Αργούν ακόμη τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

Οικονομία
Αργούν ακόμη τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προέχει ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο εισέρχεται στην τελική ευθεία και σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει στο υπουργείο Εργασίας θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, περιέγραψε τη διαδικασία για την επιστροφή των αναδρομικών σε συνταξιούχους.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι η σειρά των πραγμάτων είναι «η ψήφιση του νόμου από τη Βουλή, η δημοσίευσή του στο ΦΕΚ και αμέσως μετά ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων, για να δούμε ποιοι δικαιούνται να πάρουν χρήματα, σε πόσους πρέπει να γίνει συμψηφισμός και σε ποιους πρέπει να επιστραφούν ποσά από αναδρομικά, κάτι που θα γίνει σε μία δόση», δίχως να προσδιορίσει χρονικά πότε θα γίνει αυτό, όμως ούτε διαψεύδοντας τις αναφορές ότι η καταβολή των χρημάτων αυτών θα γίνει πιθανότατα τον Ιούνιο.

Αυξήσεις θα λάβουν τον Ιούνιο και οι νέοι συνταξιούχοι, αυτοί δηλαδή που βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου, με πάνω από 30 έτη ασφάλισης (εκτιμώνται από τους ειδικούς σε περίπου 70.000).

Αυξήσεις επίσης θα λάβουν, αλλά σε δόσεις που θα καταβληθούν μέσα στην επόμενη 5ετία και όλοι εκείνοι, περίπου 200.000, παλαιοί συνταξιούχοι, που είχαν αρνητική προσωπική διαφορά (η παλαιά σύνταξή τους ήταν χαμηλότερη από το ποσό που προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό με βάση τις προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου), ή μικρή θετική και μετά τον επανυπολογισμό θα περάσουν σε αρνητική.

Όπως πρόσθεσε, «παράλληλα, από τους νυν συνταξιούχους, είναι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που θα πάρουν αύξηση στις συντάξεις τους. Δεν μπορώ να σας πω το ύψος των αυξήσεων, διότι η αναλογιστική μελέτη στην οποία στηρίζεται το νομοσχέδιο είναι του 2018, αλλά τα χρήματα θα δοθούν προς τα μέσα του 2020, οπότε θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις».

Ο κ. Βρούτσης έστρεψε τα πυρά του προς τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως έδινε «εικονικές λύσεις» στα προβλήματα που υπάρχουν, όπως εκείνο των εκκρεμών συντάξεων, στο οποίο πλέον δίνονται λύσεις μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος και τις ψηφιακές συντάξεις, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικός ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην κοινωνική ασφάλιση. Αναφερόμενος στις δαπάνες για το Ασφαλιστικό, είπε ότι πλέον οι δαπάνες στην Ελλάδα αντιστοιχούν στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News