Ο κορωνοϊός και η παγκόσμια οικονομία

Οικονομία
Ο κορωνοϊός και η παγκόσμια οικονομία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αγορές δεν επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό

Ελαφριά δόση αισιοδοξίας και όχι πανικός κυριαρχεί στους δείκτες της παγκόσμιας οικονομίας λίγες εβδομάδες μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, ενώ υπήρχε μια ομόφωνη σχεδόν απόφαση πως η παγκόσμια οικονομία θα δεχόταν βαρύ πλήγμα εξαιτίας της εμφάνισης του νέου ασιατικού ιού, οι αναλυτές υποστηρίζουν πως οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία θα είναι μικρές.

Η εμφάνιση ενός ιού δεν είναι εύκολη υπόθεση στην παγκόσμια οικονομία, αφού επηρεάζονται μακροοικονομικά μεγέθη, όπως το ΑΕΠ, και ιδίως σε μια χώρα όπως η Κίνα, που κατά την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης σημείωνε ετήσια ανάπτυξη 10% και που η οικονομία της είναι οκτώ φορές μεγαλύτερη σήμερα σε σχέση με εκείνη του 2003, οπότε υπήρξε η εμφάνιση του ιού SARS. Παράλληλα, σταδιακά αναδεικνύεται ως μια υπερδύναμη στην παγκόσμια οικονομία, κάνοντας μερικούς να υποστηρίζουν πως θα πάρει την πρωτοκαθεδρία από τις ΗΠΑ.

Το 2003, η εμφάνιση του ιού SARS, που ανήκει στην ίδια οικογένεια μ’ εκείνη του κορωνοϊού, δημιούργησε μη ευνοϊκές επενδυτικές συνθήκες. Είναι αξιοσημείωτο πως, αν και προϋπήρχε το αρνητικό επενδυτικό συναίσθημα λόγω της ύφεσης, που λειτουργεί ως προειδοποιητικό σημάδι, ο νέος αυτός παράγοντας έφερε και νέα επιδείνωση. Η Ευρώπη ήταν εκείνη που “χτυπήθηκε” περισσότερο. Στην Κίνα ο αντίκτυπος του SARS ήταν λίγο μεγαλύτερος από το 1,0% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, δεν επικρατεί το αίσθημα της απαισιοδοξίας σε σχέση με πριν από δεκαεπτά χρόνια. Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Αλωνιστιώτης, chief Market Strategist της Delta Forex Group, τονίζει σε δημοσίευσή του πως «υπάρχουν λόγοι που θεωρούμε πως ο ιός μπορεί να αποτελέσει μια ιδανική επενδυτική ευκαιρία. Ο πρώτος είναι η τέταρτη χρηματιστηριακή χρονιά που είναι πολύ θετική σε αποδόσεις. Ο δεύτερος λόγος είναι πως από το 1950 υπήρξαν 13 χρονιές όπου ο S&P 500 έκλεισε με κέρδη πάνω από 30% και κάθε επόμενη χρονιά ήταν ισχυρά κερδοφόρα, με τον μέσο όρο να είναι 15,7%».

Την ίδια ακριβώς αντίληψη συμμερίζονται τόσο οι δείκτες της χρηματιστηριακής αγοράς όσο και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που ερευνούν τον αντίκτυπου του ιού στις διεθνείς αγορές.

Συγκεκριμένα, με τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Αύγουστο έκλεισε η Wall Street, ενώ τα αμερικανικά ομόλογα σημείωσαν απώλειες, καθώς οι επενδυτές πιστεύουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα δεχτεί μικρές μόνο επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη εξάπλωση του κινεζικού ιού.

Ο Nasdaq σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό και ο S&P 500 επέστρεψε σε θετικό έδαφος για τη χρονιά, καθώς οι επενδυτές έδειξαν ισχυρή διάθεση για ρίσκο. Οι μετοχές σημείωσαν “ράλι” τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία - κέρδη 0,4% για το GBP στα 1,3040, πτώση 0,2% για το EUR στα 1,1043 και πτώση 0,9% για το JPY, καθώς υπάρχει “φυγή” από τα ασφαλή “καταφύγια”. Συνέχεια στο “εκκωφαντικό ράλι” της Tesla το οποίο πυροδοτήθηκε από την ανακοίνωση της Panasonic ότι η κοινή μονάδα μπαταρίας πέρασε σε κέρδη για πρώτη φορά. Η Tesla έχει διπλασιάσει την τιμή της το 2020.

Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη, η Morgan Stanley εκτιμά ότι «σίγουρα θα υπάρξουν επιπτώσεις στο ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, αλλά, εάν οι οδηγοί της παγκόσμιας ανάκαμψης παραμένουν “ανέπαφοι”, η ανάπτυξη θα επανέλθει στην πορεία ανάκαμψης», όταν τα αποτελέσματα της αναστάτωσης εξασθενήσουν. «Εάν η εξάπλωση του ιού συνεχίσει για τρεις έως τέσσερις μήνες, η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να πληγεί περαιτέρω κατά 0,2% έως 0,4% το δεύτερο τρίμηνο», σημειώνει.

Στο ίδιο επίπεδο, εάν ο ιός κορυφωθεί τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα μπορούσε να υποστεί “χτύπημα” της τάξης του 0,5% έως 1%. Εάν, ωστόσο, η κορύφωση έρθει αργότερα, σε τρεις με τέσσερις μήνες, η ανάπτυξη του πρώτου εξαμήνου στην Κίνα θα μπορούσε να επιβραδυνθεί κατά 0,6% έως 1,1%, ωστόσο θα μπορούσε να “καλυφθεί” από μέτρα στήριξης της κεντρικής τράπεζας. Έτσι, η Morgan Stanley δεν αλλάζει τους στόχους για τα επίπεδα των διεθνών δεικτών στα τέλη του έτους, σημειώνοντας πως οι δείκτες MSCI China και CS1300 θα σημειώσουν άνοδο 1% και 4% αντίστοιχα φέτος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News