default-image

Κορωνοϊός: Ποιος είναι ο αντίκτυπος στην Ελληνική Οικονομία

Οικονομία
Κορωνοϊός: Ποιος είναι ο αντίκτυπος στην Ελληνική Οικονομία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις στο θέμα του κορωνοϊού Covid - 19 άγγιξαν πλέον και την ελληνική αγορά μετοχών και ομολόγων

Εκτός του ότι και οι δύο εγχώριες αγορές είναι ρηχές και συνεπώς ευάλωτες σε εξωτερικούς κραδασμούς, οι προοπτικές για τον τουρισμό μετά την εξάπλωση του ιού τόσο διεθνώς όσο και εντός της χώρας μας αποτελεί για τους αναλυτές το βασικό λόγο της φυγής των κεφαλαίων που παρατηρείται κατά τις τελευταίες ημέρες.

Η συνολική χρηματιστηριακή αξία του ΧΑΑ υφίσταται απώλειες της τάξεως των 8 δις ευρώ από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας μέχρι το μεσημέρι (1 μ.μ) της Παρασκευής 28/2 2020 και ποσοστιαίες απώλειες 21% περίπου.

Η γενικότερη αδυναμία ποσοτικοποίησης των επιπτώσεων στην οικονομική δραστηριότητα και η έλλειψη ορατότητας σχετικά με τον χρονικό ορίζοντας εξομάλυνσης της ταχύτητας διάδοσης της επιδημίας εξηγούν σε μεγάλο βαθμό την έντονη καθοδική πορεία των όλων χρηματιστηριακών δεικτών. Τα θεμελιώδη και οι επιμέρους προοπτικές των εταιρειών περνούν σε εντελώς δεύτερη μοίρα και υπάρχουν μόνο η επιτακτική ανάγκη της «εξόδου» από τις μετοχές.

Ανατρέχοντας στην περίοδο της επιδημίας του SARS(2002-2003), οι αφίξεις τουριστών από την Κίνα σε Ευρωπαϊκούς προορισμούς υποχώρησαν κατά 7% και αντίστοιχα από άλλες Ασιατικές χώρες κατά 8%. Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες που καθιστούν την σύγχρονη επιδημία περισσότερο επώδυνη. Πρώτον η Κίνα αντιπροσωπεύει σήμερα ποσοστό 16% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έναντι 4% κατά την διάρκεια της επιδημίας του SARS. Δεύτερον, η διαφαινόμενη εξάπλωση στην γειτονική Ιταλία και η δημιουργία ανησυχιών πιθανολογείται ότι θα πλήξει τις αερομεταφορές ακόμη και ενδοευρωπαικά. Επισημαίνουμε από την άλλη μεριά, ότι η εποχικότητα της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα (Μάιος – Οκτώβριος) δίνει την δυνατότητα απορρόφησης των αρχικών κραδασμών στις τουριστικές ροές.

Σε επίπεδο εκτίμησης των επιπτώσεων για το ΑΕΠ της Ελλάδας, πιθανολογείται μείωση κατά 0.2% για το πρώτο τρίμηνο με μικρότερη επίπτωση σε ετήσια βάση αν δεν υπάρξει δυσμενής παράταση πέρα του Μαρτίου. Εάν, η επίδραση της επιδημίας συνεχιστεί πέρα του τριμήνου, υπολογίζεται αρνητική επίπτωση στο ΑΕΠ της τάξεως του 0.3% σε ετήσια βάση, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί «προσγείωση» της ανάπτυξης στο 2% έναντι του 2.4%, που εκτιμά η Ευρωπαϊκή επιτροπή και 2.8% που αναμένει η κυβέρνηση.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αναφοράς κινείται έντονα ανοδικά λόγω των ρευστοποιήσεων που πραγματοποιούνται και σε αυτή την κατηγορία επενδύσεων και από τα επίπεδα του 0.95% που βρίσκονταν πριν από την επέκταση της επιδημίας έχει αναρριχηθεί στο 1.45%. Οι ισχυρές πιέσεις παρατηρούνται και στα εταιρικά ομόλογα αλλά και στους τίτλους tier II που εξέδωσαν πρόσφατα οι τράπεζες Alpha –Πειραιώς που διαπραγματεύονται χαμηλότερα της ονομαστικής τους αξίας στο 94,0 και στο 86,0 αντίστοιχα.

Πηγή: XSpot – Κωνσταντίνος Καρλής

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News