Μητσοτάκης: Ελλάδα και Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν

Οικονομία
Μητσοτάκης: Ελλάδα και Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το ενδιαφέρον σας για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ισχυρότερο από τον φόβο σας για τον κορωνοϊό» - Οι δηλώσεις στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ

Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκβιάζονται από κανέναν, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και διακήρυξε τη βούληση και την δυνατότητα της Ελλάδας και της ΕΕ να διαφυλάξουν τα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα.

«Αποδείξαμε ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε την εθνική και την ευρωπαϊκή κυριαρχία», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Βερολίνο και ευχαρίστησε την Ευρώπη, αλλά και πολλά κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, για την έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης τους σε αυτή την συγκυρία. «Καιρός να αποδείξουν όλοι ότι εννοούν και ότι επιδιώκουν τη σοβαρή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού», συμπλήρωσε, με το βλέμμα στις επικείμενες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναφερόμενος στην αποψινή συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με την ηγεσία της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα να γίνει η αρχή για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρξει έμπρακτη αλλαγή στη στάση της Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, «αποπειράται να καταστήσει παράνομους εισβολείς δεκάδες χιλιάδες μετανάστες για δικά της συμφέροντα, παραβιάζοντας με ωμό τρόπο τα σύνορα μας».

Αν ο κ. Ερντογάν επιθυμεί να αναθεωρηθεί η Κοινή Δήλωση την οποία ο ίδιος κατεδάφισε στην πράξη, σημείωσε ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να αποσύρει τους απελπισμένους που συγκέντρωσε στον Έβρο, να δεχθεί πίσω όσους παράνομους έχουν συλληφθεί στην Ελλάδα, να εξετάσει βελτιώσεις στην Κοινή Δήλωση, π.χ. με κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής με την FRONTEX και στα τουρκικά χωρικά ύδατα για τον έλεγχο των διακινητών και να δεχτεί επιστροφές παράνομων μεταναστών όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και από την ενδοχώρα.

 «Η Ελλάδα πάντα αναγνωρίζει κρίσιμο ρόλο της Τουρκίας στη διαχείριση και χρειάζεται την βοήθεια της ΕΕ, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών, χρησιμοποιώντας κατατρεγμένους ως πιόνια», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χαιρέτισε την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλημάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων που φιλοξενούνται στην Ελλάδα. «Καλώ όσο περισσότερους να συμμετάσχουν σε αυτή την έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης. Είναι ένα βάρος που δεν μπορούν να σηκώσουν μόνο Ελλάδα και Γερμανία», δήλωσε και επισήμανε ότι κανονικά αυτή την ευθύνη θα έπρεπε να την αναλάβουν όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ.

Μέρκελ: Είμαστε αλληλέγγυοι στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Την πλήρη υποστήριξη της Γερμανίας στην Ελλάδα εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού φόρουμ στο Βερολίνο. Η Γερμανίδα Καγκελάριος αναφέρθηκε και στα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Τα τελευταία χρόνια και τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει πολλούς ανθρώπους που είναι απελπισμένοι και θέλουν να φύγουν, πολλούς που ζητούν άσυλο» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η Ελλάδα έχει την αλληλεγγύη μας και την πλήρη υποστήριξή μας», πρόσθεσε.

Σημαντικό η ελληνογερμανική συνεργασία να αναπτυχθεί σε πιο δυναμικούς τομείς

«Το αφήγημα στις ελληνογερμανικές σχέσεις αλλάζει. Πήγαμε σε σχέση ισότιμων εταίρων που θα μπορέσει να δρομολογήσει επενδύσεις προς όφελος και των δύο πλευρών», επισήμανε στη συνέχεια στης ομιλίας του Ελληνογερμανικό Φόρουμ στο Βερολίνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά θετική. Το Φεβρουάριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος για την Ελλάδα ήταν ο υψηλότερος από το 2000».

«Θέλουμε να αυξήσουμε τα 4,5 εκατ. των Γερμανών που έρχονται στην Ελλάδα κυρίως το καλοκαίρι. Θέλουμε να έρχεστε και σε άλλες εποχές. Εκτός από ακρογιαλιές έχουμε και πολύ ωραία βουνά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Σημείωσε πως το πιο σημαντικό είναι η συνεργασία μας να αναπτυχθεί σε πιο δυναμικούς τομείς, αναφέροντας την πράσινη ενέργεια, τη φαρμακευτική τεχνολογία, την νέα διαχείριση των απορριμμάτων.

«Μετράμε ήδη κάποιες πρώτες ενθαρρυντικές πρωτοβουλίες. Οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν στα χρόνια της κρίσης αλλά άντεξαν και έχουμε τη δυνατότητα να τις ενισχύσουμε περισσότερο» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανέφερε ότι η κρίση που αντιμετωπίζουμε, κυρίως του κορωνοϊού, θα περάσει «και ευχόμαστε σύντομα».

«Εδώ βάζουμε τα θεμέλια για την επόμενη και μεθεπόμενη ημέρα», τόνισε και προσέθεσε: «Καθώς η Γερμανία είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ φέτος, προσβλέπουμε και στην παρουσία της καγκελαρίου (Άγγελα Μέρκελ) στην Έκθεση, να έχουμε την ευκαιρία να την εγκαινιάσουμε από κοινού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News