομάδων στο Ekinisi Lab του ΣΕΒ.

Στο πάνελ θα βρίσκεται και ο κ. Λεωνίδας Αλεξόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έχει σπουδές στο Duke (PhD 2004), στο MIT και στο Harvard Medical School στον τομέα της Συστημικής Βιομηχανικής, ενώ απέκτησε βιομηχανική εμπειρία από κορυφαίες φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες. Είναι συνιδρυτής της Protavio/ProtATonce, μιας biotech startup η οποία προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες για την ανακάλυψη νέων στόχων και βιοδεικτών. Επίσης, διευθύνει το Εργαστήριο Βιοϊατρικών Συστημάτων. Η έρευνά του ενσωματώνει νέες βιολογικές και μηχανικές προσεγγίσεις για τη δημιουργία πρωτεομικού προφίλ με μοντέλα βιολογικών συστημάτων που εφαρμόζονται στην ανακάλυψη φαρμάκων. Συνδυάζει την ακαδημαϊκή έρευνα με επιχειρηματικές ευκαιρίες και έχει πολλά βραβεία και διακρίσεις για κορυφαίες ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Το session θα συντονίζει η Λίνα Νικολοπούλου, διευθύνουσα σύμβουλος MINDVIEW Strategy & Research & eHealthForum. Η Λίνα Νικολοπούλου είναι επιχειρηματίας και βιολόγος με PH.D. στη Φυσιολογία, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είναι 30 χρόνια στον επιχειρηματικό στίβο: 15 χρόνια στη φαρμακευτική βιομηχανία, 3 χρόνια στη βιομηχανία υπηρεσιών υγείας, 2 χρόνια στη βιομηχανία ICT τεχνολογιών και 13 χρόνια σε επιστημονικές εκδόσεις, εκδηλώσεις και συνέδρια και στη στρατηγική επικοινωνίας σε περιβάλλον B2B, στον τομέα της υγείας. Είναι ειδική στην ιατρική και επιστημονική επικοινωνία, στη στρατηγική επικοινωνίας και τη δόμηση πολυτομεακών ομάδων, ενώ έχει ιδρύσει δύο εταιρείες που συγχωνεύτηκαν σε μία: τη MINDWORK, με δραστηριότητα στον τομέα επικοινωνίας, συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, οργάνωσης εκδηλώσεων και εκδόσεων, και τη MINDVIEW, στον τομέα της έρευνας αγοράς. Επίσης, είναι ιδρύτρια του eHealth FORUM, μιας πρωτοβουλίας με στόχο την προώθηση της ψηφιακής υγείας για την ίση πρόσβαση για όλους στην υγεία, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Επίσημος Co-Organiser, για το Industry Specific Session με θέμα “Biotech – Healthtech”, είναι ο Alex Skouris από το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Προσοχή: Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβετε το private link από όπου θα γίνει το live streaming των session είναι η εγγραφή με δωρεάν εισιτήριο στον παρακάτω σύνδεσμο: https://bit.ly/sgw_ticket.

Η δράση είναι πρωτοβουλία του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Youth Entrepreneurship Club (Σύλλογος Νεανικής Επιχειρηματικότητας), στα πλαίσια των στόχων του για την ανάπτυξη του καινοτόμου επιχειρηματικού οικοσυστήματος της Ελλάδας, και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 Αχιλλέας Γραβάνης - ένα σύντομο βιογραφικό

Ο Αχιλλέας Γραβάνης είναι καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ. Έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής Προγράμματος Βιοϊατρικής Έρευνας της Ε.Ε., μέλος του Συμβουλίου της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ), πρόεδρος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου Βιοεπιστημών του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) και εκλεγμένο μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΛΙΔΕΚ. Είναι συνεργαζόμενος καθηγητής Έρευνας στο Κέντρο Ανάπτυξης Φαρμάκων του Πανεπιστημίου Northeastern, συνιδρυτής της spin-off εταιρείας βιοτεχνολογίας Bionature και επιστημονικός συνεργάτης της εταιρείας βιοτεχνολογίας Emulate του Πανεπιστημίου του Harvard. Τέλος έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 140 Papers στο PubMed.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News