Κορωνοϊός: Νοσούν και οι αγορές

Οικονομία
Κορωνοϊός: Νοσούν και οι αγορές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Covid 19 κτυπά την παγκόσμια οικονομία

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού έχουν δημιουργήσει μια εικόνα χάους στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου, με τις ευάλωτες αγορές, όπως είναι αυτή των Αθηνών, να βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.

Μάλιστα, η πτώση του 21% μέσα σε ελάχιστες ημέρες έχει προκαλέσει έναν πανικό στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού να ξεπερνούν και αυτές των capital controls.

Η εικόνα της αγοράς έχει πάψει πλέον να είναι απλά... απογοητευτική και έχει εξελιχθεί σε επικίνδυνη, δημιουργώντας έντονες ανησυχίες για τη συνέχεια, με σχεδόν 8 δισ. ευρώ να έχουν κάνει “φτερά” από την κεφαλαιοποίηση των ελληνικών εισηγμένων φέτος.

Οι αναλυτές, εξηγώντας τα αίτια της κατάρρευσης υπογραμμίζουν τις αδυναμίες που ήδη είχε η ρηχή και ευάλωτη ελληνική αγορά, ωστόσο επισημαίνουν πως σημαντικό ρόλο παίζουν και οι φόβοι των επενδυτών για τις προοπτικές του τουρισμού.

Η εξάπλωση του κορωνοϊού σε πολλές χώρες πλέον και φυσικά εντός και των ελληνικών συνόρων έχει οδηγήσει τους επενδυτές σε μαζική φυγή από το Χ.Α. αλλά και από τα ομόλογα, τα οποία το τελευταίο διάστημα παρουσίαζαν σημαντικές αντιστάσεις.

Πλέον πυκνά και γκρίζα σύννεφα έχουν συγκεντρωθεί πάνω απ’ όλα τα ελληνικά assets, μετατρέποντάς τα από το μεγάλο επενδυτικό story, μετά και τα ιλιγγιώδη κέρδη του 2019, στα assets με τις μεγαλύτερες απώλειες διεθνώς από τις αρχές του έτους.

«Η αδυναμία ποσοτικοποίησης των επιπτώσεων στην οικονομική δραστηριότητα και η έλλειψη ορατότητας αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα εξομάλυνσης της ταχύτητας διάδοσης της επιδημίας εξηγούν το γιατί οι αγορές έχουν επιστρέψει σε μια έντονη τοξική καθοδική πορεία. Τα θεμελιώδη και οι επιμέρους προοπτικές των εταιρειών δεν υπάρχουν στο πλάνο, υπάρχουν μόνο τιμές και πανικόβλητοι πωλητές. Η πτωτική εικόνα της αγοράς είναι καθολική, η προσφορά δεν κάνει διακρίσεις σε άμεσα εμπλεκόμενους και μη, αυτό φαίνεται και από τον τζίρο των τελευταίων συνεδριάσεων, ο οποίος παραμένει σταθερά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ», όπως σχολιάζει η Beta Securities.

Η τάση αποεπένδυσης που τηρούν τα μεγάλα κεφάλαια από τις αγορές - και ειδικά από τις αγορές που ενέχουν ρίσκο όπως το Χ.Α., το οποίο και ανήκει στις αναδυόμενες - σε συνδυασμό με τις ήδη υπάρχουσες αδυναμίες της ελληνικής αγοράς, διατηρούν τις ανησυχίες των αναλυτών, με κανέναν να μην τολμά να προβλέψει το οτιδήποτε.

«Είναι σίγουρο ότι η έκταση του προβλήματος δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί και αυτή η αβεβαιότητα τρομάζει την επενδυτική κοινότητα», σχολιάζει η “Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ”.

Από την πλευρά του, ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, εξηγώντας τη σφοδρότητα του ελληνικού sell-off, σημειώνει πως τα σημάδια μιας προβληματικής αγοράς έχουν γίνει ορατά εδώ και αρκετές εβδομάδες. Η ρηχότητα, ο έλεγχος του Χ.Α. σχεδόν αποκλειστικά από ξένα επιθετικά χαρτοφυλάκια, οι απαιτητικές αποτιμήσεις σε αρκετές μετοχές, αλλά και η σοβαρή έλλειψη εγχώριας επενδυτικής δυναμικής αποτελούν το ένα σκέλος των αιτιών της υπεραπόδοσης στην πτώση. Το άλλο και πιο σημαντικό είναι τα συνεχιζόμενα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, που εμφανίζονται σε πρόδρομους μακροοικονομικούς δείκτες. Οι καθυστερήσεις και αναβολές στις διαρθρωτικές αλλαγές (κυρίως στον δημόσιο τομέα) και η έλλειψη σοβαρής παραγωγικής δυναμικής της χώρας άρχισαν να επανεμφανίζονται.

Ωστόσο, το βασικότερο αίτιο της μεγάλης φυγής των επενδυτών από τα ελληνικά assets εντοπίζεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στους φόβους γύρω από τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του ιού στον τουρισμό. Ο τουρισμός αποτελεί ένα από τα βασικά στηρίγματα της ελληνικής οικονομίας και το πιθανό πλήγμα που θα δεχτεί, τόσο σε ό,τι αφορά τις αφίξεις όσο και τις εισπράξεις, θέτει σημαντικούς κινδύνους στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Όπως σημείωσε προχθές και η Capital Economics, οι πιο ευάλωτες στην τρέχουσα κρίση του κορωνοϊού είναι οι αναδυόμενες αγορές και οι οικονομίες που έχουν μεγάλη εξάρτηση στον τουρισμό. Η Ελλάδα ανήκει και στα δύο αυτά “γκρουπ”. Άλλωστε, αυτό σημείωσε και το Bloomberg: «Οι επενδυτές που πόνταραν μαζικά στο ελληνικό Χρηματιστήριο πέρυσι, τώρα τρέχουν προς την έξοδο, υπό το βάρος των ανησυχιών πως η εξάπλωση του κορωνοϊού θα πλήξει την τουριστική βιομηχανία της χώρας».

Ο κορωνοϊός έχει πλέον “μεταδοθεί” και στα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να εκτοξεύεται χθες στο 1,23%, με την αύξηση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου μέσα σε λίγες μόνο ημέρες - και από τα ιστορικά χαμηλά του 0,92% που σημείωσε πρόσφατα - να διαμορφώνεται στο... 34%.

Και διεθνώς

Αντιμέτωπα με τη χειρότερη εβδομάδα από το ναδίρ της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης βρίσκονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊού εξακολουθεί να ωθεί τις παγκόσμιες αγορές σε περιοχή διόρθωσης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 4,29%, στις 372,74 μονάδες, και βρίσκεται σε τροχιά για τη χειρότερη εβδομάδα από τον Αύγουστο του 2011.

Ο Euro Stoxx 50, ο δείκτης των κορυφαίων εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης (blue - chip) της Ευρωζώνης, χάνει 4,57% στις 5.327,55 μονάδες.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση 4,49% στις 11.883 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 4,35% στις 5.253 μονάδες. Πτώση 4,58% σημειώνει ο βρετανικός FTSE 100 στις 6.478 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 χάνει 4,05%, ενώ ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ υποχωρεί 4,35%. Στην Πορτογαλία, ο PSI 20 υποχωρεί 3,88%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εισήλθαν σε περιοχή διόρθωσης προχθές Πέμπτη, έχοντας υποχωρήσει κατά περισσότερο από 10% από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα της 19ης Φεβρουαρίου του περασμένου έτους (433,90 μονάδες για τον Stoxx 600), καθώς η ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού εκτός Κίνας υποχρέωσε τις παγκόσμιες αγορές σε μεγάλες απώλειες.

Επτά μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια έχουν επίσης εισέλθει σε περιοχή διόρθωσης, ενώ ο αμερικανικός δείκτης Dow Jones έχασε 1.200 μονάδες την Πέμπτη, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του.

Οι μετοχές παγκοσμίως οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομάδα από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, με τον MSCI World να υποχωρεί 9%.

Επιχειρήσεις

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Thyssenkrupp συμφώνησε να πουλήσει τη μονάδα ανελκυστήρων σε κοινοπραξία των Advent, Cinven και Rag, σε μια συμφωνία 17,2 δισ. ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News