Οικονομία

Στον «πάγο» η μεταβολή των αντικειμενικών αξιών

“Στοπ” στην αναπροσαρμογή τους λόγω κορωνοϊού βάζει η κυβέρνηση - Δεν αναμένονται αλλαγές στα εκκαθαριστικά

Στις καλένδες, ελέω κορωνοϊού, περνά μέχρι νεωτέρας η διαδικασία μεταβολής των αντικειμενικών αξιών στο πλαίσιο της επιχειρούμενης εξίσωσής τους με τα επίπεδα των εμπορικών αξιών. Ήδη βγήκε η σχετική Υπουργική Απόφαση που αναστέλλει τις αλλαγές στις αντικειμενικές και βάζει προσωρινά "στοπ" στις εισηγήσεις μεταβολών των ιδιωτών εκτιμητών.

Η εξέλιξη, που θεωρούταν αναμενόμενη τηρουμένων των συνθηκών και αποτελούσε και αίτημα της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Ελλάδος, σημαίνει πρακτικά πως οι αντικειμενικές αξίες το 2020 θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα με το 2019 και άρα και τα "ραβασάκια" του ΕΝΦΙΑ που θα βγουν στα τέλη του φετινού καλοκαιριού δε θα έχουν μεταβολές σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Με βάση το αρχικό πλάνο της κυβέρνησης, οι ιδιώτες εκτιμητές ήταν να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους μέχρι τις 17 Μαρτίου. Στη συνέχεια, το κυβερνητικό επιτελείο έδωσε παράταση μέχρι τις 10 Απριλίου 2020, ωστόσο και η νέα προθεσμία πήγε... περίπατο, αφού τον σχεδιασμό ήρθαν να ανατρέψουν οι εξελίξεις γύρω από την έξαρση του κορωνοϊού, τα μέτρα αντιμετώπισης και οι οικονομικές επιπτώσεις για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας.

Η κυβέρνηση, όπως ήταν εύλογο, αποφάσισε να βάλει στον "πάγο" - για την παρούσα τουλάχιστον χρονική φάση - τις όλες διαδικασίες εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, καλώντας τους εκτιμητές να σταματήσουν τις εργασίες.

Όπως ανακοινώθηκε το υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτες συνθήκες, λόγω της εμφάνισης του κορωνοϊού (COVID-19) και την ανάγκη για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της διάδοσής του, προβαίνει από 3/4/2020 σε προσωρινή αναστολή της παράδοσης του έργου των εκτιμητών και της λειτουργίας της βάσης δεδομένων για την ηλεκτρονική καταχώριση από τους εκτιμητές της τιμής εκκίνησης και της αξίας οικοπέδου.

Οι ιδιώτες εκτιμητές θα αποζημιωθούν για το παραδοτέο έργο τους μέχρι και τη στιγμή της αναστολής, η αναστολή θα διαρκέσει για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού και οι επιπτώσεις αυτών, και η εκτιμητική άσκηση θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί σε επόμενη περίοδο εντός του έτους. Όπως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, «η αναδιαμόρφωση του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας παραμένει σημαντική μεταρρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών και θα προωθηθεί κανονικά, καθώς αποσκοπεί στη δικαιότερη κατανομή και στον εξορθολογισμό της επιβάρυνσης από τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας στην ελληνική κοινωνία».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, μέχρι στιγμής είναι έτοιμο το 50% των τιμών ζώνης και αφορούν περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και των μεγάλων αστικών κέντρων. Επίσης έχει παραδοθεί ένα ακόμα σημαντικό τμήμα τιμών ζώνης, ωστόσο αυτές επανεξετάζονται από την ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, καθώς καταγράφονται αποκλίσεις με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η επιτροπή από την Τράπεζα της Ελλάδος, το Μητρώο Μεταβιβάσεων Ακινήτων και τα συμβολαιογραφεία.

Για τις 2.900 περιοχές που είχε δρομολογηθεί η ένταξή τους στο αντικειμενικό σύστημα "παγώνει" η διαδικασία, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ που είχε υπολογίσει από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Χωρίς αλλαγές τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

 Το "πάγωμα" των διαδικασιών αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών σημαίνει πρακτικά πως οι αντικειμενικές αξίες για το 2020 θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα με το 2019. Σημαίνει επίσης ότι μετατίθεται η επέκταση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8%, που θα βασιζόταν πάνω στις νέες αντικειμενικές αξίες και την ένταξη των 2.900 περιοχών. Συνεπώς, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα βγουν στα τέλη Αυγούστου θα είναι στα ίδια επίπεδα με τα περσινά εκκαθαριστικά.

Την αναστολή αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων της χώρας μας, τουλάχιστον μέχρις ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά και την οικονομία λόγω κορωνοϊού, είχε ζητήσει και με επιστολή της προς της κυβέρνηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.

«Θα ήταν παράλογο υπό αυτές τις συνθήκες το ΥΠ.ΟΙΚ. να προχωρήσει σε αυξήσεις αντικειμενικών αξιών, από τις οποίες οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι μισθώσεις και οι κατασκευές, αλλά και οι ενοικιαστές-χρήστες των ακινήτων, μέσω των τεκμηρίων, θα επιβαρυνθούν με σημαντικότατους πρόσθετους φόρους βασισμένους σε προϋποθέσεις και εκτιμήσεις που δεν υφίστανται πλέον», είχε τονίσει σχετικά ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια