default-image

"Η επόμενη μέρα" τι λένε οι παραγωγικοί φορείς της Κρήτης - ποιες οι προτάσεις τους

Κρήτη
"Η επόμενη μέρα" τι λένε οι παραγωγικοί φορείς της Κρήτης - ποιες οι προτάσεις τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αισιοδοξία αλλά και ανησυχία για τη δύσκολη μετάβαση στην κανονικότητα από φορείς της Κρήτης

Θετικά είναι σε γενικές γραμμές τα σχόλια των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Κρήτης για το διάγγελμα Μητσοτάκη. Ωστόσο, όλοι συμφωνούν στην ανάγκη να υπάρξουν ουσιαστικότερα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων από τη μια και των εργαζομένων από την άλλη. Ιδιαίτερη είναι η αναφορά που γίνεται στον τομέα του τουρισμού, ενώ γίνεται αναφορά επίσης και στην ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα, για την παραγωγή των τροφίμων. Όλοι πάντως κάνουν λόγο για μια τραγική κατάσταση που για να αντιμετωπιστεί σωστά και ουσιαστικά χρειάζεται πολύ «δουλειά» από την «επόμενη μέρα», χωρίς κανείς βέβαια να πιστεύει πως πρόκειται για μια επιστροφή στην κανονικότητα που θα έρθει γρήγορα, τόσο για την Κρήτη όσο και για την υπόλοιπη Ελλάδα...

 Στέλιος Βοργιάς  «Δεν μπορεί να την πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι»

 Περισσότερες διευκρινίσεις για τη λειτουργία των επιχειρήσεων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας «την επόμενη μέρα» ζητάει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και συνολικά την κυβέρνηση, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς.

«Δεν καταλαβαίνουμε, δηλαδή, γιατί θα πρέπει να μείνει κλειστή μια ταβέρνα, όταν θα έχει ανοίξει μια καφετέρια. Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες. Αλλά κάτι πρέπει να υπάρχει πιο μελετημένο, πιο αναλυτικό, ειδικά στον χώρο του τουρισμού. Τι θα γίνει με τον τουριστικό κλάδο όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, είτε στα ξενοδοχεία, είτε στις τουριστικές επιχειρήσεις γενικότερα; Έχουν κατατεθεί προτάσεις. Και από μας σαν Εργατικό Κέντρο και από τον Σύνδεσμο των ξενοδόχων. Ωστόσο, το υπουργείο δεν έχει δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στο θέμα της πολιτικής αντιμετώπισης αυτού του σοβαρού ζητήματος», σύμφωνα με τον συνδικαλιστή.

Ο Στέλιος Βοργιάς δηλώνει άλλωστε εν αναμονή των εξελίξεων. «Εμείς περιμένουμε τις εξελίξεις. Δε θα επιτρέψουμε για άλλη μια φορά να την πληρώνει πάλι ο εργαζόμενος, ο άνεργος και ο συνταξιούχος. Δυστυχώς, υπάρχει ο κίνδυνος κάποια μέτρα που ήρθαν με την πανδημία να μείνουν, όπως οι ελαστικές μορφές απασχόλησης...».

Και συνεχίζει αναφέροντας ότι «τόσο εμείς ως ΕΚΗ όσο και η ΓΣΕΕ επιμένουμε ότι χρειάζονται μέτρα στήριξης τόσο στον τουριστικό τομέα, όσο και στον κατασκευαστικό, τον πρωτογενή τομέα κ.λπ., και πρέπει αυτά τα μέτρα που θα παρθούν να είναι για τους πολλούς και όχι για τους λίγους. Αν αφήσουν ανεξέλεγκτες μετά τους περιορισμούς τις απολύσεις, τότε πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε εκτίναξη της ανεργίας. Ζητάμε επίσης να αλλάξει η πολιτική που αφορά τον ΟΑΕΔ. Και να στηρίζεται η απασχόληση και όχι η ανεργία...».

Για την «επόμενη μέρα» και την εργασιακή κατάσταση, ο πρόεδρος του ΕΚΗ δεν κρύβει την ανησυχία του. «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία από την πλευρά μας. Και όλοι φοβόμαστε ότι θα υπάρξουν πολύ σκληρά μέτρα από την κυβέρνηση, που θα επικαλεστεί πάλι την ύφεση της οικονομίας, σε βάρος των εργαζομένων. Εδώ θα είμαστε. Θα είμαστε έτοιμα όλα τα εργατικά συνδικάτα της χώρας, γιατί δεν μπορεί συνέχεια να την πληρώνουν οι εργαζόμενοι...».

 Νίκος Κοκολάκης «Ούτε κουβέντα για τον κλάδο μας» - Τι λένε οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

 Σε κατάσταση απόγνωσης, ζητώντας περισσότερα μέτρα στήριξης για τον δικό τους κλάδο, δηλώνουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του νομού Ηρακλείου. Ο πρόεδρος του Σωματείου τους στον νομό Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ελλάδος, Νίκος Κοκολάκης, τονίζει στη "Νέα Κρήτη" ότι «ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε καν τον κλάδο μας. Για μας δηλαδή που είμαστε οι εποχικοί εργαζόμενοι, δεν έκανε την παραμικρή αναφορά. Εμείς λοιπόν λέμε για μια φορά ακόμα ότι θα πρέπει τα υπουργεία να βγουν με ξεκάθαρες δηλώσεις ώστε να δούμε πώς θα πάει η επόμενη μέρα. Παραμένει η αγωνία μας. Και πραγματικά εμάς μας αφήνει άφωνους το γεγονός ότι δεν έκανε αναφορά σε κλάδο τόσο πολύ πληττόμενο από την κρίση του κορωνοϊού και στη βαριά βιομηχανία που λέγεται "τουρισμός". Και αναφέρομαι τόσο στα εποχικά ξενοδοχεία όσο και στα ξενοδοχεία πόλεως που είναι δωδεκάμηνης λειτουργίας...».

Ο Νίκος Κοκολάκης συνεχίζει επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση πρέπει να δει το θέμα της επανασύνδεσης των χωρών από τις οποίες έρχονται οι τουρίστες και που η μία μετά την άλλη δεν επιτρέπει στους πολίτες της να βγουν εκτός συνόρων. Οπότε υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει να δούμε εάν οι αεροπορικές εταιρείες λειτουργήσουν και αν πραγματικά η κυβέρνηση θέλει να έχει αυτή τη βούληση για να πάει μπροστά ο τουρισμός και να πάει καλύτερα και η οικονομία...».

Στο σημείο αυτό, ο ίδιος ζητάει να είναι πιο ελαστικά τα μέτρα της κυβέρνησης «άμα θέλουμε πραγματικά να γίνει η επανεκκίνηση του τουρισμού ώστε κι εμείς να εργαστούμε. Ή, αν δεν εργαστούμε, υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις που έχουμε υποβάλει με τεκμηριωμένη νομική οντότητα για να πάμε παρακάτω...».

Μάλιστα, η επιστολή με τα αιτήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων της χώρας, που συντάχτηκε με πρωτοβουλία και απόφαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου, είναι πολυσέλιδη, τεκμηριωμένη και απόλυτα «εφικτή», σύμφωνα με τον κ. Κοκολάκη, που παράλληλα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και δράση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία του κλάδου του.

 Σταύρος Γαβαλάς «Δεν είναι δεδομένη η παραγωγή τροφίμων»

 «Πλέον βρισκόμαστε μπροστά στο φάσμα της πείνας αν δεν πάρουμε από τώρα συγκεκριμένα μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς. «Δεν είναι δεδομένη πια η παραγωγή τροφίμων για τη χώρα μας. Και θα πρέπει να υπάρχουν και επιχορηγήσεις για τις επιχειρήσεις και όχι δάνεια. Διότι δε θα μπορέσουν στη συνέχεια οι επιχειρήσεις να τα επιστρέψουν αυτά τα δανεικά που θα πάρουν, λόγω της γενικότερης κατάστασης που αντιμετωπίζουν...».

Εξάλλου, όπως τονίζει, «δεν ξέρω από ποιον ευρωπαϊκό κορβανά θα μπορούσαν να δοθούν αυτά τα χρήματα, αλλά δεν είναι το ζητούμενο να δανειστούμε χρήματα τα οποία στη συνέχεια θα δυσκολευτούμε να επιστρέψουμε...».

Για το διάγγελμα Μητσοτάκη, εξάλλου, ο Σταύρος Γαβαλάς προσθέτει: «Καλά είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε για να μη θρηνήσουμε περισσότερα θύματα. Σίγουρα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεχτικοί, να τηρούμε τις αποστάσεις, να φοράμε τις μάσκες και γενικά όσα είπε στο διάγγελμά του σαφώς και με βρίσκουν σύμφωνο. Πρέπει όμως να υπάρχουν και τα αντίστοιχα αντίμετρα για την οικονομία. Γιατί οι πληγές όσο πάει και μεγαλώνουν. Και αν καταφέρουμε να κρατηθούμε ζωντανοί για να μην προσβληθούμε από τον κορωνοϊό, στο τέλος μπορεί να κινδυνεύσουμε να πεθάνουμε από την πείνα...».

Ο συνεταιριστής, όμως, δίνει και ιδιαίτερη έμφαση στον πρωτογενή τομέα, λέγοντας πως η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερο βάρος στον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, αφού πάνω σε αυτούς στηρίζεται η ελπίδα για την παραγωγή των αγαθών που θα θρέψουν τον λαό σε μια τόσο κακή περίοδο.

Μπάμπης Λεκάκης  πρόεδρος ΟΕΒΕΝΗ «Πολλές επιχειρήσεις δε θα ανοίξουν»

«Εγώ μιλάω με πολλούς επιχειρηματίες που μου λένε ότι με τα μέτρα αυτά θα προτιμήσουν να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Ηρακλείου και στέλεχος της ΓΣΕΒΕΕ Μπάμπης Λεκάκης. Μάλιστα, σήμερα, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων θα έχουν τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, προκειμένου να του θέσουν όλα αυτά τα ζητήματα και να του θέσουν και το ζήτημα της μη εφαρμογής μέχρι σήμερα του μεταφορικού ισοζυγίου για την Κρήτη.

«Το διάγγελμα του πρωθυπουργού είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Γιατί πρέπει κάποια στιγμή η οικονομία να ανοίξει. Αλλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε με ποια κριτήρια ανοίγουν στις 4 του Μάη συγκεκριμένες επιχειρήσεις και με ποια κριτήρια θα ανοίξουν στις 11 του Μάη οι υπόλοιπες. Θα έπρεπε δηλαδή - και αυτή είναι η άποψή μου - στις 4 του Μάη να ανοίξουν οι λιανικές επιχειρήσεις και να ανοίξουν στις 11 του Μάη οι μεγάλες και όχι το αντίθετο όπως ανακοινώθηκε», λέει στην εφημερίδα μας ο Μπάμπης Λεκάκης.

Εξάλλου, κάνει λόγο και για μια μεγάλη αβεβαιότητα, επειδή μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει οι επιχειρηματίες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, τα 800 ευρώ. «Και ποιος θα πληρώσει τις υποχρεώσεις τους όταν την επόμενη μέρα θα ανοίξουν και πάλι τις επιχειρήσεις τους; Υποχρεώσεις που "τρέχουν" ήδη από το προηγούμενο διάστημα που ήταν οι επιχειρήσεις τους κλειστές. Μπορώ να πω ότι στους επαγγελματίες δεν έχει τηρηθεί ούτε ένα μέτρο για τη στήριξη των επιχειρήσεων», όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ.

«Μόνο η αναστολή της πληρωμής των εισφορών τους έχει εφαρμοστεί ως μέτρο. Αλλά αυτό το μέτρο δεν αρκεί. Χρειάζονται πολύ περισσότερα μέτρα και πολύ πιο δυναμικά γιατί η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, ήδη, είναι τραγική», λέει ο Μπάμπης Λεκάκης.

Μιχάλης Βλατάκης πρόεδρος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης  «Είμαστε σε αναμονή»

 Ο Μιχάλης Βλατάκης από την άλλη περιέγραψε μια δύσκολη κατάσταση για τον ελληνικό τουρισμό. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ο τουρισμός αποτέλεσε τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, ενώ η χώρα μας κατάφερε να αποκτήσει ένα άκρως ανταγωνιστικό προϊόν. Η Κρήτη εξελίχθηκε σε έναν άριστο τουριστικό προορισμό, καθώς είχε όλα τα χαρακτηριστικά ώστε να αποτελέσει έναν ελκυστικό τόπο διακοπών. Τι συμβαίνει όμως αυτή τη στιγμή μεσούσης της υγειονομικής κρίσης;

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την απόφαση να ανοίξει τα δωδεκάμηνα ξενοδοχεία από την 1η Ιουνίου. Αμέσως μετά, θα ξεκινήσει η λειτουργία των εποχικών ξενοδοχείων. Τίθενται ωστόσο πολλά ζητήματα, τα οποία θέτουν στο επίκεντρο το "υγειονομικό πρωτόκολλο". "Υγειονομικό πρωτόκολλο" είναι οι οδηγίες που θα λάβουμε και αφορούν τις αποστάσεις, αλλά και τα μέσα - εργαλεία - που θα έχουμε στη διάθεσή μας. Όταν λοιπόν μας κοινοποιηθεί το "υγειονομικό πρωτόκολλο", τότε θα συζητήσουμε και θα πάρουμε από κοινού απόφαση εάν θα ξεκινήσει η τουριστική σεζόν φέτος ή θα πάμε του χρόνου. Είμαστε σε αναμονή», αναφέρει ο πρόεδρος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης.

Μεταξύ άλλων κάνει σαφές πως «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ελληνικό τουρισμό. Οι κρατήσεις θεωρούνται ως μη γενόμενες. Την ίδια στιγμή, δεν ξέρουμε τι θα κάνουν χώρες του εξωτερικού οι οποίες θα απαγορεύσουν τη μετακίνηση των ντόπιων. Δε γνωρίζουμε ακόμη και για τις αεροπορικές εταιρείες τι θα πράξουν. Είμαστε σε μια αβεβαιότητα», τόνισε, ενώ όσον αφορά την παράταση της τουριστικής περιόδου για τους χειμερινούς μήνες ο κ. Βλατάκης είπε: «Δεν τίθεται τέτοιο θέμα, καθώς η παράταση της χειμερινής περιόδου εντάσσεται σε αυτή τη λογική που ανέφερα προηγουμένως».

 Η σταδιακή άρση των μέτρων δε σημαίνει και άμεση επαναφορά στην κανονικότητα επισημαίνουν παραγωγικοί φορείς της Κρήτης, που αφενός εκφράζουν την αγωνία τους για το αύριο της οικονομίας και της απασχόλησης και αφετέρου αφήνουν ένα "παραθυράκι" ελπίδας και αισιοδοξία πως και από αυτή την κρίση θα βγούμε νικητές.

Μαρία Αντωνακάκη πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου «Το 70% των επιχειρήσεων θα κλείσει»

 Δύσκολη είναι η κατάσταση και στις επιχειρήσεις του επισιτισμού και της διασκέδασης. Αυτό φαίνεται και από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Επισιτισμού και Διασκέδασης του νομού Ηρακλείου, όπου κάνει σαφές πως «η εστίαση δεν επαιτεί, αλλά απαιτεί τη στήριξη δίκαια και ισότιμα με όλη την ελληνική οικονομία».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, «η εστίαση βρίσκεται στο έλεος της οικονομικής κρίσης. Αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα υγειονομικά μέτρα... υπολειτουργίας μας, συνεχίζει να μένει αμέτοχη και να αδιαφορεί προκλητικά για τον κλάδο της εστίασης. Κανένα μέτρο στήριξης του κλάδου παρά μόνο παρότρυνση για νέα δάνεια και απαντήσεις που κοστολογούν τα αιτήματα για την επιβίωση των επιχειρήσεών μας.

Κύριοι, εμείς και "πλάτη" βάλαμε, και αλληλεγγύη δείξαμε, και ατομική αλλά και συλλογική ευθύνη επιδείξαμε. Εισπράττουμε όμως άρνηση, αδιαφορία και την οργή των συναδέλφων του κλάδου καθώς και την αγωνία των εργαζομένων μας».

Τέλος, η ανακοίνωση καταλήγει: «Η δημόσια υγεία θα προστατευτεί με όλα τα μέσα, το ίδιο όμως θα κάνουμε και για την επιβίωση του κλάδου. Η εστίαση δεν επαιτεί, αλλά απαιτεί τη στήριξη δίκαια και ισότιμα με όλη την ελληνική οικονομία. Σταματήστε να ρισκάρετε τις ζωές μας».

Η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" επικοινώνησε με την κ. Μαρία Αντωνακάκη, πρόεδρο του Δ.Σ. του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου, η οποία, μιλώντας στην εφημερίδα, έκανε σαφές πως η εφαρμογή των μέτρων θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα το 70% των επιχειρήσεων επισιτισμού και διασκέδασης να κλείσουν.

«Αυτή τη στιγμή, οι επιχειρήσεις επισιτισμού βιώνουν μια πρωτοφανή κρίση. Και θα συνεχίζουν να βιώνουν μετά την εφαρμογή των μέτρων, όπως την ανήγγειλε ο πρωθυπουργός χθες (σ.σ. προχθές). Μειώνουν δραστικά τον αριθμό των ατόμων που θα μπουν σε ένα κατάστημα ή σε μια επιχείρηση, με αποτέλεσμα ο επιχειρηματίας να έρχεται αντιμέτωπος με το κλείσιμο της επιχείρησής του. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν αντιφατικά και παράδοξα στοιχεία. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως τα δέκα άτομα είναι ένας επιτρεπτός αριθμός σε ένα σπίτι, αλλά "καταδικάζει" τα 4 άτομα σε ένα τραπέζι μαγαζιού εστίασης. Εμείς δε θα το αφήσουμε έτσι και γι' αυτόν τον λόγο ως Σύνδεσμός Επισιτισμού και Διασκέδασης θα προβούμε σε συλλαλητήριο την ερχόμενη Τετάρτη. Αυτή δεν είναι μεμονωμένη απόφαση, αφού το ίδιο θα κάνουν και άλλοι Σύνδεσμοι Επισιτισμού ανά την ελληνική επικράτεια. Εάν εφαρμοστούν τα μέτρα, το 70% των επιχειρήσεων θα κλείσει. Και εμείς δε θα το αφήσουμε έτσι».

Μανόλης Αλιφιεράκης πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείο «Τα προβλήματα είναι πολλά»

 Ο Μανόλης Αλιφιεράκης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου, έκανε σαφές πως η εξαγγελία των μέτρων δε σημαίνει ταυτόχρονα και την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, η οποία έχει αναμφισβήτητα οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως «έρχονται δύσκολες ημέρες. Η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων δε σημαίνει και την επαναφορά στην κανονικότητα. Και βέβαια, είμαι σίγουρος πως η κανονικότητα, όπως νοείται, δύσκολα θα επιστρέψει σύντομα σε φυσικά πρόσωπα και σε πολίτες. Εγείρονται πολλά ζητήματα που αφορούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, ένας επιχειρηματίας πρέπει να έχει τόσους πελάτες ώστε η δημόσια υγεία να μην τίθεται σε αμφισβήτηση. Αυτό σημαίνει λιγότερο κόσμο. Και άρα όχι το ίδιο ανθρώπινο δυναμικό». Μεταξύ άλλων είπε πως «τα μέτρα εύκολα αναγγέλθηκαν, πρέπει όμως να δούμε και την κοινωνική βιωσιμότητά τους. Θα αντέξουν οι επιχειρήσεις; Πρέπει γενικότερα να ληφθεί από την κυβέρνηση υπόψη πως η οικονομία έχει τους δικούς της νόμους, οι οποίοι είναι καθολικοί. Και αυτοί οι νόμοι είναι της προσφοράς και της ζήτησης. Εάν η επιχείρηση είναι παθητική, τότε δε θα ανοίξει. Και δεν υπάρχει λόγος να ανοίξει, γιατί θα βγει εκτός προϋπολογισμού».

Τέλος ο κ. Αλιφιεράκης υπογράμμισε την αναγκαιότητα να υπάρξουν μέτρα κοινωνικής πολιτικής που θα εφαρμοστούν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και τα οποία θα περιλαμβάνουν και τον επιχειρηματικό κόσμο. «Πρέπει να υποστηρίξουμε τον κλάδο και να το θέσουμε ευθέως. Εάν μια επιχείρηση κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα, τώρα θα αντιμετωπίσει μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων πολλαπλάσια προβλήματα. Πρέπει να γίνει γνωστό πως το πρόβλημα είναι συλλογικό και δεν αφορά μόνο τον επιχειρηματία. Αφορά τον μισθωτό, τον εργαζόμενο... Αυτό πρέπει να κάνει η κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό να εφαρμόσει μέτρα κοινωνικά και αναλογικά. Η νέα πραγματικότητα είναι κοντά μας και απαιτεί από όλους σοβαρότητα, ψυχραιμία, καθαρή σκέψη και προπάντων το κράτος πρέπει να λειτουργήσει ως ένα δίχτυ προστασίας για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Εύχομαι να βρούμε γρήγορα την κανονικότητά που τόσο μας έχει λείψει».

Μανόλης Koυμαντάκης πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου «Η υγειονομική κρίση είναι παράξενη»

«Η υγειονομική κρίση όπως τη βιώνουμε έχει διαδεχτεί μια δεκαετή οικονομική κρίση. Η οικονομική κρίση δημιούργησε προβλήματα στον παραγωγικό ιστό της χώρας μας. Περιόρισε τις κοινωνικές δαπάνες και δημιούργησε προβλήματα στο οικονομικό κύκλωμα - ιδίως στον χώρο της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το εμπόριο υπέστη μεγάλο τραύμα. Ο περιορισμός των εσόδων σήμαινε ταυτόχρονα και τη συρρίκνωση της ζήτησης. Η κοινωνία υπέστη κατάπτωση δέκα ολόκληρα χρόνια. Το εμπόριο δεν έλαβε ανάκαμψη. Εντούτοις όμως πήρε κάποιες βαθιές ανάσες και σίγουρα τα οικονομικά δεδομένα ισορρόπησαν το τελευταίο διάστημα», αναφέρει στην εφημερίδα  "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μανόλης Κουμαντάκης.

Ο κ. Κουμαντάκης μίλησε για τον παράξενο χαρακτήρα της υγειονομικής κρίσης. «Η υγειονομική κρίση όπως βιώνεται στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης είναι ιδιαίτερη. Είναι μια γενικευμένη κρίση ζήτησης και προσφοράς. Και έχει συμπαρασύρει παραγωγικούς τομείς της εθνικής μας οικονομίας. Δεν είναι μόνο το εμπόριο. Για παράδειγμα, ο τουρισμός έχει υποστεί τραύμα. Θεωρείται σχεδόν αδύνατο να δουλέψουν τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά μαγαζιά. Και γενικά, η οικονομία του τουρισμού θα μπει στον "πάγο". Το αποτέλεσμα είναι να νοσήσει το "επιχειρείν"», είπε, ενώ κατέληξε: «Αυτή τη στιγμή, σε πολλές επιχειρήσεις υπάρχουν συσσωρευμένα έξοδα. Θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης άμεσα, ειδάλλως είναι απίθανο να ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις. Εάν οι επιχειρήσεις δε χρηματοδοτηθούν, τότε θα μιλάμε για ένα τυπικό άνοιγμά τους. Και οι συνέπειες θα είναι πολλαπλές όχι μόνο για τους εργοδότες, αλλά και για το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται. Η επανεκκίνηση της αγοράς είναι βασικό ζητούμενο σε κάθε κυβερνητική πολιτική. Θέλω να είμαι αισιόδοξος και πιστεύω πως την επόμενη ημέρα θα ξεκινήσουν οι απόπειρες επανεκκίνησης. Ελπίζω να χαμογελάσουμε όλοι».

 Μανόλης Τσακαλάκης πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου «Κανονικότητα το... 2023»

 Ο Μανόλης Τσακαλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου, κάνει σαφές πως υπάρχει πληθώρα δυσκολιών στο άνοιγμα των ξενοδοχείων. Την ίδια στιγμή, υποστηρίζει πως η κανονικότητα θα καθυστερήσει και θα έρθει το τουριστικό έτος 2023.

«Στην υγεία τα πήγαμε άριστα. Οι ξενοδοχειακές μονάδες, όμως, δεν μπορούν να μετατραπούν σε νοσοκομειακά ιδρύματα. Αναμένουμε τα "υγειονομικά πρωτόκολλα". Ωστόσο, το πιθανότερο σενάριο είναι να είναι αυστηρά. Αυστηρά πρωτόκολλα σημαίνει δύσκολη επαναπροσαρμογή στην κανονικότητα. Σημαίνει δυσκολίες σε όλο τον τουριστικό κλάδο. Πραγματικά, το πιθανότερο σενάριο είναι να μην ξεκινήσει καθόλου η τουριστική περίοδος, με δεδομένο πως πολλές χώρες θα απαγορεύσουν τις ταξιδιωτικές διακοπές στους κατοίκους τους. Φοβάμαι προσωπικά πως αυτό που βιώνουμε δε θα σταματήσει το 2020, αλλά θα συνεχίσει και του χρόνου. Πρακτικά, πιστεύω τη φετινή σεζόν και τις άλλες δύο χρονιές θα προσπαθούμε να βρούμε τους βηματισμούς μας. Και από το 2023, πια, θα μιλήσουμε για κανονικότητα στον τουριστικό τομέα. Έρχεται μια δύσκολη περίοδος για τα ξενοδοχεία», αναφέρει ο κ. Τσακαλάκης.

Τέλος, τονίζει πως η φτωχοποίηση είναι μια επικείμενη απειλή για τον κόσμο του τουρισμού. «Υπάρχουν ζητήματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν. Η απάντηση στον τουρισμό δεν είναι χαμηλές τιμές (50% έκπτωση για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο). Γιατί πολύ απλά οι πληρότητες δε θα είναι ίδιες με πέρυσι. Και την ίδια στιγμή, οι ξενοδόχοι δε θα μπορούν να προσλάβουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Ο τουρισμός κατάφερε να αποτελέσει ένα πετυχημένο επιχειρηματικό εγχείρημα στα χρόνια της κρίσης. Τώρα, βιώνει μια τραγωδία παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα εξαγωγικό προϊόν. Τώρα, υπάρχουν χώρες που σαφέστατα υποστηρίζουν ότι δε θα έρθουν στην Ελλάδα και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα εξαιτίας του κορωνοϊού. Ενδεικτικότερα παραδείγματα δεν είναι άλλα από εκείνα της Αγγλίας και της Γαλλίας. Και η κρίση θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, όπου η φτωχοποίηση θα είναι έντονη», καταλήγει.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News