Κορωνοϊός: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τα 800 ευρώ - Οδηγός για εργαζόμενους

Οικονομία
Κορωνοϊός: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τα 800 ευρώ - Οδηγός για εργαζόμενους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εργοδότες μέσω Εργάνης υποβάλλουν τις ειδικές δηλώσεις

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα των 800 ευρώ που θα λάβουν οι εργαζόμενοι ως αποζημίωση ειδικού σκοπού, λόγω του κορωνοϊού.

Οι ψηφιακές υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών θα μπορούν να υποβάλλονται για μια εβδομάδα έως την επόμενη Τρίτη 31 Μαρτίου. Στην συνέχεια μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες που πλήττονται αλλά και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση το πρώτο 20ήμερο του Μαρτίου -εξαιτίας των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό- μπορούν σε άλλη ειδική πλατφόρμα να δηλώσουν τα στοιχεία τους και το ΙΒΑΝ για να λάβουν το επίδομα το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.

Ειδικότερα, η αίτηση υπαγωγής στα 800 ευρώ θα πρέπει να υποβληθεί στις ειδικές πλατφόρμες έως τις 31/3/2020. Καταρχήν οι εργοδότες θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ», με την οποία θα δηλώνουν ότι προχωρούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας για αυτό τον αριθμό των υπαλλήλων. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών θα αντληθούν αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ». Στη συνέχεια και οι εργαζόμενοι θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εργασίας. Θα δηλώνουν τα προσωπικά στοιχεία τους, τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης. Επισημαίνεται ότι θα τηρηθεί η προστασία προσωπικών δεδομένων.

Αν ο εργοδότης δεν υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στην ειδική πλατφόρμα, θα εξαιρείται από τα ευνοϊκά μέτρα αναστολής των υποχρεώσεων πληρωμής.

Το επίδομα των 800 ευρώ, συνολικού κόστους 2 δισ. ευρώ θα χορηγηθεί:

  1. Σε περίπου 500.000 μισθωτούς των επιχειρήσεων που έκλεισαν με εντολή του κράτους
  2. Σε περίπου 1 εκ. μισθωτούς επιχειρήσεων που λειτουργούν με μείωση τζίρου και θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης. Η αναστολή μπορεί να διαρκέσει έως τις 30/4 με δυνατότητα παράτασης ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου.
  3. Σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που πλήττονται
  4. Οι πολλαπλώς απασχολούμενοι εργαζόμενοι θα λάβουν μία φορά την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.
  5. Το επίδομα θα το λάβουν τόσο οι πλήρως απασχολούμενοι, όσο και οι απασχολούμενοι με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.
  6. Το επίδομα επίσης θα λάβουν οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και 18 Μαρτίου
  7. Παρατείνεται για ένα επιπλέον δίμηνο η επιδότηση ανεργίας για άλλους 120.000 ανέργους η επιδότηση των οποίων έληξε ή λήγει το πρώτο 3μηνο του 2020, δηλαδή από 1/1 έως και 31/3. Συνεπώς και αυτοί θα λάβουν 800 ευρώ. Η εξυπηρέτηση του κοινού στον ΟΑΕΔ με φυσική παρουσία είναι δυνατή μόνο με προγραμματισμένο ραντεβού που ορίζεται μέσω της διεύθυνσης www.oaed.gr/menoumespiti. Όλοι όσοι θα υποβάλουν αίτηση για επίδομα ανεργίας έως την Παρασκευή 3 Απριλίου, η επιδότησή τους θα ξεκινάει αναδρομικά από την 7η ημέρα μετά την ημερομηνία απόλυσής τους, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της αίτησης.
  8. Το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές των εν λόγω εργαζομένων υπολογιζόμενες στο ύψος των αποδοχών των εργαζόμενων.

Πώς θα αποδεικνύεται ποιες επιχειρήσεις ή κλάδοι (ΚΑΔ) πλήττονται και πρέπει να ενισχυθούν;

Το υπουργείο οικονομικών ήδη δημοσίευσε τους ΚΑΔ που θα λάβουν ενίσχυση αλλά όπως διευκρινίστηκε στο πακέτο θα ενταχθούν και άλλοι κλάδοι.

Οι παράμετροι για να καθοριστούν οι κλάδοι είναι:

- η πτώση του τζίρου (πχ άνω του 20% ή 30%)

- ο αριθμός των εργαζομένων τους

- η δομή κόστους του κάθε κλάδου

- τυχόν καταστροφή αποθεμάτων ή άλλα συμπληρωματικά κριτήρια.

Η εξέταση γίνεται μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών των τραπεζών και των δηλώσεων και στοιχείων στον ΦΠΑ και στον ΕΦΚΑ.

Θα συνεχιστεί η χορήγηση του έκτακτου επιδόματος;

Τα 800 ευρώ αφορούν κάλυψη εισοδήματος δύο μηνών, δηλαδή Μαρτίου και Απριλίου. Εάν τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας παραταθούν και μετά τον Απρίλιο, θα δοθούν και πάλι 400 ευρώ τον μήνα, από τον Μάιο και για κάθε μήνα που τυχόν θα παρατείνονται τα μέτρα.

Το έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ το μήνα (800 στο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου) δεν θεωρείται εισόδημα και δεν φορολογείται. Δεν θα οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές, θα παραμένει ακατάσχετο και δεν συμψηφίζεται με χρέη κ.λπ.

Το έκτακτο επίδομα δίδεται για να καλύψει υπαλλήλους που θα μείνουν απλήρωτοι. Αλλά ακόμα και εάν πληρώσει ο εργοδότης ένα μέρος ή ολόκληρο το μηνιάτικο, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει κανονικά και επιπρόσθετα το επίδομα των 800 ευρώ τον Απρίλιο. Ωστόσο η κυβέρνηση καλεί όλους όσοι δεν έχουν άμεση ανάγκη στήριξης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και κοινωνική υπευθυνότητα ώστε να μη κάνουν χρήση καμίας διευκόλυνσης ή προνομίου που εκτάκτως δίδεται.

Ακόμα, για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν την δραστηριότητά τους με κρατική εντολή αναστέλλεται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου, για 4 μήνες.

Δηλαδή η δόση του Μαρτίου θα μπορεί να καταβληθεί έως 31 Ιουλίου.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

protothema

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News