Νέες παρεμβάσεις για έσοδα

Οικονομία
Νέες παρεμβάσεις για έσοδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρνητικά τα στοιχεία του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο

Την ώρα που τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια σημαντική υστέρηση ως προς τον στόχο των εσόδων (μέχρι τώρα είχαμε κάθε μήνα υπεραποδόσεις), η κυβέρνηση ετοιμάζεται για νέες κινήσεις στο πεδίο της φορολογίας.

Φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Φεβρουαρίου και θα περιλαμβάνει - πέρα από τις διατάξεις για τη φοροδιαφυγή - σειρά παρεμβάσεων για την τόνωση των εσόδων και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, παρέχοντας και κίνητρα στους φορολογουμένους, προωθεί το ΥΠ.ΟΙΚ. Παράλληλα, καταμετρά εναλλακτικές πηγές εξοικονόμησης δαπανών, ώστε να προωθήσει τον σχεδιασμό του για πρόσθετες φοροελαφρύνσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από πήγες του ΥΠ.ΟΙΚ., στο νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή, το οποίο προσδιορίζεται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου, θα περιλαμβάνονται διατάξεις οι οποίες θα διευκολύνουν εξώδικη επίλυση δικαστικών διαφορών.

Οι εν λόγω διατάξεις θα προβλέπουν ειδικό μηχανισμό - μόνιμο μέσω επιτροπών - ο οποίος στόχο θα έχει να μειώσει τον αριθμό των υποθέσεων, οι οποίες αναμένουν αυτή τη στιγμή τη δικαστική οδό. Υπολογίζεται πως ξεπερνούν τις 10.000 οι εταιρείες και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Σημειώνεται πως για το εν λόγω μέτρο της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών προβλέπεται στον προϋπολογισμό κονδύλι 50 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο πρέπει να διασφαλιστεί, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Εξηγούν πως θα βοηθήσει να κριθούν σε προδικαστικό επίπεδο όσοι δε θέλουν να περιμένουν τη δικαστική οδό. Παρ’ όλα αυτά θα μπορούν εν συνεχεία να την ακολουθήσουν σε περίπτωση που ο συμβιβασμός που θα επιχειρηθεί μέσα από ειδικές επιτροπές δεν επιτευχθεί. Δεν πρόκειται για μια διαδικασία τύπου περαίωσης, διευκρινίζουν, αλλά για μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε «μια λογική προσομοίωση αποφάσεων δικαστηρίων». Εξηγούν πως θα ωφελεί και οντότητες που θέλουν να “ξεμπερδεύουν” για μια σειρά από λόγους από τις οφειλές τους.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχουν επιπλέον κίνητρα για τη συλλογή των αποδείξεων - που παραμένει κεντρικός στόχος της κυβέρνησης - και βεβαίως οι διατάξεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.

Το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων αναμένεται να ενισχυθεί και μέσα από ειδικό πρόγραμμα δημοσιότητας που ήδη έχει ξεκινήσει. Έχει προκηρυχθεί πρόχειρος διαγωνισμός για δράσεις δημοσιότητας, οι οποίες στόχος είναι να τεθούν σε εφαρμογή από τον Μάρτιο.

Ευνοϊκή ρύθμιση για συνταξιούχους

Εντωμεταξύ, στο νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνονται και διατάξεις αναφορικά με μια ευνοϊκότερη μεταχείριση των συνταξιούχων, οι οποίοι θα πρέπει να επιστρέψουν αναδρομικά στο Δημόσιο. Οι εν λόγω διατάξεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων έχουν ως κεντρική φιλοσοφία τα μειωμένα πρόστιμα, ώστε να μην εξαντλείται η αυστηρότητα στην εν λόγω κατηγορία των οφειλετών (αναδρομικών φόρων σε όσους παρέλειψαν να δηλώσουν το 2014 τα αναδρομικά που πήραν και αφορούσαν τα έτη 2013 και προηγούμενα).

Στο τραπέζι παραμένουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και οι προτάσεις αναφορικά με τη μείωση της προκαταβολής φόρου για εταιρείες που επενδύουν. Η πρόταση, η οποία συζητείται με τους Θεσμούς, συνδέεται με το κατά πόσο θα εγκριθεί η αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων. Αφορά σε διά βίου αλλαγή του καθεστώτος της προκαταβολής και η επιλογή των επιχειρήσεων θα είναι οριζόντια με βάση τα στοιχεία που θα εγγράφονται στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων.

Δημοσιονομικός χώρος

Όλη η παραπάνω προσπάθεια αποτελεί το ένα σκέλος κυβέρνησης στο πεδίο της διασφάλισης δημοσιονομικού χώρου, αυτού της θωράκισης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Καταγράφονται και μία σειρά από πηγές εύρεσης πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου.

* Περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον είναι το πρόσθετο ποσό μερίσματος της Τράπεζας της Ελλάδος.

* Στα 279 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται προς το παρόν οι εισροές κονδυλίων που θα έρθουν στην Ελλάδα μετά από την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου να αναιρέσει τις επιστροφές κονδυλίων που έγιναν για παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας περί βοσκοτόπων. Οι τελικές διαδικασίες για το εν λόγω πόσο ολοκληρώνονται τον Μάιο, οπότε θα μπορούν να ληφθούν και οι αποφάσεις αναφορικά με τη χρήση του, αλλά και το πότε θα είναι διαθέσιμο στα κρατικά ταμεία.

* Έως 280 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον αναμένονται από την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξαιρέσει προσφυγικές δαπάνες από τον υπολογισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων. Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, υπάρχει και το κόστος 250 εκατ. ευρώ των κλειστών δομών, το οποίο μένει να φανεί αν θα καλυφθεί από κοινοτικά κονδύλια ή άλλη πηγή.

* Παράλληλα “τρέχει” και η επισκόπηση δαπανών από τον Ιανουάριο σε όλα τα υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς.

Υστέρηση προϋπολογισμού

Όσον αφορά στην εκτέλεση του προϋπολογισμού τον μήνα Ιανουάριο, παρατηρήθηκε υστέρηση στο πεδίο των εσόδων λόγω του σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Και τούτο καθώς, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, υπήρχαν εισροές κονδυλίων κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ που έγιναν στο τέλος Ιανουαρίου και θα εγγραφούν στον μήνα Φεβρουάριο (καλύπτουν ένα μέρος της υστέρησης των 644 εκατ. ευρώ). Επίσης, στο σκέλος των δαπανών υπήρχε μια πρόσκαιρη αύξηση λόγω της συμμετοχής του κράτους στο swap της Εθνικής Τράπεζας. Επίσης, δόθηκαν επιπλέον 44 εκατομμύρια ευρώ για τις ΥΚΩ της ΔΕΗ, οι οποίες όμως θα μετρήσουν εθνικολογιστικά στο 2019 (σ.σ. πέραν των 150 εκατ. που δόθηκαν το 2019).

Γενικότερα, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αποτελεί πιο αστάθμητο παράγοντα στον προϋπολογισμό του 2020, και τούτο, όπως εξηγούν στελέχη του ΥΠ.ΟΙΚ., εν αντιθέσει με το πεδίο των φορολογικών εσόδων στο οποίο υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια (σ.σ. και ο στόχος Ιανουαρίου επιτεύχθηκε).

Τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού Ιανουαρίου καταγράφουν πρωτογενές πλεόνασμα 498 εκατ. ευρώ έναντι 729 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2019 και στόχου 1,269 δισ. ευρώ φέτος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News