Κορωνοϊός: Ο νέος ρόλος που θα «παίξουν» οι τράπεζες

Οικονομία
Κορωνοϊός: Ο νέος ρόλος που θα «παίξουν» οι τράπεζες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας

Η κυβέρνηση μπορεί να περίμενε τις αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup για να προσδιορίσει το εύρος των μέτρων παρέμβασης για να ελεγχθούν οι συνέπειες από την πανδημία στην ελληνική οικονομία, ωστόσο ήδη τίθενται άλλα θέματα που πρέπει να προχωρήσουν έτσι κι αλλιώς. Για παράδειγμα τον ρόλο που καλούνται να παίξουν οι τράπεζες, ώστε να συναποφασίσουν με την κυβέρνηση και να εφαρμόσουν τα μέτρα ανακούφισης της οικονομίας.

Το ζητούμενο της κυβέρνησης από το τραπεζικό σύστημα είναι ετοιμότητα για “μετάγγιση” ρευστότητας στις επιχειρήσεις και αύξηση των “επεμβάσεων” για την εξυπηρέτηση του χρέους επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Παράλληλα, σε επίπεδο διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς μπαίνει και το θέμα παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Η έκταση των μέτρων που θα εφαρμοστούν πανευρωπαϊκά θα διαμορφώσουν το εύρος των παρεμβάσεων από τις ελληνικές τράπεζες για τη στήριξη του επιχειρηματικού ιστού της χώρας, αλλά και των νοικοκυριών που θα πληγούν από την πανδημία του κορωνοϊού. Μέρος της ρευστότητας των 10-12 δισ. ευρώ που οι τράπεζες υπολόγιζαν να ρίξουν φέτος στην Οικονομία με τη μορφή νέων δανείων αναμένεται να κατευθυνθούν νωρίτερα σε επιχειρήσεις που θα υποστούν τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Επιπλέον, αναμένεται να “παγώσουν” οι δόσεις δανείων για τις επιχειρήσεις αυτές και για το θέμα οι τράπεζες βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα. Η πίεση που ασκούν οι έκτακτες συνθήκες στον δανεισμό επιχειρήσεων και νοικοκυριών θα οδηγήσει επίσης σε νέα προϊόντα για να αναχαιτιστεί ο κίνδυνος δημιουργίας νέων “κόκκινων” δανείων.

Με τις πρώτες εκτιμήσεις των τραπεζών, το κύριο βάρος της χρηματοδοτικής στήριξης θα απαιτηθεί για επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου (από ξενοδοχεία έως rent a car) και επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης. Αυτές είναι οι επιχειρήσεις που δέχονται άμεσα τεράστιο πλήγμα από τον περιορισμό κατ’ οίκον που επιβάλλει ο κορωνοϊός.

«Όταν κορυφαίοι tour operators, όπως η TUI και η Apollo, αναβάλλουν τις προκαταβολές για τις κρατήσεις στα ελληνικά ξενοδοχεία και δηλώνουν ότι θα πληρώσουν μετά την αναχώρηση του τουρίστα ή όταν βλέπουμε τη Lufthansa να σταματάει 23.000 πτήσεις, η κατάσταση δεν είναι καθόλου εύκολη για τον ελληνικό τουριστικό κλάδο. Το ίδιο ισχύει και για τον κλάδο της εστίασης. Μόνο τα σούπερ-μάρκετ είναι ωφελημένα γιατί κάνουν τζίρους Χριστουγέννων και εκτιμούμε ότι περίπου το 40% της κερδοφορίας αυτού του τζίρου θα φανεί στα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς. Το κομμάτι του cash & carry, ωστόσο, θα εμφανίσει μειωμένους τζίρους, καθώς απευθύνεται σε επαγγελματίες», αναφέρει ενδεικτικά, σε δηλώσεις που έκανε στο capital.gr, αρμόδιο στέλεχος του corporate banking συστημικής τράπεζας.

Η κατάσταση, βεβαίως, δεν προοιωνίζεται δύσκολη μόνο για τους δύο προαναφερόμενους επιχειρηματικούς κλάδους, αφού από τη ναυτιλία (τα ναυπηγεία στην Κίνα δε δουλεύουν ούτε για νέες κατασκευές πλοίων, ούτε για επισκευές, ούτε καν για την πιστοποίηση του αξιόπλοου), τις εξαγωγικές έως την κάθε μικρομεσαία επιχείρηση, οι επιπτώσεις του κορωνοϊού θα είναι μεγάλες.

Οι τράπεζες ξεκίνησαν από χθες να αποτιμούν την κατάσταση, μετά και τα νέα μέτρα που θα εγκριθούν από το Eurogroup. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δηλώνουν πρόθυμες και έτοιμες να στηρίξουν τις επιχειρήσεις, τόσο τους υγιείς πελάτες τους, παρέχοντας αναγκαία ενδιάμεση χρηματοδότηση ή αύξηση πιστοδοτικών γραμμών, όσο και πελάτες που έχουν δάνεια σε ρύθμιση και πασχίζουν να τα κρατήσουν ενήμερα εν μέσω κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι για την κυβέρνηση η στήριξη των επιχειρήσεων και από πλευράς τραπεζών έχει ζητούμενο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

«Εμείς θα βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να μείνουν όρθιες, αρκεί να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Αυτό θα είναι κρίσιμο κριτήριο για το επόμενο διάστημα», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης.

Το άλλο μέτωπο στο οποίο καλούνται να δώσουν τη “μάχη του κορωνοϊού” οι τράπεζες είναι αυτό των ρυθμίσεων για την αποτροπή νέας γενιάς “κόκκινων” δανείων. Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας προανήγγειλε αίτημα προς τις τράπεζες για μέτρα αναστολής των δόσεων δανείων και νέες ρυθμίσεις. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα θέσει στους Θεσμούς και αίτημα παράτασης του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που λήγει στις 30 Απριλίου, ελπίζοντας σε ικανοποιητικές διευθετήσεις.

Ο “συναγερμός” νέων “κόκκινων” δανείων έχει χτυπήσει ήδη στις τράπεζες, οι οποίες, αν και δε βλέπουν μέχρι στιγμής “αρρυθμία” στην εξυπηρέτηση ρυθμισμένων δανείων, εξετάζουν τη δημιουργία νέων προϊόντων ως άμυνα στον κίνδυνο νέων αθετήσεων. Το ζητούμενο είναι οι προληπτικές λύσεις να δοθούν, αλλά αυτές να μη “βαφτιστούν” ρυθμίσεις, διότι έτσι οι τράπεζες θα υποχρεωθούν στον σχηματισμό νέων προβλέψεων.

Σημειώνεται ότι τους τελευταίους οκτώ μήνες, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης έχουν ρυθμίσει περίπου 187.000 δάνεια, συνολικού ύψους 11,2 δισ. ευρώ. Η διεύρυνση των ρυθμίσεων κρίνεται αναγκαία, ωστόσο δεν πρόκειται, ελέω κορωνοϊού, να γίνει άκριτα, με κίνδυνο να ευνοήσει φαινόμενα στρατηγικής αθέτησης πληρωμών.

Οι εξελίξεις με την πανδημία του κορωνοϊού μεταβάλλουν ώρα με την ώρα το τοπίο και τις ανάγκες που θα πρέπει να καλύψουν οι κρατικοί προϋπολογισμοί και το τραπεζικό σύστημα. Μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, εποπτείας και κρατικών ενισχύσεων είναι όλα ανοιχτά για περαιτέρω χρήση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η οικονομία, πανευρωπαϊκά, βαδίζει σε κινούμενη άμμο και εάν η “μάχη” με τον κορωνοϊό δείχνει να κρατάει περισσότερο απ’ όσο έχει, μέχρι στιγμής, εκτιμηθεί, τότε θα υπάρξει και νέα “επίθεση” μέτρων.

Υπό τις συνθήκες αυτές, είναι αναμενόμενο ότι οι εποπτικές Αρχές (ΕΚΤ/SSM) θα εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορέσουν να απορροφήσουν τις επιπτώσεις από τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών (π.χ. χειρισμοί σε επίπεδο πρόσθετων προβλέψεων για την απορρόφηση ζημιών, διευκολύνσεις στα όρια των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, liquidity buffers).

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News