Τι θα ισχύει με την εκ περιτροπής εργασία - Σήμερα η υπουργική απόφαση

Οικονομία
Τι θα ισχύει με την εκ περιτροπής εργασία - Σήμερα η υπουργική απόφαση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εν λόγω ρύθμιση αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στην λίστα των ΚΑΔ, που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Αναλυτικές διευκρινίσεις θα δώσει, πιθανότατα σήμερα, η υπουργική απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση για το προσωπικό ασφαλείας και την εκ περιτροπής εργασία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Υπουργική Απόφαση θα ρυθμίζει τους όρους και κυρίως ποιες επιχειρήσεις μπορούν να προχωρήσουν στο καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας κάνοντας χρήση των ρυθμίσεων που αφορούν το προσωπικό ασφαλείας.

Ειδικότερα η εν λόγω ρύθμιση αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στην λίστα των ΚΑΔ, που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα η απόφαση θα αναφέρει ότι η διάρκεια του μέτρου της ειδικής εκ περιτροπής απασχόλησης θα είναι έως έξι μήνες και θα είναι συνδεδεμένη με τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού μόνο για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους ΚΑΔ κι όχι για όλες.

Μάλιστα η επανεξέταση του μέτρου θα γίνει στις 30 Απριλίου και έως τότε οι εργοδότες θα έχουν το δικαίωμα να απασχολούν τους εργαζόμενούς τους 2 εβδομάδες το μήνα, καταβάλλοντας μειωμένους μισθούς κατά 50% των προβλεπόμενων αποδοχών.

Ωστόσο εξαιτίας των όσων ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για την εκ περιτροπής εργασία και το δικαίωμα που δίνεται στον εργοδότη θα πρέπει να τονιστεί ότι το προυπάρχον της κρίσης του κορωνοιού νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει τη δυνατότητα του εργοδότη να προχωρά μονομερώς χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου σε σύστημα εκ περιτροπής εργασίας.

Ισχύει και σήμερα η εκ περιτροπής εργασία

Η εκ περιτροπής απασχόληση σημαίνει παροχή εργασίας κατά λιγότερες ημέρες την εβδομάδα ή εβδομάδες τον μήνα ή μήνες μέσα στο έτος ή συνδυασμό των ανωτέρω δυνατοτήτων, πάντα όμως κατά πλήρες ημερήσιο ωράριο.

Έτσι ήδη δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη, να επιβάλλει σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης στην επιχείρησή του, η διάρκεια της οποίας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους 9 μήνες στο ίδιο ημερολογιακό έτος.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να προβεί ο εργοδότης σε αυτή την ενέργεια, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου, είναι να αποδείξει ότι έχουν περιοριστεί οι δραστηριότητές του.

Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο 2 εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα.

Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης.

Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.

Στο τέλος κάθε μήνα, o εργοδότης υποχρεούται να δηλώνει την εφαρμογή του ανωτέρω τρόπου εργασίας σε ειδικό έντυπο στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η ΓΣΕΕ εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στην κυβερνητική ρύθμιση με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους εργοδότες για διάστημα έξι μηνών να απασχολούν το 50% των εργαζομένων, για δύο εβδομάδες το μήνα, καταβάλλοντας φυσικά το μισό μισθό.

Σημειώνοντας οτι απαιτεί από το Υπουργείο Εργασίας να αποσύρει εδώ και τώρα τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία δεν συνδέεται με τις έκτακτες συνθήκες που ζει η χώρα και να ξεκινήσει άμεσα διάλογο ώστε να εξευρεθεί η βέλτιστη λύση για την προστασία των εργαζομένων και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

«Στηρίζουμε την προσπάθεια να περάσουμε αυτή τη δυσκολία, όχι όμως και τη χρησιμοποίηση της κρίσης για ανατροπές και εξυπηρέτηση εργοδοτών μονοσήμαντα. Σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, που οι εργαζόμενοι ζουν με την αγωνία της επόμενης ημέρας δε θα ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές και ρυθμίσεις», αναφέρει η ΓΣΕΕ.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

dikaiologitika

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News