"Συμισακά" η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση

Κρήτη
"Συμισακά" η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αίρεται η υποχρέωση για δικά τους καλώδια, για ιδιώτες που σχεδιάζουν επενδύσεις ΑΠΕ στην Κρήτη και άλλα μη διασυνδεμένα νησιά

Ηλεκτρική διασύνδεση... “συμισακά”! Χωρίς την υποχρέωση να ποντίσουν τα δικά τους υποθαλάσσια καλώδια αφήνονται προσεχώς όσοι επενδυτές σχεδιάζουν μεγάλα πρότζεκτ ΑΠΕ σε μη διασυνδεδεμένα νησιά, καθώς μέσω επικείμενης νομοθετικής ρύθμισης θα μπορούν να υποκαθιστούν τη δική τους υποχρέωση για ξεχωριστή ηλεκτρική διασύνδεση, κλείνοντας χωρητικότητες (capacities) σε υποθαλάσσιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις του κράτους και εν προκειμένω του ΑΔΜΗΕ...

Η ρύθμιση ουσιαστικά “φωτογραφίζει” ευθέως εδώ το νησί μας, καθώς θυμίζουμε ότι είναι στα σκαριά εδώ και χρόνια δύο μέγκα πρότζεκτ αιολικών, δυναμικής 1.000 μεγαβάτ το καθένα, τα οποία από το 2017 έχουν συγχωνευτεί σε ένα κοινό επενδυτικό σχήμα που προβλέπει εγκατάσταση αιολικών συνολικής ισχύς 950 μεγαβάτ.

Οι δύο μεγάλοι όμιλοι, δηλαδή η γνωστή μας “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή” και ο Όμιλος Κοπελούζου, που από ανταγωνιστές αρχικά επέλεξαν τελικά ένα επενδυτικό “γάμο”, με βάση τη σημερινή νομοθεσία είναι υποχρεωμένοι να ποντίσουν το δικό τους υποθαλάσσια καλώδιο που θα μεταφέρει ρεύμα από τη Κρήτη προς την ηπειρωτική χώρα και το αντίστροφο. Δηλαδή θα πρέπει να ποντιστεί και ένα δεύτερο μεγάλο καλώδιο, πέρα από τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, που προωθεί προς υλοποίηση ο ΑΔΜΗΕ.

Με τη ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Ενέργειας, το σκηνικό των δύο μεγάλων καλωδίων αλλάζει και οι ιδιώτες επενδυτές μπορούν να δεσμεύσουν χωρητικότητα στο κρατικό καλώδιο. Όχι βεβαίως τσάμπα και βερεσέ, αλλά με συγκεκριμένους οικονομικούς όρους και με ανάλογη συμμετοχή στο κόστος του έργου...

Όπως αναφέρει μάλιστα το energypress.gr, η εξέλιξη που ενδιαφέρει άρδην την Κρήτη είναι προ των πυλών, καθώς η σχετική ρύθμιση από το ΥΠ.ΕΝ. για να μπορούν μεγάλα νησιωτικά projects ΑΠΕ να ικανοποιούν την υποχρέωση διασύνδεσης που έχουν (με βάση την αδειοδότησή τους), κλείνοντας capacity σε διασυνδέσεις του ΑΔΜΗΕ, πρόκειται να προστεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.

«Ως γνωστόν, έχουν δοθεί στο παρελθόν άδειες για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών μεγάλου βεληνεκούς σε μη διασυνδεδεμένα νησιά ή νησιωτικά συμπλέγματα της χώρας, με παράλληλη πόντιση καλωδίων διασύνδεσης από τους ίδιους τους επενδυτές, προκειμένου να διοχετεύεται η παραγόμενη ενέργεια στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

Εμβληματικές τέτοιες περιπτώσεις είναι τα επενδυτικά σχέδια του Ομίλου Κοπελούζου και της ΤΕΡΝΑ στην Κρήτη, αλλά και της Iberdrola Rokas στο Βόρειο Αιγαίο (“Αιγαίο Ζεύξη”).

Με τη ρύθμιση που προτίθεται να φέρει στη Βουλή το ΥΠ.ΕΝ., παύει να θεωρείται προϋπόθεση υλοποίησης των έργων η ξεχωριστή διασύνδεση και δημιουργείται ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο, το οποίο προσομοιάζει με το μοντέλο λειτουργίας του καλωδίου “Πολυπόταμος-Νέα Μάκρη”.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, οι επενδυτές μπορούν να δεσμεύσουν χωρητικότητα στο καλώδιο διασύνδεσης που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, συμμετέχοντας προφανώς κατ’ αναλογία στη χρηματοδότηση της κατασκευής του.

Με το νομοσχέδιο θα δίνεται μεν η δυνατότητα, αλλά δε θα ορίζονται, όπως είναι φυσικό, οι όροι. Τη μεθοδολογία για τη διαστασιολόγηση κάθε έργου (τι ποσοστό του capacity μπορεί να δεσμευτεί) αλλά και την κοστολόγηση της συμμετοχής των επενδυτών ΑΠΕ το νομοσχέδιο θα την αναθέτει στη ΡΑΕ, η οποία θα αποφασίζει μετά από πρόταση του Διαχειριστή», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η αρχή από την Κρήτη

Η νομοθετική ρύθμιση έχει, όπως είναι προφανές, κεντρικό άρωμα... Κρήτης, με τη συνεργασία πλέον της επενδυτικής “σύμπραξης” ΤΕΡΝΑ-Κοπελούζου, που μάλιστα είναι πιθανό να διευρυνθεί περιλαμβάνοντας και τη ΔΕΗ, με τον ΑΔΜΗΕ.

Όπως έχουμε γράψει παλαιότερα εδώ στη “Νέα Κρήτη”, οι δύο μεγάλοι εγχώριοι όμιλοι είχαν καταθέσει δύο ανεξάρτητα επενδυτικά ενεργειακά σχέδια για την Κρήτη, περίπου εφάμιλλα. Και τα δύο προέβλεπαν αρχικά την εγκατάσταση αιολικών πάρκων κατά μήκος της Κρήτης, συνολικής ισχύος περί τα 1.000 μεγαβάτ για έκαστη επένδυση! Αθροιστικά, δηλαδή, μιλούσαμε για 2.000 μεγαβάτ, ένα κολοσσιαίο νούμερο.

Και τα δύο επενδυτικά σχέδια είχαν, επίσης, ως σημαντικό άξονα την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα.

Στην πορεία, οι δύο εταιρείες αποφάσισαν να τροποποιήσουν λίγο τα επενδυτικά σχέδια, “ψαλιδίζοντας” το μέγεθος των αιολικών πάρκων.

Για του λόγου το αληθές, στην περίπτωση της “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή”, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης τροποποιήθηκε, προβλέποντας την εγκατάσταση 285 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 855 μεγαβάτ, αντί για 1.077 μεγαβάτ που ήταν το αρχικό πλάνο. Ανάλογο “ψαλίδισμα” έγινε και στην έτερη επένδυση της ΕΛΙΚΑ.

Έστω και με τροποποιήσεις, οι δύο όμιλοι επέμειναν στην αυτόνομη πορεία τους. Φαίνεται πως οι αντιδράσεις σε περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίπεδο, αλλά και οι μεγάλες καθυστερήσεις ανέτρεψαν τον σχεδιασμό, με αποτέλεσμα οι δύο επιχειρηματίες να αλλάξουν άρδην ρότα και να επιστρέψουν το 2017 δριμύτεροι όχι πλέον ως ανταγωνιστές, αλλά ως “συνοδοιπόροι”.

Έτσι λοιπόν, προ 3ετίας περίπου είχαμε αλλαγή πλάνου. Συγκεκριμένα, τότε συγχωνεύτηκαν σε κοινό πρότζεκτ τα δύο μεγάλα έργα για τα αιολικά των ομίλων της “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή” και της ΕΛΙΚΑ (Όμιλος Κοπελούζου), προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες χρηματοδότησης από το πακέτο Γιούνκερ.

Πριν από λίγους μήνες μάλιστα, οι Όμιλοι Κοπελούζου και ΤΕΡΝΑ πέρασαν σε συζητήσεις με τη ΔΕΗ, προκειμένου να συμμετάσχει και εκείνη. Αντικείμενο των συζητήσεων ήταν, και προφανώς παραμένει, η δημιουργία ενός κοινού σχήματος μεταξύ των τριών πλευρών, το οποίο προφανώς θα επιδιώξει να συμβληθεί με τον ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να δεσμεύσει χωρητικότητα στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News