Φορολογικές δηλώσεις: Ποια ζευγάρια πρέπει να κάνουν χωριστή δήλωση - Οι κερδισμένοι φέτος

Οικονομία
Φορολογικές δηλώσεις: Ποια ζευγάρια πρέπει να κάνουν χωριστή δήλωση - Οι κερδισμένοι φέτος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να ανοίξει το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2020

Ξεχωριστή φορολογική δήλωση θα μπορούν και φέτος να υποβάλλουν οι σύζυγοι, όμως για κάποια ζευγάρια αυτό είναι υποχρεωτικό.

Συγκεκριμένα οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση ή έχει λυθεί το σύμφωνο συμβίωσης κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης.

Για τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης ή τη λύση του συμφώνου συμβίωσης το βάρος της απόδειξης φέρει ο φορολογούμενος.

Όταν ο ένας από τους δύο συζύγους ή ένα από τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

Υποχρέωση για την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχουν:

Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης.

Οι κάτοικοι εξωτερικού όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο από πηγές Ελλάδος.

Ο γονέας ή το μέρος συμφώνου που ασκεί τη γονική μέριμνα για τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων.

Ο κηδεμόνας ή ο προσωρινός διαχειριστής ή ο σύνδικος πτώχευσης ή ο μεσεγγυούχος ή ο δικαστικός εκκαθαριστής για περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς ή επιδικίας ή πτώχευσης ή μεσεγγύησης, ή δικαστικός εκκαθάρισης κληρονομιάς, αντίστοιχα.

Ο επίτροπος ή ο κηδεμόνας ή ο δικαστικός συμπαραστάτης, στις περιπτώσεις, αντίστοιχα, ανηλίκων ή αυτών που έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

Οι κληρονόμοι του φορολογουμένου για το συνολικό εισόδημά του μέχρι την ημέρα του θανάτου του.Στα τέλη Μαρτίου νωρίτερα συγκριτικά με πέρσι, εκτιμάται ότι θα ανοίξει το TAXISnet για να υποβάλλουν ηλεκτρονικά πάνω από 8,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι τις φορολογικές δηλώσεις 2020 και την φορολόγηση των εισοδημάτων που απέκτησαν το 2019. Η φορολογία θα γίνει σύμφωνα με την παλιά ισχύουσα νομοθεσία.

Αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν στις φορολογικές δηλώσεις 2020 προκειμένου να αποφευχθούν λάθη αλλά και να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία υποβολής φορολογικής δήλωσης και επιστροφής φόρου.   

Οι κερδισμένοι των νέων φορολογικών δηλώσεων

Νέοι επαγγελματίες: Όσοι έκαναν έναρξη εργασιών για πρώτη φορά από 1/1/2017 και μετά θα απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος. Η απαλλαγή παρέχεται για πέντε χρόνια από την πρώτη έναρξη εργασιών.

Έμποροι 62 ετών. Εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος όσοι επιτηδευματίες απέχουν τρία χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους. Ως έτος ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρείται το 65ο.

Νέοι φορολογούμενοι: Όσοι αποκτούν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα το ποσό της προκαταβολής φόρου, περιορίζεται στο 50% και όταν η προκαταβολή φόρου είναι μέχρι 30 ευρώ δεν βεβαιώνεται.

Μισθωτοί με «μπλοκάκι». Οι φορολογούμενοι αυτοί θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων και θα δικαιούται την έκπτωση φόρου 1.900 - 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο.

Συνταξιούχοι 65 ετών και άνω: Για τους φορολογούμενους αυτούς τα τεκμήρια διαβίωσης μειώνονται κατά 30%.

Συγκεκριμένα το συνολικό τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημά τους λαμβάνεται υπόψη μειωμένο κατά 30% και στον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος και στον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Επιτηδευματίες που βρίσκονται σε αδράνεια: Όσοι έχουν ανενεργά μπλοκάκια γλιτώνουν από το τέλος επιτηδεύματος.

dikaiologitika

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News