Σ. Βαρδάκης: Διευρύνει τις ανισότητες το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Οικονομία
Σ. Βαρδάκης: Διευρύνει τις ανισότητες το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύγκρουση κορυφής και πόλεμο ανακοινώσεων προκαλεί η εισαγωγή του ασφαλιστικού στην Ολομέλεια της Βουλής, εν όψει και της επικείμενης ψήφισής του αύριο Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου.

Από τη μια το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει τα οφέλη από την αλλαγή των συντελεστών αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων που ευνοούν όσους συνταξιοδοτούνται ή έχουν συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, ενώ στέκεται και στον συνδυασμό των φορολογικών ελαφρύνσεων με το νέο σύστημα εισφορών, που αθροιστικά ευνοεί, όπως λέει, την πλειοψηφία των επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.

Στην αντίπερα όχθη η αξιωματική αντιπολίτευση καυτηριάζει την κατάργηση της 13ης σύνταξης και το νέο σύστημα εισφορών που αυξάνει και την ελάχιστη υποχρέωση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εκτιμώντας πως χάνουν 9 στους 10 συνταξιούχους και 9 στους 10 επαγγελματίες.

Ο Γιάννης Βρούτσης επανέλαβε ότι με το νομοσχέδιο και τις σχετικές μελέτες που το συνοδεύουν, οι συντάξεις διασφαλίζονται έως το 2070. Σημείωσε επίσης, ότι η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης θα ακουμπήσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μεσομακροπρόθεσμα, και θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη.

 «Η Κυβέρνηση διευρύνει τις ανισότητες του ασφαλιστικού συστήματος, σε βάρος πάντα της κοινωνικής πλειοψηφίας» υποστηρίζει ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης .

Μιλώντας στον 98.4 είπε ότι οι προεκλογικοί ισχυρισμοί της ΝΔ για επαναφορά του ασφαλιστικού συστήματος σε «προ Κατρούγκαλου επίπεδα», μέσα από ένα σύστημα δίκαιο, αναδιανεμητικό που θα ελαφρύνει συνταξιούχους και ασφαλισμένους, καταρρίπτονται. Όχι μόνο τους τελευταίους εφτά μήνες, σε καθημερινή βάση, λόγω των πολιτικών της επιλογών, σε μια σειρά από κρίσιμα πεδία, που σε καμία περίπτωση δεν στοχεύουν στην ισχυροποίηση της θέσης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Καταρρίπτονται και μέσα από την ίδια την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η Κυβέρνηση, όπως αυτή αποτυπώνεται, στο σχέδιο νόμου της, που κατατέθηκε στη Βουλή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News