Ποιοι επαγγελματίες παίρνουν τα 800 €

Οικονομία
Ποιοι επαγγελματίες παίρνουν τα 800 €

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ισχύει με το… επίδομα αντί voucher  

Μόνο οι επαγγελματίες που κλείνουν την επιχείρησή τους με κυβερνητική απόφαση και απασχολούν έως 5 εργαζομένους θα δικαιούνται την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ, σύμφωνα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, εξήγγειλε πως «στις περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους και είναι στους ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) προβλέπεται αποζημίωση 800 ευρώ».

Αρμόδιες πηγές που επικαλείται το capital.gr διευκρινίζουν πως η αποζημίωση αυτή θα αφορά - με βάση τον έως τώρα σχεδιασμό - τους ιδιοκτήτες πληττόμενων επιχειρήσεων έως 5 ατόμων που έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση και όχι τους ιδιοκτήτες πληττόμενων επιχειρήσεων έως 5 ατόμων που συνεχίζουν να λειτουργούν.

Η αποζημίωση των 800 ευρώ θα αφορά και τους αυτοαπασχολούμενους, δηλαδή τους επαγγελματίες και εκείνους που ασκούν ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα, χωρίς προσωπικό, με τον όρο ότι η δραστηριότητά τους ανήκει στη λίστα των πληττόμενων κλάδων και ταυτόχρονα το κράτος έχει απαγορεύσει την άσκηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Αντίθετα, όσοι εργοδότες με προσωπικό έως 5 άτομα και αυτοαπασχολούμενοι (επαγγελματίες που δουλεύουν μόνο τους - χωρίς προσωπικό) ασκούν δραστηριότητα που ανήκει στη λίστα των πληττόμενων κλάδων αλλά η δραστηριότητά τους δεν έχει απαγορευτεί από την κυβέρνηση, δε θα δικαιούνται (με βάση τον έως τώρα σχεδιασμό) την αποζημίωση των 800 ευρώ.

Το μέτρο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα προβλεφθεί σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία θα εκδοθεί τις αμέσως επόμενες μέρες και θα εξειδικευτεί, έπειτα, σε Υπουργική Απόφαση του κ. Γιάννη Βρούτση.

Ωστόσο, για τους εργαζομένους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που η δραστηριότητά τους ανήκει στη λίστα των πληττόμενων κλάδων, είτε αυτές έχουν κλείσει με κυβερνητική απόφαση, είτε συνεχίζουν να λειτουργούν, θα υπάρχει η δυνατότητα, «έκτακτα» και «προσωρινά», είσπραξης ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ.

Για να καταβληθεί η συγκεκριμένη αποζημίωση θα πρέπει να ανασταλεί πρώτα η σύμβαση εργασίας τους και έτσι η μισθοδοσία τους. Όλες οι προβλεπόμενες εισφορές θα καλύπτονται από το κράτος. Μάλιστα, θα υπολογίζονται ως ποσοστό των αποδοχών που προβλέπουν οι συμβάσεις εργασίας που ανεστάλησαν και όχι επί των 800 ευρώ.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως προβλέπει Υπουργική Απόφαση, όπου είναι δυνατή η τηλεργασία «μόνο για πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης», αφού υπάρξει συνεννόηση μεταξύ εργοδότη-εργαζομένου, μπορεί να υπάρξει συνδυασμός μεταξύ αποζημίωσης 800 ευρώ (μετά από αναστολή σύμβασης εργασίας) και καταβολής μέρους της μισθοδοσίας, εφόσον η καθαρή αμοιβή που προβλέπει η σύμβαση εργασίας που ανεστάλη υπερβαίνει το ύψος της αποζημίωσης.

Για παράδειγμα, έστω εργαζόμενος πληττόμενης (αλλά όχι κλειστής με κυβερνητική απόφαση) έχει καθαρό μισθό 1.000 ευρώ. Ωστόσο συμφωνεί με τον εργοδότη του να τεθεί σε "καθεστώς" αναστολής της σύμβασης εργασίας του αλλά να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του μέσω τηλεργασίας.

Θα λάβει ο εργαζόμενος του παραπάνω παραδείγματος την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ από το κράτος και 200 ευρώ (τα οποία υπολείπονται μέχρι η αμοιβή του να φτάσει τα 1.000 ευρώ που έπαιρνε προ αναστολής της σύμβασής του) από τον εργοδότη του. Όσον αφορά τον τρόπο χρηματοδότησης των εισφορών όσων εργαζομένων ενταχθούν σε αυτό το "μικτό" σχήμα αμοιβής (σ.σ. κρατικής αποζημίωσης-εργοδοτικής μισθοδοσίας), προβλέπεται και πάλι "μικτό" σχήμα, καθώς για το μέρος της αμοιβής που πληρώνει ο εργοδότης θα καταβάλλονται από τον ίδιο οι προβλεπόμενες εισφορές, ενώ οι υπόλοιπες θα καλύπτονται από το κράτος.

Επίδομα αντί voucher

Εντωμεταξύ, συνεχίζει τις καθημερινές τηλεδιασκέψεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Άπαντα τα δεδομένα και οι εξελίξεις τίθενται στο τραπέζι των συζητήσεων, που πραγματοποιούνται πλέον σε σκηνικό τηλεδιασκέψεων, ενώ ο ίδιος κύκλος αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να εντάξει τελικά τους 166.000 επιστήμονες στο επίδομα των 800 ευρώ, αφού οι αντιδράσεις για το voucher επιμόρφωσης των 600 ευρώ είναι μεγάλες και ολόπλευρες. Η απόφαση, εφόσον τελικά λάβει "σάρκα και οστά", θα ανακοινωθεί μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Αλλάζει τον προϋπολογισμό η Ε.Ε.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την κατάρτιση νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως ανήγγειλε προχθές Σάββατο η πρόεδρός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πριν από περίπου έναν μήνα και κάτι, την 21η Φεβρουαρίου, οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της τα επτά επόμενα χρόνια (2021-2027), ούτε για το ύψος που θα έχει το συνολικό ποσό, ούτε για την κατανομή των δαπανών (από τη γεωργία ως την πληροφορική και από την άμυνα ως τη μετανάστευση).

Οι συνομιλίες αναμενόταν να συνεχιστούν, αλλά, στο μεταξύ, η πανδημία του κορωνοϊού εξαπλώθηκε στη Γηραιά Ήπειρο, που πλέον θρηνεί τα δύο τρίτα των θανάτων στον κόσμο - 21.334 νεκρούς, επί συνόλου 351.877 κρουσμάτων μόλυνσης - και έχει μεταβάλει άρδην τις προτεραιότητες των ηγετών των χωρών-μελών της Ε.Ε.

«Για να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη, η Κομισιόν θα προτείνει αλλαγές στο σχέδιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού», διαβεβαίωσε η Γερμανίδα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

«Αυτό θα συμπεριλάβει ένα πρόγραμμα ανάκαμψης που θα εγγυάται τη συνοχή στους κόλπους της [Ευρωπαϊκής] Ένωσης διά της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας», πρόσθεσε.

«Σε αυτό το στάδιο, η πρόεδρος δεν αποκλείει καμία επιλογή εντός των ορίων της συνθήκης» της Ε.Ε., σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής που διεξήχθη μέσω βιντεοδιάσκεψης, οι 27 ηγέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση σε οικονομικό επίπεδο μπροστά στην κρίση δημόσιας υγείας χωρίς προηγούμενο, που πιθανότατα θα βυθίσει την Ευρώπη και τον κόσμο σε βαθιά ύφεση φέτος.

Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. "πέταξαν την μπάλα" στους υπουργούς Οικονομικών, στο Eurogroup, αναθέτοντάς τους να παρουσιάσουν προτάσεις μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες.

«Η Κομισιόν θα συμμετάσχει σε αυτές τις συζητήσεις και είναι έτοιμη να χορηγήσει τη βοήθειά της, αν έχει την υποστήριξη του Eurogroup», εξήγησε η φον ντερ Λάιεν. «Παράλληλα, η Επιτροπή εργάζεται πάνω σε προτάσεις για τη φάση της οικονομικής ανάκαμψης, εντός των πλαισίων των υπαρχουσών συνθηκών».

Οι ευρωπαϊκές χώρες διχάζονται ως προς τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το οικονομικό σοκ της πανδημίας του κορωνοϊού: Αυτές του ευρωπαϊκού Νότου - ανάμεσά τους η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία - θέλουν να επιδειχθεί περισσότερη αλληλεγγύη από τους εταίρους τους στον Βορρά, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.

Αλλά οι κυβερνήσεις αυτών των τελευταίων, που υπερασπίζονται πάγια τη δημοσιονομική πειθαρχία, δε μοιάζουν διατεθειμένες να βοηθήσουν άνευ όρων τα κράτη-εταίρους τους, τα οποία άλλωστε μέμφονταν συχνά στο παρελθόν για την παραβίαση των συμφωνημένων δημοσιονομικών κανόνων.

Παρά τις συνεχιζόμενες διαφωνίες και αντεγκλήσεις, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γερμανικό Πρακτορείο και μεταδόθηκε προχθές Σάββατο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε πως, αν και η Ευρώπη έφτασε στο «χείλος της αβύσσου», αυτή η «μείζων κρίση» τής δίνει «μια ευκαιρία να επανεφεύρει τον εαυτό της» και ήδη έχει κάνει κάθε κράτος-μέλος της «πιο δυνατό», ενώ διαβεβαίωσε ότι η εξέλιξη της κατάστασης «είναι στα χέρια μας».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News