default-image

Eurogroup: στήριξη της Ελλάδας και της οικονομίας λόγω κορωνοϊού

Οικονομία
Eurogroup: στήριξη της Ελλάδας και της οικονομίας λόγω κορωνοϊού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα θα κάνει «πλήρη χρήση της ευελιξίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης για να αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες από την πανδημία του νέου κορωνοϊού», δήλωσε ο πρόεδρος του πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Θα κάνουμε πλήρη χρήση της ευελιξίας. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για τα απαραίτητα μέτρα ώστε να στηριχτεί η οικονομία στην Ελλάδα», ανέφερε.

Όσον αφορά την τελευταία 5η αξιολόγηση της χώρας, σημείωσε ότι η χώρα μας «έχει σημειώσει καλή πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ξεπερνώντας τους δημοσιονομικούς στόχους με πλεόνασμα 4% για το 2019».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε ότι στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης «η εικόνα συνολικά ήταν πολύ θετική, αν και υπήρχαν κάποιες αδυναμίες», προσθέτοντας πως διαπίστωσε στις συναντήσεις που είχε πρόσφατα στην Αθήνα, κατά την επίσκεψή του, ότι η Ελλάδα πλήττεται από δύο κρίσεις ταυτόχρονα: «την κρίση του κορωνοϊού και την κρίση του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού στα σύνορα της χώρας που είναι και τα σύνορα της Ευρώπης». «Εντυπωσιάστηκα από την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προχωρήσουν. Στο επίπεδο της Ευρωζώνης, ο Σεντένο ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν ότι, ενόψει της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, χρειάζεται άμεση, φιλόδοξη και συντονισμένη απάντηση και σε αυτό το πλαίσιο θα κάνουν χρήση «όλων των αναγκαίων εργαλείων για να περιορίσουν τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του Covid-19».

Τα μέτρα που αποφάσισαν οι εθνικές Αρχές μέχρι τώρα προσφέρουν σημαντική συνολική δημοσιονομική υποστήριξη στην οικονομία της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ειδικότερα, έχουν αποφασιστεί δημοσιονομικά μέτρα της τάξης του 1% του ΑΕΠ για το 2020 για τη στήριξη της οικονομίας, επιπρόσθετα των αυτόματων σταθεροποιητών, ενώ έχει επίσης αποφασιστεί να δρομολογηθούν μέτρα για την παροχή ρευστότητας τουλάχιστον 10% του ΑΕΠ. «Όλες οι εθνικές Αρχές θα επιτρέψουν στους αυτόματες σταθεροποιητές να λειτουργήσουν και επιπλέον θα δρομολογήσουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι οικονομικές συνέπειες του ιού αντιμετωπίζονται και δε βάζουν σε κίνδυνο τα οικονομικά και κοινωνικά μας επιτεύγματα», αναφέρουν οι ΥΠ.ΟΙΚ. στην ανακοίνωσή τους.

Ο Ρέγκλινγκ υπενθύμισε εξάλλου ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έχει 410 δισ. ευρώ σε δανειακή ικανότητα και διαθέτει πολλά και διαφορετικά εργαλεία για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη. «Τις επόμενες ημέρες θα σκεφτούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα εν λόγω εργαλεία», ανέφερε. «Θα αναλάβουμε οποιαδήποτε περαιτέρω συντονισμένη και αποφασιστική ενέργεια χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένης και της λήψης φορολογικών μέτρων, για να στηρίξουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση», τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Εurogroup. «Έχουμε μέχρι στιγμής αποφασίσει να παράσχουμε ταμειακές διευκολύνσεις ύψους τουλάχιστον 10% του ΑΕΠ, που συνίστανται στην παροχή εγγυήσεων και την αναβολή φορολογικών απαιτήσεων», συνεχίζει η ανακοίνωση, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να αυξηθούν μελλοντικά αυτά τα ποσοστά.

Οι συνέπειες που θα έχει για τον προϋπολογισμό των χωρών η εφαρμογή αυτών των προσωρινών δημοσιονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 δε θα λαμβάνεται υπόψη όταν εξετάζεται κατά πόσο συμμορφώνονται οι χώρες με τους δημοσιονομικούς κανόνες και τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε.

Οι υπουργοί ζήτησαν επίσης να εφαρμοστεί «πλήρης ευελιξία» για να στηριχτεί ο τραπεζικός τομέας. Ο Σεντένο είπε ότι συμφωνήθηκε να συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για να εξετάζουν την κατάσταση.

Μέτρα από την Επιτροπή- Αποδέσμευση πόρων

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε ότι οι Βρυξέλλες θα θέσουν στη διάθεση των χωρών το ποσό των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πιο ευάλωτους τομείς της οικονομίας. Τα χρήματα αυτά είχαν ήδη δοθεί στο πλαίσιο των Διαρθρωτικών Ταμείων, όμως δεν είχαν χρησιμοποιηθεί και θα έπρεπε να επιστραφούν. Τώρα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Κομισιόν ελπίζει ότι θα μπορέσει επίσης να βρει άλλα 29 δισεκατομμύρια από επενδύσεις, δηλαδή συνολικά 37 δισ. ευρώ. Θα δώσει εξάλλου την άδεια στις χώρες-μέλη να δαπανήσουν 28 δισ. ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία (ποσά που προέρχονται από τον πολυετή προϋπολογισμό του 2014-20) και τα οποία δεν έχουν ακόμη κατανεμηθεί. Μια άλλη πηγή εξεύρεσης πόρων είναι το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε., απ’ όπου είναι εφικτό να διατεθούν έως και 800 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης. Τέλος, οι Βρυξέλλες θα διαθέσουν 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. ως εγγύηση προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ώστε να αποδεσμευτούν κεφάλαια κίνησης ύψους 8 δισ. ευρώ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ανοχή στα ελλείμματα

Οι Βρυξέλλες υποσχέθηκαν ότι θα επιδείξουν «τη μέγιστη ευελιξία» σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων για τον προϋπολογισμό των χωρών-μελών, ιδίως για τον περίφημο «κανόνα του 3%» για το έλλειμμα. Έτσι, οι χώρες θα μπορέσουν να αυξήσουν τις δημοσιονομικές δαπάνες τους για να αντιμετωπίσουν την επιδημία και να περιορίσουν τις αρνητικές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες. «Στην περίπτωση σοβαρής οικονομικής ύφεσης» στην Ευρωζώνη, η Κομισιόν δηλώνει έτοιμη να ενεργοποιήσει ένα άρθρο με το οποίο αναστέλλεται η εφαρμογή των κανόνων.

Πιο διαλλακτική θέλει επίσης να είναι απέναντι στις κρατικές ενισχύσεις. «Θα φροντίσουμε ώστε να μπορούν να δοθούν κρατικές ενισχύσεις στις εταιρείες (ιδίως τις μικρομεσαίες) που έχουν ανάγκη» λόγω της κρίσης, όπως δήλωσε χθες η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι ευρωπαϊκές συνθήκες προβλέπουν ότι οι ενισχύσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο να καλυφθούν οι ζημιές που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές ή από άλλα έκτακτα γεγονότα, είναι συμβατές με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς.

Στήριξη στην έρευνα για τον ιό

Οι Βρυξέλλες θα διαθέσουν επίσης 140 εκατομμύρια ευρώ από δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια για έρευνες που αφορούν την παραγωγή εμβολίων, διαγνωστικών τεστ και θεραπειών. Κατατέθηκαν περισσότερες από 90 προτάσεις και έχουν επιλεγεί οι 17 από αυτές. Οι υπουργοί Υγείας και Εσωτερικών συσκέπτονται καθημερινά μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νόσων, που εδρεύει στη Στοκχόλμη, συγκεντρώνει τα δεδομένα για την εξέλιξη της επιδημίας και κάνει συστάσεις στις χώρες-μέλη.

Θέλει επιπλέον πόρους το Ευρωκοινοβούλιο

Ο πρόεδρος και οι συντονιστές της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αν και υποδέχτηκαν θετικά τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης του κορωνοϊού, αποδοκίμασαν την απόφαση για απλή «επαναχρησιμοποίηση» των υφιστάμενων κεφαλαίων και ζητούν τη χρήση νέων, πρόσθετων χρηματοδοτικών μέσων. Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, «επιπροσθέτως των μέτρων που ανακοινώθηκαν στις 13 Μαρτίου, η Επιτροπή Προϋπολογισμών προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει κινητοποίηση νέων κεφαλαίων που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού 2020 μέσω εργαλείων ευελιξίας. Οι επιπτώσεις στην οικονομία μας είναι τώρα σημαντικές. Η Επιτροπή Προϋπολογισμών είναι έτοιμη να προχωρήσει γρήγορα στις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να ανακουφίσει τα συστήματα υγείας, την οικονομία μας και τους πολίτες της Ε.Ε.», πρόσθεσαν τα μέλη της Επιτροπής του Ε.Κ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News