Οικονομία

Όλα τα σπίτια… στο σφυρί – Έρχεται το τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας

Από την Πρωτομαγιά και μετά η Ελλάδα επιστρέφει στην “κανονικότητα” των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας.

Τέλος στο καθεστώς προστασίας για την πρώτη κατοικία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς μπαίνει από την 1η Μαΐου. Έτσι, ως κρίσιμη ημερομηνία θεωρείται η 30ή Απριλίου.

Από εκείνη την ημέρα και μετά κανένας δανειολήπτης δε θα μπορεί να ενταχθεί σε οποιαδήποτε ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων οφειλών του, ούτε θα έχει οποιαδήποτε προστασία από τις κινήσεις των τραπεζών και των fund τα οποία έχουν αγοράσει τα “κόκκινα” δάνεια.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Λουίς ντε Γκίντος, τόνισε από την Αθήνα ότι η μείωση των “κόκκινων” δανείων, που συνδέεται με τους πλειστηριασμούς, αποτελεί προϋπόθεση για να λειτουργήσουν οι τράπεζες αλλά και για να συζητηθεί η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3, κάλεσε τους πολίτες που βρίσκονται σε θέση αδυναμίας και χρωστάνε δάνειο πρώτης κατοικίας να σπεύσουν στις τράπεζες έως τις 30 Απριλίου, προκειμένου να κάνουν αίτημα να ενταχθούν στην προστασία μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Είπε ότι τα κριτήρια για την προστασία των δανειοληπτών έχουν ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και πως η τωρινή κυβέρνηση αφαίρεσε τη γραφειοκρατία και υποχρέωσε τις τράπεζες να έχουν υπαλλήλους που να εξυπηρετούν τους δανειολήπτες.

Από την Πρωτομαγιά και μετά η Ελλάδα επιστρέφει στην “κανονικότητα” των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, “κανονικότητα” σημαίνει απάλειψη όλων των διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν ξεπεράσει τις 60.000, ενώ για τον μικρό αριθμό των εκκαθαρίσεων, που φτάνουν τις 250 με 300, τόνισε πως όταν ανέλαβε την εξουσία η παρούσα κυβέρνηση ήταν μηδενικές, έως τον Οκτώβριο έφτασαν τις 9, και το ότι σήμερα είναι 250 «είναι γεωμετρική άνοδος».

Η κατάργηση του νόμου Κατσέλη δε σημαίνει ότι όσοι έχουν κάνει μέχρι σήμερα αίτηση ένταξης στον νόμο θα πάψουν να προστατεύονται.

Πρόκειται για 100.000 περιπτώσεις εκκρεμών υποθέσεων που θα συνεχίσουν να προστατεύονται με βάση το παλαιό καθεστώς, το οποίο ωστόσο δεν ισχύει για νέες αιτήσεις.

Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 70.000 δανειολήπτες έχουν βρει προστασία στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου, η οποία ωστόσο δείχνει σταδιακά να καθίσταται όλο και πιο δύσκολη, καθώς ένας σημαντικός αριθμός αποφάσεων που εκδίδονται από τα ειρηνοδικεία όλης της χώρας είναι πλέον αρνητικός για τους δανειολήπτες, αξιολογώντας ότι μερίδα των οφειλετών έχει καταφύγει στον νόμο μόνο και μόνο για να κερδίσει χρόνο και χωρίς να συγκεντρώνει τα απαραίτητα κριτήρια.

Την ίδια στιγμή, η δοκιμασία για την κυβέρνηση πρόκειται να είναι στο πεδίο των πλειστηριασμών χωρίς περιορισμούς για την πρώτη κατοικία, οι οποίοι συνδέονται με τη δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για την αφερεγγυότητα ιδιωτών. Οι Θεσμοί ζητούν από την κυβέρνηση την εντατικοποίηση των πλειστηριασμών.

Η κατάργηση κάθε περιορισμού στους πλειστηριασμούς ακινήτων θα ισχύει καθολικά για όλους τους οφειλέτες, ακόμη και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία του οφειλέτη, ανεξαρτήτως εμβαδού και εάν πρόκειται για δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα. Μια πρώτη συζήτηση έγινε και για το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα πρέπει να είναι λειτουργικό το αργότερο από την 1η Μαΐου του 2020.

Οι Θεσμοί ξεκαθάρισαν ότι το νέο πλαίσιο που θα καλύπτει και τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις δε θα πρέπει να περιλαμβάνει κανενός είδους προστασία και - σε εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας - θα πρέπει να προβλέπει τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη πριν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση των χρεών του σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η συζήτηση σε αυτό το θέμα τελείωσε στο ότι εφεξής θα υπάρχει συνεχής επαφή για τη δημιουργία του νέου καθεστώτος για το ιδιωτικό πτωχευτικό δίκαιο.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια