default-image

Ακίνητα: Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα-Τα 4 κλικ για να μην γίνουν λάθη

Κρήτη
Ακίνητα: Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα-Τα 4 κλικ για να μην γίνουν λάθη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσω της πλατφόρμας θα δηλώνονται τα σωστά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων

«Πρεμιέρα» σήμερα για την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα δηλώνονται τα σωστά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων.

Με 4 απλά βήματα, 4 κλικ, σε έναν υπολογιστή ή τάμπλετ, θα μπορούν από σήμερα, και μέχρι τις 31 Μαρτίου, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων και εδώ στην Κρήτη να διορθώσουν ηλεκτρονικά το δηλωμένο στους Δήμους εμβαδόν των περιουσιών τους, απαλλασσόμενοι από πρόστιμα ή αναδρομικές χρεώσεις.

Μετά από αναμονή αρκετών ημερών, στις 2 σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων διόρθωσης των δηλωθέντων τετραγωνικών για όσα ακίνητα κατά το παρελθόν είχαν δηλωθεί πλημμελώς στους Δήμους.

Μέσω της πλατφόρμας, με πολύ απλό τρόπο, χωρίς να παιδεύονται, περί τους 4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα θα μπορούν να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις στους Δήμους τους, για να “αποκαλύψουν” τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των ιδιοκτησιών τους χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την πενταετία 2015-2019, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του Ν. 4647/2019.

Οι ιδιοκτήτες που θα υποβάλουν τις δηλώσεις αυτές θα επιβαρύνονται μόνο με τα ποσά δημοτικών φόρων και τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλούμενα τ.μ. και αφορούν σε χρονικές περιόδους από την 1η/1/2020 και μετά.

Τη συγκεκριμένη ρύθμιση, όπως έχουμε γράψει, την πέρασε το υπουργείο Εσωτερικών, αποδεχόμενο σχετικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, δίνοντας έτσι το έναυσμα για να βγουν κερδισμένοι και οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και οι Δήμοι.

Οι μεν ιδιοκτήτες βγαίνουν κερδισμένοι γιατί, διορθώνοντας οικειοθελώς τα δηλωμένα τετραγωνικά σπιτιών, καταστημάτων και επιχειρήσεων, θα γλιτώσουν από τη μέγγενη των προστίμων που κάποια στιγμή θα τους καταλογίζονταν.

 Οι δε Δήμοι βγαίνουν κι αυτοί κερδισμένοι γιατί θα βγάζουν τους δημοτικούς φόρους με τα αληθινά πλέον τετραγωνικά μέτρα, και άρα με μεγαλύτερα ποσά, από ό,τι χρεώνονταν μέχρι τώρα, για τα εν λόγω ακίνητα.

Την ειδική πλατφόρμα ανέπτυξε η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας που διαχειρίζεται, και με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Τα τέσσερα βήματα απλά και γρήγορα

Την πλατφόρμα παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου και ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.

Όπως τόνισαν, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι απλή και γρήγορη στη χρήση και ήδη έχει εγκατασταθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/.

Για να εισέλθει κάποιος σ’ αυτήν και να διεκπεραιωθεί η διαδικασία δήλωσης των «ξεχασμένων» τετραγωνικών, απαιτούνται 4 πολύ απλά βήματα, με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή:

Βήμα 1: Σύνδεση στο σύστημα μέσω των στοιχείων πρόσβασης (μέσω user name και κωδικού πρόσβασης) στο TAXISnet.

Βήμα 2: Δημιουργία μιας δήλωσης για κάθε ακίνητο για το οποίο ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να προχωρήσει στη διόρθωση των στοιχείων των τετραγωνικών μέτρων, επιλέγοντας αρχικά τον Δήμο στον οποίο ανήκει.

Βήμα 3: Επιλογή του ακινήτου που επιθυμεί να διορθώσει από τη λίστα όλων των ιδιοκτησιών του και τροποποίηση του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων σύμφωνα με τα πραγματικά.

Βήμα 4: Υποβολή της δήλωσης.

Ειδικότερα, κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου θα μπορεί με τους κωδικούς που έχει για να αποκτά πρόσβαση στις υπηρεσίες του TAXISnet να εισέρχεται και στη συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα και να δηλώνει υπεύθυνα στον οικείο Δήμο, συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του που ηλεκτροδοτείται ή και που δεν ηλεκτροδοτείται, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη, το οποίο θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9, αλλά και τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτή που ήταν δηλωμένη στον Δήμο.

Λόγω της άμεσης διασύνδεσης της εφαρμογής με τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του Ε9 και των Δήμων, της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων, δε θα απαιτείται η αυτοπρόσωπη προσέλευση των πολιτών σε καμιά υπηρεσία, ούτε η συνυποβολή κάποιου δικαιολογητικού.

Οι υπηρεσίες Εσόδων των οικείων Δήμων θα επεξεργάζονται στη συνέχεια τις υποβληθείσες ηλεκτρονικές δηλώσεις και θα ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά για την αποδοχή τους, για τον υπολογισμό κάθε οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα και για τυχόν οφειλόμενα ποσά δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών από 1/1/2020 και μετά.

Όπως ξεκαθαρίστηκε, η προθεσμία υποβολής έως τις 31/3/2020 είναι επαρκής για την υποβολή όλων των δηλώσεων. Μετά από αυτή την ημερομηνία και έως 30/6/2020 θα μπορούν να δηλώσουν τα αδήλωτα τετραγωνικά τους μόνο όσοι κάνουν χρήση του νόμου για τα αυθαίρετα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News