Οικονομία

Πετρέλαιο: Η Ρωσία θεωρεί τη χθεσινή πτώση στην τιμή «κερδοσκοπικό» εμπόριο

«Δεν είναι το τέλος του κόσμου» - H Σαουδική Αραβία παρακολουθεί τις αγορές

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε σήμερα ως «κερδοσκοπικό» εμπόριο την χθεσινή πτώση της τιμής του πετρελαίου στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Μαΐου, τα οποία δεν συνιστούν αφορμή για εξαιρετικά αρνητικές εκτιμήσεις της πραγματικότητας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν επαφές, εφόσον χρειασθεί, με τον ΟΠΕΚ+.

«Όσον αφορά στο πανδαιμόνιο με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (Futures), είναι μια απόλυτα κερδοσκοπική στιγμή, μια καθαρά εμπορική στιγμή, η οποία σχετίζεται με την ημερομηνία κλεισίματος των συναλλαγών των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ

Κατά την άποψή του, «αναμφισβήτητα δεν πρέπει να προσδίδουμε σε κάτι τέτοιο χαρακτηριστικά ενός 'τέλους του κόσμου'». Είπε μάλιστα ότι «οι εμπειρογνώμονες γνωρίζουν άριστα ότι αυτή η εξέλιξη δεν συνιστά αφορμή για να γίνονται εξαιρετικά αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα πραγματικότητα, επειδή οι τιμές του πετρελαίου αν και δεν δείχνουν μια θετική δυναμική, δεν έχουν υποστεί τέτοια πτώση όπως αυτό συνέβη με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε επίσης πως «η κατάσταση αυτή δεν είναι ευχάριστη, αλλά παρόλα αυτά, δεν πρέπει να συνδέεται με την σημερινή τρέχουσα δυναμική των τιμών του πετρελαίου» και «είναι αυτονόητο πως παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά την δυναμική των αλλαγών στις τιμές πετρελαίου».

Υπογράμμισε επίσης, ότι εάν καταστεί αναγκαίο η ρωσική κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει τα υπάρχοντα αποθέματα για να μετριάσει τις αρνητικές συνέπειες που ενδεχομένως να έχει η πτώση της τιμής του πετρελαίου για την ρωσική οικονομία.

Παράλληλα απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας (και πρώην πρωθυπουργού) Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος πρότεινε να υιοθετηθεί η αρχή του take or pay στο διεθνές εμπόριο πετρελαίου.

Ο Πεσκόφ, δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να υπάρξουν επαφές με τον ΟΠΕΚ+ εφόσον χρειασθεί, επισημαίνοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν σχετικές αποφάσεις.

«Υπάρχουν όλοι οι μηχανισμοί για να επαναπροσδιορίσουμε την στάση μας με τους εταίρους μας για την συμφωνία (μεταξύ των παραγωγών του ΟΠΕΚ+) δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι αν χρειασθεί θα γίνουν οι σχετικές επαφές.

Σαουδική Αραβία-πετρέλαιο: Το Ριάντ παρακολουθεί τις αγορές, είναι έτοιμο να ενεργήσει

Η Σαουδική Αραβία διαβεβαίωσε σήμερα ότι «παρακολουθεί από κοντά τις αγορές πετρελαίου και είναι έτοιμη να λάβει «κάθε επιπρόσθετο μέτρο», αφότου οι τιμές του αργού έπεσαν σε ιστορικό χαμηλό, μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Πρώτος εξαγωγέας αργού παγκοσμίως, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας «είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει τη σταθερότητα της πετρελαϊκής αγοράς και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του με τη Ρωσία προκειμένου να εφαρμόσει τις μειώσεις (της παραγωγής) για τα επόμενα δύο χρόνια» συμπληρώνει το SPA, επικαλούμενο το σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια